Als je jezelf niet laat zien, met wie heeft de ander dan contact?
Zonder contact met je eigen gevoelens en verlangens, zijn er leemten of schaduwen in het contact met de ander. Onuitgesproken verwachtingen of sabotage in de onderstroom hebben meer impact dan we willen weten. Als je zelf niet weet waar jij naar verlangt, kan een ander het ook niet ruiken. Contact met de ander begint bij jezelf laten zien.
Makkelijker gezegd dan gedaan
Er zijn zoveel voordelen aan niet voelen. Je werkt sneller, besluit sneller, hebt ‘controle’, voelt geen pijn, angst of teleurstelling. Je hoeft je schaduwen niet aan te kijken, je hoeft niet verantwoordelijk te zijn voor je onbewuste projectie op de ander. Of is dat een illusie? Op momenten dat ik wegvlucht voor wat ik voel, laat ik ook mijn verlangens onder mijn schild liggen. Zo kom ik prima de dag door. Leven en overleven liggen soms zo dicht bij elkaar dat het amper opvalt. De kracht van onbewuste gewoontes: zelfbescherming.
Hoe eng is het nou eigenlijk echt?
Uitgaande van een leefomgeving zonder dagelijks levensgevaar, kun je jezelf afvragen: wat is er nu eigenlijk echt aan de hand? Komt er een leeuw op me af? Mensen zijn vaak het meest bang voor dat wat ooit af gebeurd is en nu niet aan de hand is. Afwijzing, niet gezien worden, geen waardering ontvangen of juist verstikking. Behoeften die vroeger niet werden vervuld op de leeftijd dat je afhankelijk was van je opvoeders om het te krijgen. Zoals liefde, ertoe doen, respect, erkenning, autonomie, vertrouwen. Zonder aanwezigheid in het hier en nu is er onbewust meestal een vermenging met het verleden.
Het gaat niet om je béter voelen, het gaat om beter leren vóelen
Voelen betekent contact met je lichaam zodat je kunt zorgen voor je lichaam: je grenzen en behoeften. Gevoelens zijn een signaal van iets en zetten je aan tot actie, net als een dashboardlampje in je auto die zegt dat je tank bijna leeg is. Mensen zijn meer complex. Als je menselijke tank leeg is, kun je proberen het via een ander te krijgen, op honderden fraaie en niet zo fraaie manieren. Dat lijkt op controle maar regie heb je niet. Zo ben je nog steeds afhankelijk van een ander.
Geweldloze Communicatie begint bij de relatie met jezelf
Vanuit kokerdenken en zelfbescherming zie je vooral wat er aan de ander ‘mankeert’. Oordelen zijn een uiting van iets belangrijks én oordelen zetten je vast als je er in gelooft dat ze de waarheid zijn. Denken in goed of fout maakt dat je liever niet naar je eigen maskers kijkt en je liever niet opent voor de ander. Voelt dat prettig? Hoeveel moeite doen wij om voorbij het masker van de ander te kijken? En kunnen we dat wel, als we ons eigen masker liever niet zien? Hoe je met jezelf omgaat, bepaalt hoe je met de ander omgaat. Als je zonder oordelen kunt kijken naar jezelf, kun je pas echt zonder oordelen kijken naar de ander en kan er iets nieuws ontstaan: ruimte, vrijheid, mogelijkheid. Contact.
Geweldloze Communicatie begint bij het onderzoeken van je oordelen zodat je je drijfveren en verlangens kunt ontdekken én serieus kunt gaan nemen. Ben je nieuwsgierig? Op 3 en 4 maart is er weer een open introductietraining. Al gedaan? Op 10 maart start de jaaropleiding. Ook al gedaan? Welkom op het retreat in september. Andere vragen? Leuk als je mailt!