Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Wat is jouw reactie als iemand onverwacht uitvalt?

oktober 15, 2021 - Yvonne Jeucken
Nieuwsbrief Hartige Taal oktober 2021

 

 
 
Stel, je hebt een moeizame samenwerking met een collega. Het gaat om bepaald gedrag. Gedrag dat iets met jou doet. Wat gebeurt er dan in jou? Hoe reageer je op deze collega?En hoe zou je het liefst willen reageren?Soms voel ik me machteloos en geirriteerd. Perplex, bewegingloos. Als gedrag van de ander me overvalt en allerlei systemen in mij actief worden, ben ik me soms niet eens bewust van wat ik wil. Laat staan van mijn behoefte aan vertrouwen, verbinding, keuzevrijheid. Op momenten dat ik die T splitsing herken, adem en mijn verlangen voel, heb ik weer keuze. Om te reageren vanuit mezelf en wat voor mij van waarde is. Waar verlang jij naar? Meer echtheid, vrijheid en verbinding in je relaties?Meer plezier en ontspanning in samenwerking?Meer vaardigheden, om Geweldloze Communicatie ook echt te gebruiken als de verbinding weg is?
Deze nieuwsbrief stuurde ik net aan  mensen die mijn ebook ooit hebben gedownload of interesse toonden in (vervolg-). Nu post ik het op LinkedIn omdat er misschien wel meer mensen interesse hebben in  Geweldloze Communicatie, en een training overwegen in de buurt van Groningen. Ik word er nu eenmaal heel blij van om mensen te helpen om zich meer vrij te voelen en dichter bij zichzelf te blijven. Om ze te laten zien dat je keuze hebt als je naar je jakhals luistert. Op een manier die energie geeft in plaats van kost.Deze jakhals fotografeerde ik in Namibië. De jakhals blijft mijn favoriet, omdat hij zo betrouwbaar is. Elke keer als ik niet trouw ben aan mezelf of mijn eigen behoeften bagatelliseer, dan duikt ie op. Soms grommend, soms razend, soms passief-agressief, soms vermijdend, soms alleen maar in spanning in mijn spieren. Aardig verstorend voor mijn gemoedsrust, in de samenwerking of in het contact met de ander. Teleurstellend ook soms: is ie daar nu alweer? Wanneer is het eens klaar? Hij heeft echter altijd iets kostbaars te zeggen. Inmiddels ben ik bevriend met mijn jakhals, en daarmee bevriend met mezelf. Het blijft me verbazen hoeveel ontspanning dat geeft,  in contact met de ander. Omdat het veiligheid geeft in mij. Misschien omdat ik nu bij mezelf hoor en me daardoor ook meer verbonden voel met anderen. Zou je ook een beter contact willen met jouw jakhals?

Denk je wel eens na over een verdiepende training? 

Deze week heb ik nieuwe trainingen op de website gezet.

Op de korte termijn: In november geef ik een introductietraining (basis 1) op 5 en 6 november en twee keer de training Empathie, zelfempathie en helderheid (basis 2).

Op 13 januari 2022 start mijn favoriet, de jaaropleiding, en er is nog plek. Het is mijn favoriet omdat het traject (5 meerdaagse blokken) veel tijd geeft voor integratie en het fijn is om dat traject met dezelfde groep te doen.

Eind februari 2022 kun je je ter verdieping onderdompelen in een hele week Empathie en Geweldloze Communicatie, met overnachting en tijd om te ontspannen. Deze week geef niks samen met mijn collega Dionne Verbeet. Onze eigen ervaringen met een week als dit zijn de max.Wil je daar meer over weten, bel of mail me dan.Ken je mensen die een introductietraining overwegen, stuur gerust deze nieuwsbrief aan ze door.Het lijkt me leuk je (weer) te zien!Hartelijke groet

Yvonne Jeucken

info@hartigetaal.nl

"Out beyond ideas of wrongdoing and rightdoing, there is a field. I'll meet you there" Rumi

Hoe onvrij ben je en hoe vrij wil je zijn?

Zie je ooit een pimpelmees stil zitten? Ze komen vaak in onze tuin en ik houd ervan om ze te observeren. Elke keer voel ...
Lees verder

Verwijdering: de impact van woorden

Herken jij ze ook? Die onopvallende tussenwoorden? Op een grijze windstille doordeweekse ochtend, overdenk ik die onopva...
Lees verder

Hoeveel meer leven

Stel je voor, een gewone doordeweekse dag in oktober. De dag vloog voorbij, je doet wat gedaan moet worden, gaat naar hu...
Lees verder

Echtheid betekent aanwezig blijven bij jezelf, ook als je de ander aankijkt

Echtheid temidden van een wereld van overheersers en pleasers? Zie je dat voor je? Ik niet. Wie altijd maar hard werkt o...
Lees verder