Hartige taal

Eerlijk in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Het leven is geen snelweg. Het leven is nu.

februari 13, 2019 - Yvonne Jeucken

Ben jij je bewust van je perspectief waarmee je nu naar je leven kijkt?

Zie je een stip op de horizon of zie je alles wat er nu is? Zie je wat er “nu eenmaal moet gebeuren vandaag” of zie je wat je wilt? Focus helpt om te komen waar we naartoe willen. De kunst is om dat focus ook los te kunnen laten. We hebben een open blik nodig om te kunnen zien wat we doen. Ben je goed in ‘niet lullen maar poetsen?’ Harde werkers hebben focus, het focus klopt alleen niet altijd met je gut feeling. Klopt de richting van je project nog wel? Wanneer liet jij je hart voor het laatst beslissen? Sluit je ogen en voel: wat wil je echt?

Ja maar

Denk je nu: leuk maar ik heb geen keus? Machteloosheid is geen prettig gevoel en drukken we vaak weg. Ik voel me machteloos wanneer ik behoefte heb aan keuzevrijheid. Het vergt moed om je ogen open te doen. We zijn geboren met keuzevrijheid.

Zo erg is het niet

Mijn leven is prima zo, ik weet wat ik wil. En toch lees je dit blog. Ik ook. Ik ken weinig mensen die elk moment eigenaarschap hebben over eigen leven, juist omdat het leven soms zo op een snelweg lijkt.

Op deze foto staat geen snelweg

Zie, een rustig kabbelend slootje met een dam. Het water stroomt in het midden omdat er een zuigkracht is, verderop. Daar kun je snel naartoe en langzaam, wat maakt het uit. Als die zuigkracht maar van jou is: wat jij wilt, in jouw leven.

Hoe weet je wat je wilt?

Hoe kun je weten wat je wilt als je het te druk hebt om je lichaam te voelen, je gut-feeling en je emoties? E-moties: je innerlijke drijfveren om in beweging te komen. Gevoelens zijn uitingen van onvervulde behoeften. Misschien wil je meer uitdaging en plezier in je leven. Of juist meer rust of meer echtheid. Te druk zijn om te voelen: zelfbescherming of schijn?

Geweldloze communicatie gaat over bewustwording

Mijn beenspieren en kaakspieren willen niet ontspannen de laatste tijd. Mijn hoofd denkt: ik nu geen tijd! Ik zucht en neem de tijd om te voelen. Ha, ik voel me moe, logisch. Wat is het wat ik mis? Het kunnen veel onvervulde behoeften zijn tegelijk. Lichtheid, ontspanning. Rust, keuzevrijheid. Echtheid en eerlijkheid in verbinding. Vrijheid en gehoord worden in samenwerking. 

Je hoeft niets te doen

Verandering kan ontstaan wanneer je jezelf en je situatie accepteert zoals het is. Het is toch al zoals het is. Verandering kan ontstaan wanneer je stil kunt staan bij je gevoelens en onvervulde behoeften. De enige die daarvoor kan gaan zorgen ben je zelf. Er zijn zoveel manieren om die te vervullen, wanneer je ze toeëigent en erkent aan jezelf. Dat is contact met jezelf. Dat geeft focus.

Geweldloze communicatie, een vreemde term?

Ja want het gaat niet alleen over communicatie met de ander en er is moed en kracht voor nodig. Tegelijk: die kracht vind je wanneer je weet welke behoefte je probeert te vervullen met je huidige aanpak van je leven. Dus nee het is geen vreemde term. Mensen gebruiken vaak geweld in taal wanneer ze zich niet bewust zijn van gevoelens en behoeften. ‘Het is jouw schuld,  ik kan er niks aan doen, jij moet het oplossen, dat verdien ik.’  Alles wat we denken, vinden en doen is een manier om een behoefte te vervullen. Wil je meer verbinding met jezelf en met de ander? Geweld in taal helpt dan zelden. Geweldloze communicatie wel.

Heb je interesse in een training of wil je meer weten? Leuk als je mailt. 14 en 15 maart is de volgende tweedaagse introductietraining.

Gelijk hebben of gelukkig zijn

Al die meningen over covid-19, helpt dat? De wereld heeft een pandemie van ruzie. Sinds het begin van COVID-19 wordt ste...
Lees verder

It’s all in our head

Een dikke stap buiten mijn comfort-zone, krijg ik geen spijt? Vandaag zet ik een niet-florissante foto van mezelf bij ee...
Lees verder

Pogingen elkaar te begrijpen met argumenten kunnen vermoeiend zijn

Spreken we wel dezelfde taal? Wat ik ook zeg, hoe ik het ook uitleg, het lijkt alsof de ander een andere taal spreekt. G...
Lees verder

Seeing our seeing

Wat een grijze dag! Is dat waar? Op een maandag als deze kijk ik naar buiten en denk ik: wat een grijze dag. Normaalgesp...
Lees verder