Wat wil je liever, wantrouwen of vertrouwen?
Zonder de angst te ontkennen die er onder ligt wil ik de wereld wakker schreeuwen dat het – mits de huidige acute situatie veilig is- een keus is. Kies je voor liefde of voor angst? Wil je vertrouwen voelen of wantrouwen versterken? Wantrouwen is zelfbescherming van het ego en soms is dat wantrouwen heel slim. Vroeger, als jong kind afhankelijk van ouders, was zelfbescherming – met bijbehorende overtuigingen – heel slim. En hoe is dat nu? Elk moment dat je je uitspreekt vanuit wantrouwen, wat is het effect daarvan op de ander? Vertrouwen? I don’t think so.
Vandaag voelde ik me opnieuw geschokt van alle polariserende woorden op LinkedIn
Geweld in taal, hoe zou het zijn als iedereen op school zou leren wat precies de impact daarvan is. Wat geweld in taal is en hoe je dat bij jezelf herkent. Hoe je je verlangen eronder kan vinden en hoe je de vaardigheid kan ontwikkelen om alleen je basisbehoeften, je diepste verlangen, uit te spreken, met passie. Zonder oordeel over de ander. Met dat oordeel over de ander sta je namelijk op het tennisveld-helft van de ander; te zeggen hoe hij moet tennissen en dat het niet ok is hoe hij het nu doet. Dat hij niet te vertrouwen is. Hoe zou jij reageren als iemand dat over je schreef? Hoe groot is de kans dat die persoon zijn hart opent, naar jouw hele verhaal wil luisteren en bereid is om het leven mooier voor je te maken?
Geweld in taal volgens Marshall Rosenberg: the 4 D’s of violence
Je macht weggeven en klagen dat de ander de macht heeft
Dat is wat je doet met elk van deze vormen van geweld in taal. Oordelen over de ander is iets beschermen in jezelf. Je maakt je echter tegelijk afhankelijk van de ander. En je laat je leiden door je ego die je met verve overtuigt dat dat controle geeft. Is dat zo? De 4e is het meest geniepig. Elk moment dat je denkt dat je geen regie hebt over je situatie “omdat zij” iets doen of nalaten, geef je je macht weg. Je ligt aan een ketting met een sleuteltje in het slot maar je schopt tegen de ketting. De ander. De overheid. De politiek. De media. De ketting bestaat uit imperfecte mensen zoals jezelf. De kans op verandering en positieve energie wordt er niet groter van. ‘Rebellion is just another way of submission’, zei Marshall Rosenberg. Au.
Wantrouwen leidt tot geweld in taal en verwijdering: een vicieuze cirkel
Wantrouwen is besmettelijk. Je ziet wat je denkt. Letterlijk. Als jij echt gelooft dat Piet niet te vertrouwen is, zal je niet zijn menselijkheid zien, zijn hart, zijn verlangen naar verbinding en vertrouwen die elk mens heeft. Piet gaat zich waarschijnlijk alleen maar meer beschermen. Wantrouwen verwijdert mij van de ander en de ander van mij. Je projecteert je overtuigingen en je verleden op de ander terwijl daar misschien maar een heel klein deel van waar is. Het betekent dat je pokon geeft aan dat kleine deel. Wordt het daar beter van?
Er is hoop
Vertrouwen is ook besmettelijk. Als je werkt in een team waar mensen elkaar vertrouwen, krijg je vanzelf meer vertrouwen. Wetenschappelijk bewezen bij ratten. Je oxytocine stijgt en dat ruiken de andere ratten, hoe magisch is dat? Als je je gezien voelt word je nieuwsgieriger naar de ander en is de kans groter dat je samen met plezier constructief verandering teweeg kunt brengen. Dat je je spieren kunt ontspannen, in je lichaam en rondom je oren en ogen. Zodat je je eigen ego ziet en ziet dat je dat niet bent. Dan kun je het hele plaatje zien met een open hart. Empathie voor de ander geeft niet alleen de ander een meer ontspannen en veilig gevoel: ook jezelf.
“Between stimulus and response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom.”― Viktor E. Frankl
Welkom op een training