Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Bla, bla

maart 8, 2018 -Yvonne Jeucken

Die vrouw léeft op oordelen
Dat hoorde ik mezelf denken toen ik bij de bakker vandaan kwam. Interessante jakhals in mijn gedachten. ‘Mensen die overal een oordeel over lijken te hebben en uitstralen dat ze heilig in eigen stellingen geloven’. Ik denk dit vaker- in winkels, in de praktijk, op feestjes- en meestal glijdt het van mijn schouders af. Meestal kan ik voorbij die oordelen een mens zien met een wat onhandige strategie om te overleven. Het ego heeft soms mentaal overgewicht: te gehecht aan zijn rollen in het leven. Nu dacht ik: mensen kunnen er echt een soort plezíer halen uit al dat oordelen: wanneer ze geloven in de illusie dat het hen superieur of sterk maakt. Plezier?

Natuurlijk niet
Er zit een diepe behoefte aan erkenning, waardering of respect onder. En als ik naar die lange teksten vol oordelen luister, voel ik me moedeloos vanuit een diepe behoefte aan respect, verbinding en authenticiteit. Ik voel ontspanning als ik kijk naar mensen die wél verbinding hebben met zichzelf. Want dat is het probleem: zoveel oordelen is een symptoom van gebrek aan zelfverbinding. Wanneer heb je zelfverbinding? Elk moment dat je helder hebt wat je voelt en wat je (on)vervulde behoefte is, en je dit kunt laten zijn zoals het is.

Wat als dat er (even) niet is?
Een basis in jezelf voel je elk moment dat je jezelf accepteert in wat je doet, wanneer je van jezelf kunt houden ongeacht je prestaties of keuzes, onafhankelijk van waardering van anderen. Dan kun je gaan leven vanuit je eigen waarden. Op elk moment dat je die basis niet voelt zoek je de vervulling van je behoeften bij de ander. Deze afhankelijkheid en verwachtingen van de ander leiden tot een emotionele bankrekening, waarin gegeven wordt om waardering te krijgen of narigheid te voorkomen. Soms lijkt dat even te ‘lukken’, en voel je je best goed. Zodra de ander echter even wat anders kiest, is je fundament wankel. De ander veroordelen is dan de makkelijkste uitweg.

Het kan anders
Niemand kan je situatie veranderen. In het moment heb je echter elke keer weer een keuze. Het is een bevrijding om te leren hoe je oordelende gedachten kunt vertalen in wat je nu voelt en waar je naar verlangt, omdat je dan weer verder kan. 

Voet: synoniem voor fundament
De meest sterke grond onder je voeten voel je op het moment dat je je verbonden voelt met jezelf en met de hele wereld. Wanneer je helder hebt wat je nodig hebt en daar zelf verantwoordelijkheid voor neemt.   Kennelijk had ik dat net even niet bij de bakker: na een week stilzitten door de griep verlangde ik naar verbinding, energie, vrolijkheid. De oordelende gedachte over die vrouw hielp me niets. Nu ik weer weet welke onvervulde behoefte in mij getriggerd werd, voel ik me weer ontspannen- en open, voor de ander.

Op 5 en 6 april is er weer een tweedaagse training: Van verwijt en verwijdering naar verbinding vanuit vrijheid. Heb je vragen of wil je meedoen? Mail naar  info@hartigetaal.nl

Opleiding Geweldloze Communicatie? Een andere kijk op jezelf en de ander

  De spiegel komen we elke dag wel een keer tegen   Letterlijk. Of we echt kijken is een tweede. Kijk je met liefde...
Lees verder

Vlieg je leven vrij – voorbij de kooien in je hoofd

  Vlieg jij wel eens? Voorbij alle imprint?   Misschien dat de Dalai Lama niet snel uit balans is. Echter de meeste...
Lees verder

Kan iets mooier dan het mooi is

Mooi. Een liedje van Maarten van Roozendaal. “Ach zie de lammeren nou toch lurken Aan hun vers geschoren moeders E...
Lees verder

Oordelen maken je afhankelijk én hebben de potentie om je vrijheid te ontdekken

Is er een plek voorbij oordelen? Wiens ego is niet een kampioen in oordelen? In welke mate mijn brein oordelen produceer...
Lees verder