Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Ego? Het donkere maakt soms het licht zichtbaar. Als alles er mag zijn

mei 7, 2022 -Yvonne Jeucken

Herken je dat, die neiging om het stomme niet te willen? En dat ego ook niet?

Die collega waarvan je hoopt dat ie naar elders vertrekt? Dat stomme van je partner of familielid? De slimme ingebouwde innerlijke lijfwacht van de mens, je zou het ook je ego kunnen noemen, verzet zich tegen dat wat stom is. Hoeveel energie gaat daar wel niet in zitten: niet willen wat er wel is. Energy down the drain. De muur blijft staan. Als je niet uitkijkt, oordeel je vervolgens over je eigen chagrijn. Nog een muur erbij. Meestal is het effect iets als ongeduld of een eenzaam of machteloos gevoel.

Ik wil mijn ego niet, ook zoiets

Zodra ik door heb dat ik me verzet vanuit een ontstemd ego, heb ik de neiging om dat ego in mezelf stom te vinden. Teken dat ik nog steeds in dat ego zit. Verzet tegen het verzet helpt ook niet. Maar ja, dat ego blijft zeer hardnekkig die kant op kijken: extern.

Net als een onweersbui boven zee

Het onweer zal komen, en gaan. Er gebeurt iets interessants als je de werkelijkheid van het huidige moment gewoon neemt. Het is er toch al. Als je dat externe focus op dat-wat-niet-zo-zou-moeten-zijn omdraait naar jezelf kun je voelen wat er gebeurt van binnen. Die informatie is meestal interessanter en geeft je informatie over wat belangrijk voor je is. Zonder die onweersbui of irritante collega zou je daar misschien te weinig aan herinnerd worden. Want als je je verlangens dicht bij je houdt en je je eigen fijnste collega bent, zou die donkere wolk je dan nog uit je humeur halen?

Zelfregulatie kan eenvoudig zijn

Het leuke aan Geweldloze Communicatie is die interne ‘jakhals’-gedachten in jezelf herkennen als een signaal van een behoefte. Een wake-up call dus. Hoe verstorend het ook even kan lijken, het is soms wel precies dat wat je in een andere richting kan laten kijken. Naar je verlangen. Je bestaansgrond, je autonomie. Naar je capaciteiten om zelf te kiezen hoe je reageert op de huidige situatie. Dat is er al, allemaal. En als je twijfelt aan je autonomie of capaciteiten, is misschien dat oordelende ego in jou aan het woord. Waar wil je naar luisteren? Waar wil je zijn?

Geweldloze Communicatie ontwart, geeft rust en richting. Nieuwsgierig naar de basisvaardigheden? Welkom op de introductietraining! De tweedaagse training is aan de rand van de hei op het mooie Nieuw Allardsoog

As we are liberated from our own fear

  “Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. I...
Lees verder

Opleiding Geweldloze Communicatie? Een andere kijk op jezelf en de ander

  De spiegel komen we elke dag wel een keer tegen   Letterlijk. Of we echt kijken is een tweede. Kijk je met liefde...
Lees verder

Vlieg je leven vrij – voorbij de kooien in je hoofd

  Vlieg jij wel eens? Voorbij alle imprint?   Misschien dat de Dalai Lama niet snel uit balans is. Echter de meeste...
Lees verder

Kan iets mooier dan het mooi is

Mooi. Een liedje van Maarten van Roozendaal. “Ach zie de lammeren nou toch lurken Aan hun vers geschoren moeders E...
Lees verder