Hartige taal

Eerlijk in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Zelfoordeel is zo onopvallend als een jakhals in de woestijn

september 7, 2019 - Yvonne Jeucken

Zelfoordeel heeft een schutkleur

De jakhals is een metafoor in geweldloze communicatie, voor die stem in ons hoofd die gromt en mokt. Een knorrige norse betweter die vilein oordeelt, analyseert, corrigeert, bestraft, beschuldigt en dat volhoudt tot je de behoefte ziet die kennelijk niet vervuld is. Sinds ik me dat besef minimaliseer ik de oordelen in mijn hoofd niet meer, ik zet er juist een volle schijnwerper op. “Wat een manipulator die man, ik zei nee en voelde een nee, waarom zei ik uiteindelijk toch ja? Zei ik dat echt? Die man kan geen nee horen, respectloos gewoon”. Grrrr. Ik voel me steeds bozer. Tot ik voel hoe ik mezelf in de tang houd. Ik maak me afhankelijk van hem, door niet te kijken naar wat hij in mij raakt. Pijnlijke herinneringen en een oude behoefte aan respect voor autonomie. Zelfrespect en keuzevrijheid zijn van mij: mijn keuze of ik dat weggeef.

Oordelen over anderen heb ik elke dag

Die zijn niet zo moeilijk om te herkennen. Denk maar niet dat een trainer geweldloze communicatie geen oordelen heeft. Het is vast geen toeval dat ik zo vaak een (echte) jakhals zag in Namibië vorig jaar. Op een avond midden in de Namib, waar we naar de stilte luisterden, voelde ik opeens iets. Er stond een jonge jakhals vlak achter me met lieve nieuwsgierige ogen naar ons te kijken. Ik houd van die jakhals, het is mijn bondgenoot geworden. Zeker in mijn werk als huisarts: als ik bijvoorbeeld uitloop, mijn koffiepauze mis en een patiënt moppert. Empathie-moe ben ik dan soms en dan wordt mijn jakhals wakker. “Kan die vrouw zich misschien ook een keer in een arts verplaatsen?!” Behoefte aan empathie heb ik dan, empathie en rust. Koffie. Die is makkelijk.

Zelfoordeel is geniepiger

Zelfoordeel valt niet zo op. Waarom voelde ik me de hele dag chagrijnig over die man die mij ‘manipuleerde’ tot een ja? Er zat nog een tweede jakhals in mijn hoofd, met zijn schutkleur liggend in het gele gras. Een geniepige, genadeloze, fluisterende jakhals. “Laat je nu wéer over jezelf heen lopen? Zwakkeling. Je hebt ook niks geleerd. Internationaal gecertificeerd trainer geweldloze communicatie, jij? Hebben die assessoren in Engeland wel goed opgelet?”

De schutkleur heeft een functie

Zelfoordeel doet pijn. De behoefte die onder mijn zelfoordeel ligt voelt kwetsbaar en is daarom ook beter verborgen. Ik verlang naar acceptatie, er mogen zijn zoals ik ben, mildheid voor mezelf. Mijn innerlijke criticus lacht me uit. Een gevecht met mijn hoofd tot ik voel hoe sterk dat verlangen is. Onbekommerd mezelf zijn. Geen goedkeuring nodig hebben van een ander. Omdat ik bij mezelf hoor, mezelf accepteer. Zelfrespect geeft vrijheid en rust.

Ik houd van die jakhals

Ik zou die oordelen voor geen goud willen missen. Dankzij die scherpe oordelen word ik herinnerd aan mijn drijfveren en weet ik weer wat er echt toe doet voor mij. Ook al heb ik daar soms een paar uur voor nodig. Geweldloze communicatie met jezelf is al 80% van het effect. Als de angel eruit is, is de lucht geklaard. Weg boosheid en chagrijn. Dirk Witte zong al in 1917: “Houdt een hart vol van warmte en liefde in je borst, maar wees op je vierkante meter een vorst, Mensch, Durf te leven“. Als ik weer op mijn vierkante meter sta, zie ik mezelf weer als mens en de ander ook. Daar heb ik de moed om mijn eigen leven te leven.

Wat vertel jij jezelf als je je ergert aan iemand?

Heb je enig idee of zie je die jakhals in jezelf niet? Ik vertelde mezelf dat die man gelijk wilde krijgen en geen nee kon horen. Een ander perspectief is dat ik degene was die niet op mijn vierkante meter bleef staan. Als ik bij mezelf blijf, zie ik mijn behoefte aan keuzevrijheid, veiligheid en respect als iets moois. Als ik op mijn eigen vierkante meter sta zie ik de volledige mens weer in de ander: de hele taart, niet een punt van de taart. Misschien probeerde hij zelf ook een behoefte aan respect te vervullen. Het effect van geweldloze communicatie blijft me verwonderen. Ik heb de man in alle rust gebeld. Alsnog nee zeggen was niet meer moeilijk.

Interesse in een training?  Data en recensies kun je vinden op de agenda. Voor vragen of inschrijving mail naar info@hartigetaal.nl

Gewoontepatronen zijn te doorbreken

Hoe doorbreek je gewoontepatronen en krijg je grip op je frustraties? Jarenlang vroeg ik me dat af en draaide ik in cirk...
Lees verder

Empathie en eerlijk uiten zijn een krachtig duo

Zeg jij wat je wilt en niet wilt? Wéet je wat je wilt en niet wilt? Eerlijk uiten is de belangrijke wederhelft van het d...
Lees verder

De ruimte achter de nee

Wat is jouw reflex als je je bang voelt? Misschien is je eerste reflex om het niet te willen, ervan weg te bewegen. Miss...
Lees verder

De moed om niet mee te doen aan verwijdertaal

Helpt het om tegenover elkaar te gaan staan? Vanochtend las ik even snel iets over de verkiezingen op nu.nl en las een w...
Lees verder