Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Leven onder het maaiveld

april 6, 2018 - Yvonne Jeucken

Automatische piloot

Het is nu eenmaal zo, ik heb geen keus. We moeten wel. Misschien leven we nu even met de tanden op elkaar, maar ach, dat doen mijn collega’s nog veel meer. Het valt nog wel mee met ons.  Mijn collega heeft vier kinderen en werkt elke avond tot 23 uur door. Vergeleken met hem loop ik de kantjes ervan af. Dat kan ik niet te lang doen in dit team, dat wordt niet geaccepteerd.

Wie bepaalt hoe je leeft?

Geloven dat je iets moet, of dat je iets doet omdat er geen andere keuze is, is een illusie. Je beslist altijd zelf wat je doet. Kennelijk heeft aanpassen meer voordelen dan nadelen. Het geeft zekerheid, of althans dat is wat we denken. Alles wat we doen, doen we omdat het ons zelf iets oplevert. Waardering, erbij horen, respect, betekenis, erkenning. Als je je door de ander laat bepalen in je keuzes, probeer je vermoedelijk ook de ander te beïnvloeden in zijn keuzes. Wat moet de ander van jou? “Verdien” je iets terug,  voor wat je voor hem deed? Echt? 

Angst voor vrijheid maakt ons onnodig afhankelijk

Je hebt de ander minder hard nodig wanneer je jezelf niet in de steek laat. Wanneer je weet wat echt belangrijk voor je is, en je dat niet bagatelliseert. Wanneer je jezelf toestaat om te leven zoals je zou willen. Niet zoals je denkt-dat-een-ander-denkt-dat-je-zou-moeten. Zelfs al zou die interpretatie kloppen, dan nog. In de spiegel van de ander vindt je jezelf niet. Zolang je jezelf afhankelijk denkt van de ander, kan er dan liefde bestaan? Waar geen vrijheid is kan ook geen liefde zijn.

De macht van taal

De woorden die we kiezen bepalen de manier waarop we leven. Wanneer je regelmatig het woord ‘moeten’ gebruikt geloof je waarschijnlijk niet meer dat je keuzevrijheid hebt. Je past je aan de omstandigheden aan zonder dat je je bewust bent van deze keuze. En schuift de verantwoordelijkheid voor je welzijn af naar de ander. Je hebt immers geen keus: je hebt nu eenmaal geen geld, of niet de skills voor een betere baan, of niet de kans om iets anders te doen. Het kan al helpen om elk ‘moeten’ in je taal te vervangen door ‘willen’. Kennelijk willen we de vaatwasser uitruimen, naar ons werk gaan, de vuilnis wegbrengen. Anders deden we het niet. We schuiven onbewust onze verantwoordelijkheid af, en geven daarmee onbewust onze keuzevrijheid én ons zelfrespect weg.

Authenticiteit en kwetsbaarheid

Het hoofd boven het maaiveld geeft risico’s. Je eigen koers varen geeft het risico op afwijzing. Je hoofd onder het maaiveld houden wellicht ook, onbewust: door jezelf. Wie is je beste raadgever? Wie weet wat er voor jou echt toe doet? Hoe kan een ander weten waar je naar verlangt zolang je dat zelf niet zo goed weet? Contact met jezelf kan je in momenten behoorlijk kwijt zijn, en kun je in elk moment evengoed herstellen. Dat geeft juist kracht en vertrouwen. Verbinding met de ander begint bij verbinding met jezelf. 

Wil je meer weten of een training volgen? Leuk als je mailt,  info@hartigetaal.nl

Moed wordt wakker als iets echt belangrijk is

  Waar sta jij voor, als het er op aan komt?   Hoe is het met jouw moed?   In de haast van deze wereld is het makke...
Lees verder

De essentie van Geweldloze Communicatie, een benadering van het leven

Dit is mijn eerbetoon aan Robert Kržišnik. Wie is dat? Een vrije geest, een man met veel humor en moed. Een man die mij ...
Lees verder

Hoeveel lichter kan ik leven als ik anders naar mezelf leer kijken

  Ken je dat, dat continue achtergrondgeluid van gedachten in je hoofd?   Soms zitten die gedachten vol aannames, i...
Lees verder

De wantrouwen cirkel of de vertrouwen cirkel- welke wil jij?

Wat wil je liever, wantrouwen of vertrouwen? Zonder de angst te ontkennen die er onder ligt wil ik de wereld wakker schr...
Lees verder