Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Over-leven

augustus 25, 2018 -Yvonne Jeucken

Leven, overleven of levensenergie?

Het verschil is te voelen, soms vaag soms duidelijk. Niet onbekommerd jezelf zijn maar een soort rem in je lijf, een knoop of samentrekking ergens. Stroop in je spieren, een onaanwijsbare  weerstand. En toch maar verder gaan.

Gewoon verder gaan 

Rationele gedachten winnen het al jaren van intuïtie, ondanks Einstein’s inzicht. “The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant. We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift.” En dus gaan we verder, met iets wat niet werkt, stagneert, kraakt of stroomt als stroop. Waar je je niet bewust van bent, kun je niet veranderen.

Zo ook met oude gedragspatronen

Een opmerking of blik die je triggert, een sneer uit je mond die volgt voor je het weet, of je klapt dicht en zegt niks meer. Je bewust worden van die triggers en je eigen reactie leidt vaak tot een lawine van oordeel over de ander en oordeel over jezelf. Conflict vermijden is ook een optie. In beide gevallen herhaalt deze cirkel zich vaak. Weerstand tegen oude gevoelens die boven komen, weerstand tegen reactieve reacties, maken de stroop nog stroperiger. De machine loopt vast, of gewoon nog langzamer. Life energy down the drain.

De paradox van de oplossing is het niet willen oplossen

Kijken zonder het weg te willen hebben. Het zien als een levenskracht die wil stromen. Oordelen, woede, schaamte, schuld, somberheid: het zijn signalen dat je denkt in goed en fout, wie is schuldig, whodunnit. Een vijandbeeld over de ander is vooral een juk op je eigen schouders. Het houdt je weg bij het leven in jezelf dat geleefd wil worden. Het zijn signalen dat je vervreemd bent van jezelf. Elk oordeel is een tragische uiting van een onvervulde behoefte. Pas als je er naar kijkt, weet je waar het je echt om gaat, wat belangrijk voor je is. Integriteit kan niet bestaan zonder zelfrespect, heldere grenzen en bewustzijn. Vertrouwen begint in jezelf.

Energie bevrijd

Vrijheid ontstaat als we verantwoordelijkheid nemen voor onze behoeften, onze waarden, ons gedrag. Vrijheid ontstaat als we vertrouwen, grenzen en veiligheid vinden in onszelf. Vrijheid ontstaat als we de moed vinden om de  aandacht te richten op angst of pijn en er gewoon hallo tegen te kunnen zeggen. We voelen angst door onze overtuigingen, het is geconditioneerde angst. Voorbij die angst ben je vrij. Vrij om te gaan voor dat wat je echt wilt, vrij om te doen wat je het liefste wilt doen. Vrij om je authentieke zelf mee te nemen in het contact met de ander. Om trouw te zijn aan de enige die je leven lang bij je is. 

 

Geweldloze communicatie geeft inzicht in patronen en drijfveren op een manier dat verandering van binnenuit kan ontstaan. Meer weten?  Zie agendahttp://www.hartigetaal.nl/agenda/

De confronterende spiegel van bewustzijn in het nu

  Schrik je van de spiegel?    Zien hoe het met je gaat kan confronterend zijn. Zo zijn we als we eerlijk zijn op d...
Lees verder

Waar is de vogel in jou? Over mensen, verbinding en vrijheid

Wat is dat toch, met mensen? Vanochtend observeerde ik ontspannen, met een heerlijke koffie tussen mijn handen, merels, ...
Lees verder

Moed wordt wakker als iets echt belangrijk is

  Waar sta jij voor, als het er op aan komt?   Hoe is het met jouw moed?   In de haast van deze wereld is het makke...
Lees verder

Leven: de essentie van Geweldloze Communicatie

Dit is mijn eerbetoon aan Robert Kržišnik.  Wie is dat? Een collega trainer Geweldloze Communicatie met heel veel leven ...
Lees verder