Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Opleiding Geweldloze Communicatie? Een andere kijk op jezelf en de ander

september 17, 2023 -Yvonne Jeucken

 

De spiegel komen we elke dag wel een keer tegen

 

Letterlijk. Of we echt kijken is een tweede. Kijk je met liefde of met zelfoordeel? Of kijk je niet echt? Mogelijk zie je alleen of je haar goed zit. Een van die vele momenten van trance, automatische piloot. Zo hebben we leren fietsen, zo vinden we automatisch de weg, heel praktisch. Er zit alleen weinig bewustzijn en variatie in. Een nieuwe route nemen vergt wakkerheid. En kijken, met een nieuwe blik. Zonder zelfoordeel. Naar jezelf.

 

Je bent de enige die altijd bij je is

 

Hoe idioot is het dan, dat we onszelf zo kritisch bekijken. Door een bril die meestal van iemand anders is, iemand uit je jeugd. Toen je nog zo jong en afhankelijk was dat je de woorden en reacties van de ander als waarheid aannam. Wat toen zo logisch en een erg slimme zelfbescherming was, is nu de grootste hindernis om vrij en gelukkig te zijn. Je eigen route kiezen is lastig als iets in jou zich onbewust veiliger voelt in het hamster-wiel. Dezelfde paadjes lopen, jaar in jaar uit, zonder dat echt te zien.

 

Verbinding begint bij verbinding met jezelf

 

Die automatische piloot is miljoenen keren ingesleten. In al die keren dat je je oude patroon herhaalde. Systemisch nog veel langer: de patronen die je (voor-)ouders al generaties herhaalden. Overtuigingen en gewoontes die ooit slim waren om te overleven en nu in de weg staan – van het leven van je eigen leven. Als jij er niet echt bent, met wie heeft de ander dan contact?

 

Elke bewuste keuze verhoogt je dopamine 

 

Zelfs je amygdala wordt ‘rustiger’ als je bewuste keuzes maakt. Gevoelens van angst en somberheid worden minder. Dopamine stijgt ook als je jezelf waardeert. Dopamine in je bloed zorgt voor plezier en vertrouwen, het helpt om je gewoontes te veranderen. Neurofysiologisch gezien kun je dus zeggen dat geweldloze communicatie, als dagelijks ritueel,  een direct positief effect heeft op je welbevinden via ingenieuze stofjes in je lijf. Een kwestie van vaak doen, nieuwe gewoontes maken. Een reis van 1000 mijl begint met een enkele stap. Nieuwe paden maken wordt steeds leuker als je merkt hoeveel beweging er ontstaat en hoeveel mogelijk is in contact. Echt contact. 

 

Elke dag in de spiegel kijken en jezelf echt zien, met liefde

 

Oxytocine is ook zo’n stofje met enorme impact. Stress omlaag, vertrouwen omhoog. Met liefde en compassie in de spiegel kijken heeft dit effect al.  Oefenen en bewust worden met behulp van geweldloze communicatie maakt dat je steeds vaker bewust kiest, trouw aan jezelf. Meestal kun je dan veel meer hebben van een ander. Omdat je meer kunt hebben van jezelf. 

 

Op 7 maart 2024 start de volgende opleiding geweldloze communicatie. Oefenen in bewuste keuzes maken en met liefde in de spiegel kijken. Wat zegt de spiegel tegen je?

.

Vlieg je leven vrij – voorbij de kooien in je hoofd

  Vlieg jij wel eens? Voorbij alle imprint?   Misschien dat de Dalai Lama niet snel uit balans is. Echter de meeste...
Lees verder

Kan iets mooier dan het mooi is

Mooi. Een liedje van Maarten van Roozendaal. “Ach zie de lammeren nou toch lurken Aan hun vers geschoren moeders E...
Lees verder

Oordelen maken je afhankelijk én hebben de potentie om je vrijheid te ontdekken

Is er een plek voorbij oordelen? Wiens ego is niet een kampioen in oordelen? In welke mate mijn brein oordelen produceer...
Lees verder

To let go is to fear less and love more

  Letting go takes love   To let go doesn’t mean to stop caring, it means I can’t do it for someone else. To...
Lees verder