Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Alles wat er is

januari 23, 2018 - Yvonne Jeucken

Je kunt pas veranderen als je jezelf accepteert zoals je nu bent
Ik citeer Carl Rogers omdat ik deze paradox uit eigen ervaring onderschrijf. En ik weet dat het makkelijker gezegd is dan gedaan. O, ik accepteer mezelf wel hoor. Dat hoor ik vaak. De crux is echter, om alles in jezelf te accepteren. Tja, dan wordt ie lastig.

Ik en mijn ikken
Ego, karakter, identiteit- is dat wat we echt zijn of is het slechts een verzameling lagen om ons heen? Het geeft overzicht om, met wat fantasie, verschillende subpersoonlijkheden in onszelf te zien. De moedige, de grappige en de slimme zie ik wel graag. De uitdaging is, om de subpersoonlijkheden in jezelf te herkennen die je liever niet ziet. Zo ergerde ik me enorm aan ‘nice dead people’ en ‘slappe ontwijkende karakters’. Omdat iemand in mij daar op lijkt, en die iemand wilde ik niet kennen. De oorzaak van mijn oordeel over ontwijkend gedrag is een behoefte aan eerlijkheid en integriteit, want dat geeft vertrouwen om echt te leven. Tegelijkertijd heeft de in mij verstopte Vermijder ook een functie: die zorgt in sommige situaties voor veiligheid of harmonie. Het zou een vergissing zijn om die behoefte af te keuren. Het is slechts de gekozen strategie die misschien nu niet meer goed voelt. Zo kan ik nu ook kijken naar de Pleaser in mij: de subpersoonlijkheid die glimlacht en zich aanpast. Aardig zijn vervult vaak de behoefte aan waardering of harmonie. Even geen gedoe.

Wat je wegstopt komt tevoorschijn op ongelegen momenten
Een ontkende subpersoonlijkheid zit zomaar aan het stuur. Agressie, zomaar uit het niets, groter dan de situatie verklaart. Of glimlachend meeknikken terwijl je iets anders wilt. Doe ik dat? Nee hoor, ik niet. Het zijn net gremlins, onder de tafel verstopt. Ze zullen onverwacht blijven opduiken zolang ik niet wil zien waarom ze er zijn.

Blinde vlekken en projecties
We kunnen niet veranderen wat we niet willen zien. De schijnwerper erop zetten is een belangrijke en soms zeer onaangename tussenstap op weg naar verandering. Zie je opeens een subpersoonlijkheid op je tafel die je echt niet wilt tegenkomen in jezelf. Schaamte is zelfoordeel en houdt je in je hok. Dat was ooit de functie van de innerlijke criticus. Hoezo laf? Zo ben ik allesbehalve. Jij misschien, dat zie ik wel. Je ontwijkt het gesprek gewoon weer. Zo slap vind ik dat. Projecteren, dat kunnen we allemaal, zonder het van onszelf te zien. Onbewust geweld in taal: een ander gedrag verwijten wat je in jezelf niet wilt zien. Wat je zegt ben je zelf. Al is het soms, of een beetje, stiekum, dan toch. Au.

Alles wat er is
Veranderen begint bij de moed om echt te kijken, onder dat wateroppervlak. Zodat we onszelf echt leren kennen en begrijpen. Alles wat we ooit deden of nog doen heeft een functie. Elk gedrag is een poging om een behoefte te vervullen. Die behoefte niet willen voelen is soms een slimme keuze. Op de lange termijn houdt het ons echter weg van wie we echt zijn. Het is een rem op vertrouwen en intimiteit in het contact. Welke behoefte druk ik weg in mezelf? Moed, zelfexpressie, keuzevrijheid? Eerlijkheid, integriteit, authenticiteit? Zien en accepteren wat we toch al doen, is de paradoxale sleutel voor verandering. Pas als je ziet wat je doet, kun je doen wat je wilt.

Wil je leren hoe je ergernis kunt verminderen en dichter bij jezelf kunt blijven in contact met de ander? Overweeg je om een training te volgen? Mail me gerust voor meer informatie info@hartigetaal.nl

De wantrouwen cirkel of de vertrouwen cirkel- welke wil jij?

Wat wil je liever, wantrouwen of vertrouwen? Zonder de angst te ontkennen die er onder ligt wil ik de wereld wakker schr...
Lees verder

Omdat de pijn of onmacht van toen onprettig is om te voelen

  Als iets je pijn doet, hoe vaak gaat dat alleen over de situatie nu? Als een opmerking of stemverheffing je uit je hum...
Lees verder

Over passieve agressie, niet eerlijk durven zijn en onmacht

Irriteer jij je ook aan passieve agressie? Passieve agressie is het geniepige broertje van agressie. Agressie heeft éen ...
Lees verder

Je hart is al helder

Hoe voel je je als de gewoonte in de dag- of de waan van de dag in jou-  is gekropen? De waan van de dag zit niet in de ...
Lees verder