Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

De onderstroom gaat meestal over eerlijkheid

februari 11, 2021 -Yvonne Jeucken

Eerlijkheid , over wie gaat dat?

Het is makkelijker om ‘eerlijk te zijn’ over de ander dan eerlijk te zijn over wat je zelf ervaart. Misschien herken je dat wel. Collega A die haar ongezouten oordeel geeft over collega B- tegen collega C. Ze zegt erbij: ‘ik zeg tenminste de waarheid, die mag ook wel eens gezegd’. Of -degene met iets meer moed- die zijn mening rechtstreeks tegen collega B uitspreekt en erbij zegt: ‘ik ben tenminste eerlijk’. Zeggen wat jij niet vindt deugen aan een ander, is dat eerlijkheid of is dat een eufemisme voor verwijten

Je ziet wie je bent

Carl Jung beschreef door welk filter de mens naar een ander mens kijkt: “Projectie verandert de omgeving in het eigen onbekende gezicht.” Als ik ‘van mezelf’ – door conditionering- geen fouten mag maken, zie ik continu de fouten die anderen maken. Als ik me minderwaardig voel vind ik al snel dat anderen zich superieur gedragen. Dat is hoe projectie werkt. Wel confronterend op een doordeweekse dag. Projectie is immers een ook wel prettige zelfbescherming: zolang ik naar de ander wijs, voel ik immers niks. Dat is de collectieve valkuil. Want als ik niet bewust kijk naar mijn eigen projecties,  geloof ik dat de ander echt fout zit. Als alles ‘de schuld is van de ander’ is, ontstaan er makkelijk oorlogen. Of stroop in de onderstroom. 

Voor eerlijkheid is eigenaarschap en moed nodig

Wie twijfelt aan zijn eigen eerlijkheid, begint eerlijk te zijn. Eerlijkheid betekent jezelf laten zien. Je gedachten, gevoelens en behoeften uiten en daar zelf verantwoordelijkheid voor nemen. De kaarten open op tafel leggen en de ander nieuwsgierig aankijken. Dit is hoe ik het ervaar, hoe ervaar jij het?

De onderstroom gaat meestal over eerlijkheid

Als in een team 2 mensen een conflict hebben en zich daarover alleen non-verbaal uiten, heeft dat een impact op het hele team. Onze eerlijkheid varieert met de mate van onderlinge verbinding in een team. Op momenten dat je ‘laat maar’ denkt terwijl iets best belangrijk voor je was, bouw je langzaam wrok op. Wrok laten bestaan is een rotte appel op een fruitschaal: het beïnvloedt de rest. Wie leeft met wrok heeft immers af en toe een ventiel nodig. Meestal klinken de woorden die uit dat ventiel komen passief-agressief. Hoe kom je daar nog uit als team? Met eerlijkheid.

Eerlijkheid naar jezelf zonder oordelen

Het begint met een gesprek met jezelf voorbij oordelen en eisen. Weten wat je voelt en wat je belangrijk vindt, dat serieus nemen en er verantwoordelijkheid voor nemen. Als ik bijvoorbeeld verlang naar respect, dan helpt het als ik mezelf genoeg respecteer, omdat het anders een eis wordt aan het adres van de ander. Nu ik Geweldloze Communicatie heb geleerd, weet ik hoe ik op een veilige manier mijn nek kan uitsteken, ook in een sfeer van oordelen en eisen. Het iets dat ik bewust kies, omdat ik openheid wil: ik voel de angst en doe het toch. Wat ik op mijn hart heb spreek ik uit en ik houd het bij mezelf. Wie dat doet, verschuift iets in de onderstroom.

Nieuwsgierig? Welkom op een van de trainingen : alle trainingen zijn live

De confronterende spiegel van bewustzijn in het nu

  Schrik je van de spiegel?    Zien hoe het met je gaat kan confronterend zijn. Zo zijn we als we eerlijk zijn op d...
Lees verder

Waar is de vogel in jou? Over mensen, verbinding en vrijheid

Wat is dat toch, met mensen? Vanochtend observeerde ik ontspannen, met een heerlijke koffie tussen mijn handen, merels, ...
Lees verder

Moed wordt wakker als iets echt belangrijk is

  Waar sta jij voor, als het er op aan komt?   Hoe is het met jouw moed?   In de haast van deze wereld is het makke...
Lees verder

Leven: de essentie van Geweldloze Communicatie

Dit is mijn eerbetoon aan Robert Kržišnik.  Wie is dat? Een collega trainer Geweldloze Communicatie met heel veel leven ...
Lees verder