Hartige taal

Eerlijk in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Eerlijkheid is een eenzaam woord

november 4, 2019 - Yvonne Jeucken

Verlang je naar eerlijkheid of juist niet?

Het woord eerlijkheid wordt in onze cultuur vaak gebruikt voor kritiek: je doet iets verkeerd, je zou het anders moeten doen. Die ‘eerlijkheid’  of ‘feedback’ noem ik geen eerlijkheid. Wat mij betreft mag je in dat geval een gegeven paard in de bek kijken. Je kunt ja en nee zeggen tegen elk ‘kado’. Als je de tenminste de moed hebt om eerlijk te zijn.

Eerlijkheid is jezelf laten zien

Durven zeggen wat het gedrag van de ander met jou doet, wat je voelt, waar je naar verlangt,  zonder verwijten te maken en zonder eisen te stellen. “Nee” kunnen zeggen als je een “nee” voelt: zodat je “ja” een echte “ja” is uit je hart. Die eerlijkheid komt een stuk minder vaak voor. Misschien omdat het kwetsbaarheid bevat en daar is moed voor nodig.

Hoe eerlijk ben je naar jezelf?

Sommige kanten van jezelf zie je liever niet. Je zit bijvoorbeeld met iemand te praten op een feest en je lacht.  Als je eerlijk bent naar jezelf, vind je de grappen van de ander helemaal niet grappig, en vind je dit feest ook niks aan. Misschien weet je niet eens goed waarom je op dat feest bent. Elke onbewuste keuze kan knagen aan je integriteit en aan je vertrouwen in jezelf. Angst voor gedoe of voor (zelf)oordeel maakt openhartige eerlijkheid een beladen woord. Een eenzaam woord.

Eerlijkheid is goed voor vertrouwen en respect

Om oprecht te durven zijn is een basis in jezelf nodig. Wortels onder je voeten ontstaan met zelfempathie en  acceptatie van jezelf. Als je je drijfveren begrijpt en accepteert, laat je je niet meer definiëren door de ander en is openheid minder eng.

Hoeveel ongeveinsde eerlijkheid ervaar jij om je heen?

Op social media, in de krant, op tv? Op je werk, in je familie, je relatie? Stel je eens voor dat je erop kunt vertrouwen dat alle woorden van de ander echt zijn en uit het hart komen. Eerlijkheid is de basis van vertrouwen. Eenzaamheid ontstaat in situaties waar geen vertrouwen is, waar geen echt contact is: in situaties waarin je de indruk krijgt dat de ander zijn doel belangrijker vind dan jou als persoon. Verbinding ontstaat als je voor elkaar durft te ‘verschijnen’, onder je schild vandaan durft te komen. Heb je de moed om de eerste te zijn die zich open stelt in het contact, zonder kritiek, zonder agenda? Weet je woorden te kiezen die de ander kan horen zonder een aanval te horen?  Vertrouwen is besmettelijk.

Ik wil die eerlijkheid

De woorden herhalen en voelen hoe mijn lichaam dan reageert, dan weet ik hoe belangrijk het voor me is. Oprechtheid, echtheid, openhartigheid. Of in het engels: sincerity, genuineness, fairness, candidness, honesty. Authenticity, truthfulness. Niet per se alleen van anderen, ook van mezelf, juist. Het is elk moment opnieuw een wipwap. Een afweging tussen rust, veiligheid, zekerheid aan de ene kant. Echtheid, moed, en vertrouwen aan de andere kant. Met behulp van geweldloze communicatie lukt het me steeds opnieuw om een beetje meer eerlijk te zijn.

Geweldloze communicatie was voor mij de missing link om open te durven zijn en eerlijk te kunnen zijn. Meer weten? Leuk als je mailt, welkom op een training

Start met stilte

Hollen of stilstaan? In een paar weken staat de wereld op zijn kop. Opeens blijkt de werkelijkheid elk moment te kunnen ...
Lees verder

Authenticity – a daily poem

Monday morning, slowly waking up without truly awakening. I do remember what’s true to me, in my mind – yet it’s n...
Lees verder

Goed gebekt, geniaal gevonden woorden; geen contact

Soms is geweldloze communicatie totaal overbodig Stel je voor, je ligt in een hangmat onder de palmen, je lief naast je,...
Lees verder

Fight, flight, of freeze: wat maakt dat de salamander ons vaak overneemt?

Plots die stemverheffing, die minachtende blik, dat ene woord: hoe snel kan adrenaline ons denken overnemen! Reageren al...
Lees verder