Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Woede klittenband

december 13, 2017 -Yvonne Jeucken

De irritatie van de ander van je schouders af laten glijden
Dat is toch ongeïnteresseerd? Neem ik hem dan wel serieus? Daarbij is wat hij zegt onterecht! In een nanoseconde reageren mensen complementair op boosheid. Jij koud, ik koud. Jij verwijtend, ik verdedigend. Jij vol adrenaline, ik gespannen spieren, klaar voor aanval of verdediging. Zonder nadenken. Zo kan een simpele frustratie leiden tot een conflict om niks. Allebei gefrustreerd.

Ben jij de oorzaak van zijn woede?
Of hooguit de aanleiding? Misschien ging je staan op een teen die al lang geleden gebroken was. Wanneer iemand zegt dat hij boos is omdat wij iets gedaan hebben, hebben we de neiging om dat te geloven. Zeker als we zo zijn opgevoed. Onze cultuur bevestigt het elke dag, en gedrag is besmettelijk. Ik ben boos omdat jíj zoveel lawaai maakt. Boodschap: mijn boosheid is jou schuld. Gevolg: we verdedigen ons. Of slaan terug. En we denken: ik ben nu uit mijn humeur omdat jíj boos doet. Jou schuld. En plak, vast. Voor klittenband zijn er twee nodig.

Stel: iemand komt 30 minuten later dan afgesproken op de afspraak
Dan kun je boos zijn omdat je behoefte hebt aan respect of vertrouwen. Je kunt ook bang zijn dat de ander iets overkomen is en behoefte hebben aan geruststelling. En je kunt je onzeker voelen, omdat de vriendschap belangrijk voor je is, en je nu twijfelt of dat wel wederzijds is. Het verschil tussen deze drie reacties heeft niets te maken met de ander die een half uur later dan afgesproken verschijnt. Het heeft te maken met de persoon die wacht en hoe zijn leven tot nu toe was. Zijn interpretaties, pijnlijke ervaringen in het verleden, angsten en verlangens.

Woede is een uiting van een onvervulde behoefte
Wie de woede van de ander op zichzelf betrekt en hoort dat hij iets fout heeft gedaan, reageert fel, beledigd of verdedigend. Wie die woede ziet als een niet-persoonlijke en agressieve uiting van een verlangen, kan rustig blijven en nieuwsgierig zijn. Zijn woede is mijn schuld niet. Waar heeft de ander nu behoefte aan? Vertrouwen? Steun? Rust? Eerlijkheid? Met dit inzicht kun je je eerste reflex doorbreken. En de 2e en de 3e, want boosheid is meestal niet zomaar over. Tel tot 10 en luister. Learn to respond, not to react.

En dat kan iedereen leren. Hoe gaaf is dat
Bij jezelf blijven terwijl iemand je iets verwijt en fel uithaalt, is een uitdaging. Vooral als die persoon je na aan het hart ligt. Wanneer je ziet dat je slechts de aanleiding bent voor de woede, kun je rustig blijven en nieuwsgierig zijn. Dan ben je in staat om empathisch te luisteren. Je eigen ego even op stand-by.

Wie niet aan elkaar gaat haken, kan de ander pas echt zien
Dat begint bij weten wat je voelt en nodig hebt, en er vervolgens verantwoordelijkheid voor nemen. Dan kun je zien wat de ander misschien voelt en nodig heeft. Wanneer je helder hebt wat bij jou hoort en wat bij de ander, kun je zien hoeveel ruimte er nog is, voorbij de oordelen. Dat geeft rust, om te luisteren.

 

Wil je anders met woede om kunnen gaan? Wil je een training volgen of meer informatie? Mail me op info@hartigetaal.nl

De confronterende spiegel van bewustzijn in het nu

  Schrik je van de spiegel?    Zien hoe het met je gaat kan confronterend zijn. Zo zijn we als we eerlijk zijn op d...
Lees verder

Waar is de vogel in jou? Over mensen, verbinding en vrijheid

Wat is dat toch, met mensen? Vanochtend observeerde ik ontspannen, met een heerlijke koffie tussen mijn handen, merels, ...
Lees verder

Moed wordt wakker als iets echt belangrijk is

  Waar sta jij voor, als het er op aan komt?   Hoe is het met jouw moed?   In de haast van deze wereld is het makke...
Lees verder

Leven: de essentie van Geweldloze Communicatie

Dit is mijn eerbetoon aan Robert Kržišnik.  Wie is dat? Een collega trainer Geweldloze Communicatie met heel veel leven ...
Lees verder