Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Zie je elkaar wel echt?

juli 10, 2018 -Yvonne Jeucken

Wat zeggen je zintuigen?

Wanneer je elke dag ‘druk bent’ gaat de tijd sneller aan je voorbij. Een gehaast gegeten ontbijt proef je minder. Op een snelweg zie je minder van het landschap. Als je snel of met veel woorden op elkaar reageert hoor je elkaar minder. Je voelt minder wanneer je leeft in haast. Waar is je aandacht? Je hebt zintuigen nodig om te weten wat je zelf wilt, en om te weten hoe je wilt reageren op een ander. Dan wordt je meestal vanzelf ook nieuwsgierig naar wat de ander beweegt. Als je even de tijd neemt.

Snelheid betekent informatie filteren

Dat gaat natuurlijk efficiënter als je selectief kijkt en luistert. Conclusies over de situatie of over de ander kun je dan ook snel trekken. Soms houd ik daar wel van. Het geeft voortgang, overzicht, efficiëntie, en indirect: rust. Ik zie en hoor een deel natuurlijk niet, en ik voel minder. Kan ook voordelen hebben. Op de korte termijn.

Wat laat je liggen?

Wanneer een gesprek of samenwerking opeens stagneert kun je concluderen dat je gewoon te verschillend bent. Soms is dat zo: je kunt niet met iedereen met evenveel plezier samenwerken. Er zijn echter ook situaties dat er alleen maar verschillen zijn in de manier waarop je een behoefte probeert te vervullen. Verschillen die je best zou kunnen begrijpen als je de drijfveer zou zien.

Vier manieren om te luisteren

Je kan op 2 manieren luisteren vanuit je categoriserend denken. De ander ziet het verkeerd, of ik doe iets verkeerd. De ander is dom, ik snap het tenminste. Of: zij kan dit veel beter, ik doe maar wat. Goed of fout, gelijk of ongelijk: verwijdering en onbegrip. Zie je elkaar wel echt? Je kunt ook op 2 manieren open luisteren, vanuit je hart. Vanuit welke behoefte deed ik wat ik deed? Wat zou de behoefte van de ander zijn die hij of zij probeerde te vervullen?

Inzicht geeft uitzicht

Je ziet en hoort opeens een stuk meer wanneer je de beperkende blik van oordelen onder de loep neemt. Ze ziet als dashboard-lampjes op je motorkap.Welke onvervulde behoefte ligt onder dit gevoel in mij? En bij de ander? Aandacht voor deze behoeften maakt dat je de ander ziet, en jezelf kunt zien. Waar gaat het nu echt om?

Objectief waarnemen 

Een objectieve waarneming is puur zintuiglijk. Open kijken en aandachtig luisteren: wat zie en hoor je precíes, los van alle interpretatie? Wat zijn mijn oordelen over de ander of over mezelf? Welke behoefte speelt bij de ander, en bij mezelf? Wie dat kan, neemt de regie terug over zichzelf en heeft keuzevrijheid. Of en hoe hij wil reageren op de ander. Een behoefte staat immers los van tijdstip of persoon. En voor elke behoefte kun je wel duizend strategieën bedenken. Dat schept mogelijkheden.

 

Wil je ervaren hoe dit werkt en of geweldloze communicatie echt meer keuzevrijheid geeft? Voor meer informatie kun je mailen naar info@hartigetaal.nl of kijken bij  trainingen

Opleiding Geweldloze Communicatie? Een andere kijk op jezelf en de ander

  De spiegel komen we elke dag wel een keer tegen   Letterlijk. Of we echt kijken is een tweede. Kijk je met liefde...
Lees verder

Vlieg je leven vrij – voorbij de kooien in je hoofd

  Vlieg jij wel eens? Voorbij alle imprint?   Misschien dat de Dalai Lama niet snel uit balans is. Echter de meeste...
Lees verder

Kan iets mooier dan het mooi is

Mooi. Een liedje van Maarten van Roozendaal. “Ach zie de lammeren nou toch lurken Aan hun vers geschoren moeders E...
Lees verder

Oordelen maken je afhankelijk én hebben de potentie om je vrijheid te ontdekken

Is er een plek voorbij oordelen? Wiens ego is niet een kampioen in oordelen? In welke mate mijn brein oordelen produceer...
Lees verder