Hoe is jouw communicatie met jezelf?
Waar komen je woorden vandaan? Uit je hoofd, hart of buik? Het is zo verleidelijk makkelijk om te communiceren met meningen en argumenten. Je schiet dan echter ook makkelijker in overtuigen óf opgeven. Een slim hoofd heeft nog iets anders nodig: de intelligentie van je hart en buik. Wat voel je? Waar verlang je naar? Waar gaat het je echt om? In het hier en nu communiceren wat je nu voelt en nu je behoefte is, zonder eisen en zonder oordelen, geeft meer leven en aanwezigheid in het gesprek. Maar ja, ons hart heeft een beschermlaag ontwikkeld en om te navigeren op onderbuikgevoelens heb je vertrouwen nodig. Vertrouwen in jezelf dat pas ontstaat als je aanwezig bent bij jezelf.
Hoe bewust ben je je, dat 80% van je communicatie non-verbaal is?
Je ziet jezelf tijdens communicatie niet in de spiegel. Alleen de ander ziet, hoort en voelt je non-verbale signalen. Net zoals jij ze beter bij de ander ziet. Dat is hoe het is, al is dat vaak confronterend. Én ingewikkeld. Als de binnenkant en de buitenkant niet met elkaar kloppen, maakt dat de communicatie verwarrend. Je voelsprieten vertellen je iets anders dan je oren. Er is moed en vaardigheid voor nodig om dat te benoemen. Hoe geef je feedback op non-verbale signalen zonder interpretatie en oordeel? Sta je stevig genoeg om de reactie van de ander te kunnen hebben? Tenslotte toont die binnenkant zich niet voor niks niet. Het voelt veiliger om die bocht eromheen te nemen. Met vermijden ontstaat geen contact.
‘Heb jij je navigatie al eens op jezelf afgesteld?’
Op de scheurkalender van Loesje: een originele reminder. Als je niet begint vanuit het midden van je eigen cirkel of plek, ben je makkelijk uit balans te brengen omdat je referentiepunt niet duidelijk is. Als een dubbeltje op de rand van de draaiende L.P. ligt vliegt ‘t er zo af. Ligt het dubbeltje in het midden, blijft ’t gewoon op dezelfde plek.
Non-verbale communicatie ontstaat in jezelf
Het effect van je innerlijke houding op jezelf en de ander is zo groot dat woorden er nog amper toe doen. Als je innerlijk op je eigen plek staat vanuit onderlinge verbondenheid, gelijkwaardigheid en autonomie, voel je de grond onder je voeten en de ruimte om je heen. Iets waar je tegenaan kunt leunen. Grond waar je stevig op staat. De ander voelt en ziet dat jij de ander echt ziet en ook los kan laten. Omdat je weet waar je staat, op je eigen plek, en je vanuit onafhankelijkheid kiest voor contact. De ruimte die dat geeft is voelbaar.
Het begint met zijn in plaats van doen
Aanwezig zijn bij jezelf. Je plek innemen met respect voor iedereen die voor je kwam en na je zal komen. Mijn vader had het vaak over wortelschieten- een voor mij dierbaar woord dat me altijd aan hem zal doen denken. Spreekwoordelijk betekent het ‘heel lang op iets wachten’. Het betekent echter ook: goed geïntegreerd zijn, je thuis voelen. Het geeft stevigheid, vertrouwen en balans. Door te zijn, komt je ‘doen’ meer voort uit je eigen hart en je basis waarden. Doen zonder er te zijn brengt je vaak in een hamsterwiel van herhalende patronen zonder bewustzijn. Of uitreiken terwijl je naar voren leunt: de stevigheid ontbreekt.
Met Geweldloze Communicatie ontwikkel je ruimte voor empathie en moed voor eerlijkheid
Empathie betekent aanwezig zijn bij de ander vanuit je hart met volledige aandacht. Zonder oordeel, zonder richting of oplossing te geven, zonder medelijden te hebben, vanuit respect voor de capaciteit, waardigheid en autonomie van de ander. Die empathie kan er het beste zijn als je vanuit dezelfde waardigheid, autonomie en respect aanwezig kunt zijn bij jezelf. Door 80% bij jezelf te zijn en 20% bij de ander, geef je uiteindelijk voor 100% iets zeer kostbaars aan de ander en ontstaan de mooiste dialogen en relaties. De navigatie eerst afstellen op jezelf, elke keer opnieuw, zodat je de ruimte en balans hebt om vanuit je hart af te stemmen op de ander.
Geweldloze Communicatie geeft inzicht in de psychologische dynamieken in contact met jezelf en de ander. Wil je meer regie over jezelf en meer contact met de ander? Welkom op de eerstvolgende introductietraining. Ook welkom bij de jaaropleiding of het retreat geweldloze communicatie