7 maart-21 september 2024 Opleiding Geweldloze Communicatie in de rust van Friesland

Wil je leren hoe je steviger bij jezelf kunt blijven in een relatie of samenwerking en tegelijk open kunt staan voor de ander?

Wil je onderzoeken wat je tegenhoudt om bewuste keuzes te maken?

Is er iets dat je blokkeert om vanuit openheid en gelijkwaardigheid te reageren?

De 12 daagse opleiding is gericht op het integreren en verankeren van Geweldloze Communicatie in je (professionele) leven. Een belangrijk onderdeel is daarmee bewustwording van al die onbewuste drijfveren, systemische dynamieken en patronen die in het dagelijks leven je keuzes en reacties bepalen. In het bewust worden van je lichaam leer je steeds meer aanwezig te zijn bij jezelf in het contact met de ander. In deze 12 daagse is alle ruimte voor oefenen, vertragen, fysiek inzoomen én systemisch uitzoomen. Zodat je op tafel kunt leggen wat eronder lag en toch al je handelen bepaalde. Zodat je je verlangen kunt voelen, kunt ontdekken hoe je met dat verlangen omgaat en de relatie met jezelf kunt verbeteren. Met het ont-wikkelen van je oude patronen, automatische reacties en maskers, kun je de momenten van onbewuste aanpassing, verwijdering of conflict in je leven herkennen. Dat geeft je de mogelijkheid om  (in plaats van re-ageren) te antwoorden vanuit je eigen waarden.

In 5 blokken van totaal 12 dagen ga je met een kleine vaste groep (maximaal 12) aan de slag met thema’s zoals zelfempathie, autonomie, overtuigingen, grenzen, schaamte, schuldgevoel, angst en woede. Hoe kun je Geweldloze Communicatie toepassen op momenten dat je ‘gekaapt’ wordt door gedachten, emoties of oude reflexen? Reactieve gedragspatronen blijf je herhalen tot je begrijpt waar je reactiviteit vandaan komt en wat je blokkeert om bewust te reageren op situaties.

Ben je in het dagelijks leven een pleaser en houd je voor je wat je op je hart hebt? Of bijt je ‘goed’ van je af en heeft dat niet het effect dat je wilt? Alles wat we doen doen we om een behoefte te vervullen; behoeften zijn onze drijfveren. Als die drijfveren onbewust zijn, zijn oordelen, overtuigingen of weggedrukte emoties vaak aan het stuur. Hoe kun je beweging krijgen in die patronen? 

Bij alle oefeningen en interacties ligt de nadruk op bewustwording van het effect van gedachten en het toepassen van geweldloze communicatie in je persoonlijke en professionele leven. Naast geweldloze communicatie wordt er tevens systemisch gekeken en gewerkt. We zullen afwisselend werken met de gehele groep, in kleine groepjes, tweetallen en individueel. Er zullen intervisie groepen worden gevormd waarmee je tussen de blokken door werkt aan de thema’s die op dat moment aan de orde zijn. 

 

DATA EN LOKATIE

Module 1: donderdag-zaterdag 7-9 maart 2024 (met overnachtingen en diner)

Module 2:vrijdag-zaterdag 19 en 20 april 2024

Module 3: vrijdag-zaterdag  31 mei en 1 juni 2024

Module 4: vrijdag-zaterdag 12 en 13 juli 2024

Module 5: donderdag-zaterdag 19-21 september 2024 (met overnachtingen en diner)

Overnachting: tijdens het eerste en laatste blok is er overnachting en diner geregeld voor iedereen tegen bijkomende kosten voor het arrangement. Indien je ook tijdens de tussenliggende blokken in de buurt wilt slapen, zijn er verschillende mogelijkheden om in de buurt te overnachten of kamperen.

Lokatie: aan bos en hei in Friesland, Nieuw Allardsoog, Jarig van der Wielenwei 6, Bakkeveen

Reistijd Nieuw Allardsoog in Bakkeveen: vanaf Groningen/ Leeuwarden/ Assen plm half uur, vanaf Amsterdam 1,5 uur.

Nieuw Allardsoog heeft ruime zalen en ligt aan nog ruimere en prachtige natuur. Neem wandelschoenen en een warme jas mee: meestal doen we enkele oefeningen buiten op de hei. Er is een uitgebreid lunchbuffet in het restaurant.

 

 

 

Wat brengt het je?

 • ervaren hoe verantwoordelijkheid nemen voor je gevoel en behoefte vrijheid creëert en een grotere kans op verbinding geeft
 • vlieguren maken in eerlijk te uiten op een manier die aanval of verdediging kleiner maakt: zonder kritiek te geven of eisen te stellen
 • de kans om geweldloze communicatie met elkaar te onderzoeken en oefenen in een vaste groep
 • innerlijke veiligheid en ruimte creëren om open empathisch te luisteren zonder kritiek te horen of je verantwoordelijk te maken voor de behoeften van de ander
 • herkenning van overtuigingen, patronen en  vijandbeelden  die je in een doodlopende straat houden
 • gereedschap ontwikkelen om je blokkades, overtuigingen, frustraties, schuld- of schaamtegevoelens om te buigen naar helderheid, kracht en vertrouwen
 • ontspannen aanwezig blijven in contact met de ander 

Met het integreren van Geweldloze Communicatie in je leven, kun je een bron vinden in jezelf en deuren openen in jezelf waardoor je

 • je minder afhankelijk voelt van de reacties van ander
 • minder reactief wordt en kunt kiezen voor een bewuste respons
 • eigenaarschap kunt nemen voor je relatie met jezelf vanuit compassie, helderheid en autonomie
 • jezelf laat zien en de ander kunt zien, in samenwerking en relaties
 • verlangen kunt voelen zonder uitreiken of inhouden
 • zonder angst durft aan te geven waar je naar verlangt 
 • meer levenslust en energie voelt
 • je stress verlaagt en je gezondheid vergroot
 • je talenten en potentieel voluit kunt benutten

 

INTERGRALE INTERVISIE TUSSEN DE BLOKKEN

 

De groep heeft tussentijdse oefendagen in intervisie groepen en wekelijks telefonisch contact met een deelnemer in de rol van ‘empathie-buddy’. Deze uren van oefening zijn een integraal onderdeel van de opleiding. Halverwege de opleiding heeft iedere deelnemer een gesprek met de opleider. Extra coaching is een mogelijkheid. De trainer is bereikbaar tussen de blokken.

Studiebelasting: Contacturen: 85, voorbereidingsuren: ± 25.

 

KOSTEN OPLEIDING

Om deze opleiding toegankelijk te maken voor iedereen zijn er verschillende tarieven: 2250€ voor particulieren met beperkt budget (zonder nota), 2950€ voor ZZP’ers,  4150€ voor bedrijven/voor deelnemers bij wie de werkgever betaalt. Kosten zijn vrijgesteld van BTW en inclusief accommodatie (uitgebreide lunch, koffie, thee, lekkers en trainingsmaterialen). Voor blok 1 en blok 5  zijn er bijkomende kosten van 499€ voor 4 x een  3 gangen diner en 4 x overnachten op een éénpersoonskamer.  Voor meer informatie over tarieven klik hier. Zijn de kosten een probleem voor je? Laat het weten en we kijken naar de mogelijkheden. Gespreide betaling is mogelijk. Bij twijfel of vragen, neem svp  contact op om de mogelijkheden te overleggen. 

 

VOORWAARDE VOOR INSCHRIJVING: minimaal 2 -4 dagen training Geweldloze Communicatie bij een gecertificeerde trainer. Bij aanmelding volgt eerst een intakegesprek om te onderzoeken of de timing, match en basis voor een ontspannen opleiding aanwezig zijn.

 

KLEINE GROEP!

In deze opleiding wordt bewust gewerkt met een maximum aantal deelnemers van 12 zodat er voldoende aandacht is voor iedere deelnemer. Minimum aantal deelnemers is 8. Het is een opleiding voor alle beroepen en is meestal een leuke combinatie van mensen werkend in de zorg (artsen, verpleegkundigen, tandartsen, psychologen ed), docenten, coaches, leidinggevenden en gelukkig ook altijd mensen in de categorie overig. De variatie vergroot de mogelijkheid en oefening om je eigen patronen te herkennen en nieuwe keuzes te maken.

 

 

INSCHRIJVING EN ANNULERING

Voor inschrijving stuur je je verzoek tot aanmelding  naar info@hartigetaal.nl.  Bij aanmelding ga je akkoord met de algemene voorwaarden en volgt in principe een intakegesprek. Zie ook: voorwaarde voor inschrijving.

 

INTERNATIONALE CERTIFICERING

Na afloop ontvang je een certificaat van deelname indien je maximaal 1 dag gemist hebt. De opleiding telt tevens mee als deeltraject van het proces van internationale certificatie door de CNVC.

 

 

 

.