Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Eerlijkheid is een eenzaam woord

november 4, 2019 -Yvonne Jeucken

Verlang je naar eerlijkheid of juist niet?

Het woord eerlijkheid wordt in onze cultuur vaak gebruikt voor kritiek: je doet iets verkeerd, je zou het anders moeten doen. Die ‘eerlijkheid’  of ‘feedback’ noem ik geen eerlijkheid. Het is het type ‘feedback’ dat je niet hoeft aan te nemen als waarheid en  dat je bij de ander kunt laten. Welk verlangen zit er achter de kritiek? Als iemand zegt: “je hebt alweer de vuilnis niet buiten gezet!”, heeft hij of zij misschien behoefte aan vertrouwen. Als je de tenminste de moed hebt om voorbij de oordelen te kijken.

Eerlijkheid is jezelf laten zien

Durven zeggen wat het gedrag van de ander met jou doet, wat je voelt, waar je naar verlangt,  zonder verwijten te maken en zonder eisen te stellen, dat noem ik eerlijkheid. Die eerlijkheid komt een stuk minder vaak voor. Misschien omdat het kwetsbaarheid bevat en daar is moed voor nodig.

Hoe eerlijk ben je naar jezelf?

Sommige kanten van jezelf zie je liever niet. Je zit bijvoorbeeld met iemand te praten op een feest en je lacht.  Als je eerlijk bent naar jezelf, vind je de grappen van de ander helemaal niet grappig, en vind je dit feest ook niks aan. Misschien weet je niet eens goed waarom je op dat feest bent. Elke onbewuste keuze kan knagen aan je integriteit en aan je vertrouwen in jezelf. Angst voor gedoe of voor (zelf)oordeel maakt openhartige eerlijkheid een beladen woord. Een eenzaam woord.

Eerlijkheid is goed voor vertrouwen en respect

Om oprecht te durven zijn is een basis in jezelf nodig. Wortels onder je voeten ontstaan met zelfempathie en  acceptatie van jezelf. Als je je drijfveren begrijpt en accepteert, laat je je niet meer definiëren door de ander en is openheid minder eng.

Hoeveel ongeveinsde eerlijkheid ervaar jij om je heen?

Op social media, in de krant, op tv? Op je werk, in je familie, je relatie? Stel je eens voor dat je erop kunt vertrouwen dat alle woorden van de ander echt zijn en uit het hart komen. Eerlijkheid is de basis van vertrouwen. Eenzaamheid ontstaat in situaties waar geen vertrouwen is, waar geen echt contact is. Of in situaties waarin je de indruk krijgt dat de ander zijn doel belangrijker vind dan jou als persoon. Verbinding ontstaat als je voor elkaar durft te ‘verschijnen’, onder je schild vandaan durft te komen. Heb je de moed om de eerste te zijn die zich open stelt in het contact, zonder kritiek, zonder agenda? Weet je woorden te kiezen die de ander kan horen zonder een aanval te horen?  Vertrouwen is besmettelijk.

Ik wil die eerlijkheid

De woorden herhalen en voelen hoe mijn lichaam dan reageert, dan weet ik hoe belangrijk het voor me is. Oprechtheid, echtheid, openhartigheid. Of in het engels: sincerity, genuineness, fairness, candidness, honesty. Authenticity, truthfulness. Niet per se alleen van anderen, ook van mezelf, juist. Het is elk moment opnieuw een wipwap. Een afweging tussen rust, veiligheid, zekerheid aan de ene kant. Echtheid, moed, en vertrouwen aan de andere kant. Met behulp van geweldloze communicatie lukt het me steeds opnieuw om een beetje meer eerlijk te zijn.

Geweldloze communicatie was voor mij de missing link om open te durven zijn en eerlijk te kunnen zijn. Meer weten? Leuk als je mailt, welkom op een training

Opleiding Geweldloze Communicatie? Een andere kijk op jezelf en de ander

  De spiegel komen we elke dag wel een keer tegen   Letterlijk. Of we echt kijken is een tweede. Kijk je met liefde...
Lees verder

Vlieg je leven vrij – voorbij de kooien in je hoofd

  Vlieg jij wel eens? Voorbij alle imprint?   Misschien dat de Dalai Lama niet snel uit balans is. Echter de meeste...
Lees verder

Kan iets mooier dan het mooi is

Mooi. Een liedje van Maarten van Roozendaal. “Ach zie de lammeren nou toch lurken Aan hun vers geschoren moeders E...
Lees verder

Oordelen maken je afhankelijk én hebben de potentie om je vrijheid te ontdekken

Is er een plek voorbij oordelen? Wiens ego is niet een kampioen in oordelen? In welke mate mijn brein oordelen produceer...
Lees verder