Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

De Tragikomedie van het Gelijk

april 25, 2018 -Yvonne Jeucken

Gedoe ontstaat wanneer je gelooft dat je ‘gelijk’ hebt

Een nieuwe collega vertrekt elke dag stipt om 17 uur met een lach op zijn gezicht naar huis terwijl jij nog stapels werk hebt liggen. Wat is jou interpretatie? ‘Hij is best aardig hoor, maar het is geen hoogvlieger.’ Of: ’Waarom lukt mij dat nou nooit, ze is zoveel effectiever dan ik’. Hoe je het ervaart, heeft alles te maken met jezelf. Het gaat pas mis wanneer we onze gedachten zien als een waarheid.

Ik zie ik zie wat jij niet ziet

Ieder mens ziet de realiteit anders. Je perspectief, je humeur, je ervaringen uit het verleden, je zintuigen, de keuzes die je maakt, je psychologisch immuunsysteem: het zijn slechts een paar toneelspelers op dit toneel. Tegelijk leven we in een wereld waarin we leren dat er een goed en fout bestaat, waarin je gelijk hebt óf ongelijk. Dan krijg je vanzelf gedoe.

Achter de coulissen

Terwijl we op de automatische piloot het toneel interpreteren, ieder voor zich, is er nog zoveel achter de coulissen. Minstens zo belangrijk. Wat zie je allemaal niet wanneer je naar iemand kijkt? Zijn gedachten, emoties, verlangens: hooguit jou invulling daarvan. De invloed van ervaringen uit het verleden. Waar iemand bang voor is, waar iemand inwendig krampachtig aan vast houdt, vaak zonder het zelf te weten. Hoe de ander ons ziet: onze non-verbale uitstraling kunnen we niet zien, woede in onze stem kunnen we zelf niet goed horen. Waar het mij echt om gaat, waar ik naar verlang: dat kan de ander niet ruiken of zien.

Deze informatie beklijft niet vanzelf

Vaak hebben we zoiets wel gehoord of gelezen.  Een week later sta je vaak weer onbewust op het toneel de wereld om je heen te bekijken zonder je bewust te zijn van het effect van je interpretaties op je beleving. ‘Ik zie het toch zelf?’

Wil je ontspanning, vertrouwen, gelijkwaardigheid en plezier in contact?

Analyseren, interpreteren en debatteren zijn werkwoorden die meestal niet tot verbinding of aangename samenwerking leiden. Wil je geen gedoe, geen conflict, geen discussies? Je hebt meer invloed op de samenwerking en op contact dan je denkt. Op een manier dat je juist gaat staan voor wat belangrijk voor je is. Vrijheid begint wanneer je het idee loslaat dat de ander het probleem is. Vrijheid begint wanneer je een zintuiglijke waarneming kunt onderscheiden van je interpretatie, en je de moed vindt om een verzoek te doen waarop je nee kunt horen. Vrijheid ontstaat wanneer je verantwoordelijkheid neemt voor je gevoelens en behoeften en je ze met open hart kunt toe eigenen. Vanuit die vrijheid kan die verbinding ontstaan die energie geeft.

Wil je een training volgen of meer informatie? Mail me op info@hartigetaal.nl

Opleiding Geweldloze Communicatie? Een andere kijk op jezelf en de ander

  De spiegel komen we elke dag wel een keer tegen   Letterlijk. Of we echt kijken is een tweede. Kijk je met liefde...
Lees verder

Vlieg je leven vrij – voorbij de kooien in je hoofd

  Vlieg jij wel eens? Voorbij alle imprint?   Misschien dat de Dalai Lama niet snel uit balans is. Echter de meeste...
Lees verder

Kan iets mooier dan het mooi is

Mooi. Een liedje van Maarten van Roozendaal. “Ach zie de lammeren nou toch lurken Aan hun vers geschoren moeders E...
Lees verder

Oordelen maken je afhankelijk én hebben de potentie om je vrijheid te ontdekken

Is er een plek voorbij oordelen? Wiens ego is niet een kampioen in oordelen? In welke mate mijn brein oordelen produceer...
Lees verder