Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Alles wat er is

januari 23, 2018 - Yvonne Jeucken

Je kunt pas veranderen als je jezelf accepteert zoals je nu bent
Ik citeer Carl Rogers omdat ik deze paradox uit eigen ervaring onderschrijf. En ik weet dat het makkelijker gezegd is dan gedaan. O, ik accepteer mezelf wel hoor. Dat hoor ik vaak. De crux is echter, om alles in jezelf te accepteren. Tja, dan wordt ie lastig.

Ik en mijn ikken
Ego, karakter, identiteit- is dat wat we echt zijn of is het slechts een verzameling lagen om ons heen? Het geeft overzicht om, met wat fantasie, verschillende subpersoonlijkheden in onszelf te zien. De moedige, de grappige en de slimme zie ik wel graag. De uitdaging is, om de subpersoonlijkheden in jezelf te herkennen die je liever niet ziet. Zo ergerde ik me enorm aan ‘nice dead people’ en ‘slappe ontwijkende karakters’. Omdat iemand in mij daar op lijkt, en die iemand wilde ik niet kennen. De oorzaak van mijn oordeel over ontwijkend gedrag is een behoefte aan eerlijkheid en integriteit, want dat geeft vertrouwen om echt te leven. Tegelijkertijd heeft de in mij verstopte Vermijder ook een functie: die zorgt in sommige situaties voor veiligheid of harmonie. Het zou een vergissing zijn om die behoefte af te keuren. Het is slechts de gekozen strategie die misschien nu niet meer goed voelt. Zo kan ik nu ook kijken naar de Pleaser in mij: de subpersoonlijkheid die glimlacht en zich aanpast. Aardig zijn vervult vaak de behoefte aan waardering of harmonie. Even geen gedoe.

Wat je wegstopt komt tevoorschijn op ongelegen momenten
Een ontkende subpersoonlijkheid zit zomaar aan het stuur. Agressie, zomaar uit het niets, groter dan de situatie verklaart. Of glimlachend meeknikken terwijl je iets anders wilt. Doe ik dat? Nee hoor, ik niet. Het zijn net gremlins, onder de tafel verstopt. Ze zullen onverwacht blijven opduiken zolang ik niet wil zien waarom ze er zijn.

Blinde vlekken en projecties
We kunnen niet veranderen wat we niet willen zien. De schijnwerper erop zetten is een belangrijke en soms zeer onaangename tussenstap op weg naar verandering. Zie je opeens een subpersoonlijkheid op je tafel die je echt niet wilt tegenkomen in jezelf. Schaamte is zelfoordeel en houdt je in je hok. Dat was ooit de functie van de innerlijke criticus. Hoezo laf? Zo ben ik allesbehalve. Jij misschien, dat zie ik wel. Je ontwijkt het gesprek gewoon weer. Zo slap vind ik dat. Projecteren, dat kunnen we allemaal, zonder het van onszelf te zien. Onbewust geweld in taal: een ander gedrag verwijten wat je in jezelf niet wilt zien. Wat je zegt ben je zelf. Al is het soms, of een beetje, stiekum, dan toch. Au.

Alles wat er is
Veranderen begint bij de moed om echt te kijken, onder dat wateroppervlak. Zodat we onszelf echt leren kennen en begrijpen. Alles wat we ooit deden of nog doen heeft een functie. Elk gedrag is een poging om een behoefte te vervullen. Die behoefte niet willen voelen is soms een slimme keuze. Op de lange termijn houdt het ons echter weg van wie we echt zijn. Het is een rem op vertrouwen en intimiteit in het contact. Welke behoefte druk ik weg in mezelf? Moed, zelfexpressie, keuzevrijheid? Eerlijkheid, integriteit, authenticiteit? Zien en accepteren wat we toch al doen, is de paradoxale sleutel voor verandering. Pas als je ziet wat je doet, kun je doen wat je wilt.

Wil je leren hoe je ergernis kunt verminderen en dichter bij jezelf kunt blijven in contact met de ander? Overweeg je om een training te volgen? Mail me gerust voor meer informatie info@hartigetaal.nl

Op wiens tennisveld-helft sta je als er gedoe is in contact?

Schiet ik nou wéer in dat oude patroon? We belandden in een discussie zonder dat ik snap waarom. Argumenten in de bovens...
Lees verder

Is er verder nog iets?

Is er verder nog iets? Soms heeft iemand een kleine aanmoediging nodig om te vertellen wat er in hem of haar omgaat. Zon...
Lees verder

Stel dat iedereen zonder verwijten eerlijk tegen elkaar kon zijn?

Stel je voor, dat anderen eerlijk tegen je zijn, zonder verwijten te maken en zonder (verborgen) eisen te stellen? Eerli...
Lees verder

Hoe onvrij ben je en hoe vrij wil je zijn?

Zie je ooit een pimpelmees stil zitten? Ze komen vaak in onze tuin en ik houd ervan om ze te observeren. Elke keer voel ...
Lees verder