Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Over-leven

augustus 25, 2018 -Yvonne Jeucken

Leven, overleven of levensenergie?

Het verschil is te voelen, soms vaag soms duidelijk. Niet onbekommerd jezelf zijn maar een soort rem in je lijf, een knoop of samentrekking ergens. Stroop in je spieren, een onaanwijsbare  weerstand. En toch maar verder gaan.

Gewoon verder gaan 

Rationele gedachten winnen het al jaren van intuïtie, ondanks Einstein’s inzicht. “The intuitive mind is a sacred gift and the rational mind is a faithful servant. We have created a society that honors the servant and has forgotten the gift.” En dus gaan we verder, met iets wat niet werkt, stagneert, kraakt of stroomt als stroop. Waar je je niet bewust van bent, kun je niet veranderen.

Zo ook met oude gedragspatronen

Een opmerking of blik die je triggert, een sneer uit je mond die volgt voor je het weet, of je klapt dicht en zegt niks meer. Je bewust worden van die triggers en je eigen reactie leidt vaak tot een lawine van oordeel over de ander en oordeel over jezelf. Conflict vermijden is ook een optie. In beide gevallen herhaalt deze cirkel zich vaak. Weerstand tegen oude gevoelens die boven komen, weerstand tegen reactieve reacties, maken de stroop nog stroperiger. De machine loopt vast, of gewoon nog langzamer. Life energy down the drain.

De paradox van de oplossing is het niet willen oplossen

Kijken zonder het weg te willen hebben. Het zien als een levenskracht die wil stromen. Oordelen, woede, schaamte, schuld, somberheid: het zijn signalen dat je denkt in goed en fout, wie is schuldig, whodunnit. Een vijandbeeld over de ander is vooral een juk op je eigen schouders. Het houdt je weg bij het leven in jezelf dat geleefd wil worden. Het zijn signalen dat je vervreemd bent van jezelf. Elk oordeel is een tragische uiting van een onvervulde behoefte. Pas als je er naar kijkt, weet je waar het je echt om gaat, wat belangrijk voor je is. Integriteit kan niet bestaan zonder zelfrespect, heldere grenzen en bewustzijn. Vertrouwen begint in jezelf.

Energie bevrijd

Vrijheid ontstaat als we verantwoordelijkheid nemen voor onze behoeften, onze waarden, ons gedrag. Vrijheid ontstaat als we vertrouwen, grenzen en veiligheid vinden in onszelf. Vrijheid ontstaat als we de moed vinden om de  aandacht te richten op angst of pijn en er gewoon hallo tegen te kunnen zeggen. We voelen angst door onze overtuigingen, het is geconditioneerde angst. Voorbij die angst ben je vrij. Vrij om te gaan voor dat wat je echt wilt, vrij om te doen wat je het liefste wilt doen. Vrij om je authentieke zelf mee te nemen in het contact met de ander. Om trouw te zijn aan de enige die je leven lang bij je is. 

 

Geweldloze communicatie geeft inzicht in patronen en drijfveren op een manier dat verandering van binnenuit kan ontstaan. Meer weten?  Zie agendahttp://www.hartigetaal.nl/agenda/

As we are liberated from our own fear

  “Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. I...
Lees verder

Opleiding Geweldloze Communicatie? Een andere kijk op jezelf en de ander

  De spiegel komen we elke dag wel een keer tegen   Letterlijk. Of we echt kijken is een tweede. Kijk je met liefde...
Lees verder

Vlieg je leven vrij – voorbij de kooien in je hoofd

  Vlieg jij wel eens? Voorbij alle imprint?   Misschien dat de Dalai Lama niet snel uit balans is. Echter de meeste...
Lees verder

Kan iets mooier dan het mooi is

Mooi. Een liedje van Maarten van Roozendaal. “Ach zie de lammeren nou toch lurken Aan hun vers geschoren moeders E...
Lees verder