Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Omdat de pijn of onmacht van toen onprettig is om te voelen

juni 27, 2022 -Yvonne Jeucken

 

Als iets je pijn doet, hoe vaak gaat dat alleen over de situatie nu?

Als een opmerking of stemverheffing je uit je humeur of balans kan brengen, is de kans groot dat je onbewust een dubbelbeeld ziet. Er staat iemand achter de persoon die net zijn stem verhief. Die stem triggert een herinnering en hopla de dominosteentjes vallen om zoals ze gewend zijn te doen. In een seconde reageer je zoals je altijd hebt gedaan terwijl het je zelden oplevert wat je het liefst wilt. Omdat de pijn of onmacht van toen onprettig is om te voelen, lijkt het functioneler om die ballonnen onder water te houden. Wat die robots prima lukt, tot die ene blik. Zelfbescherming is een cascade van vele robot-reacties met éen overeenkomst: verzet.

 

Verzet is een poging van controle

Het ‘systeem’ van robots zoekt het probleem buiten zichzelf en wijst de huidige ‘aanvaller’ af. Elk oordeel in je hoofd is een poging om jezelf te beschermen tegen het voelen van pijn. Herken je dat? Als je vol oordelen zit over de ander, voel je dan pijn? Of gewoon irritatie? Spannen je spieren zich subtiel aan of voel je je sympaticus licht oplopen? De robots zorgen ervoor dat je ook die fysieke signalen van stress bagatelliseert en niet tot amper voelt. Ze zeggen: je hebt het prima onder controle.  

 

Zoeken buiten jezelf

Het probleem met zoeken buiten jezelf is dat je de situatie niet kunt veranderen (al geloven die robots van wel). Het is als vastklampen en zoeken naar een andere situatie dan die er nu is. Wat vervolgens je frustratie voedt. Je ‘bewijst’ je overtuiging door te zien wat je denkt. Binnen no time zijn je gedachten in overdrive. Alsof je probeert je hele zwaartekracht in je hoofd te centreren omdat je ego gelooft dat je hoofd de werkelijkheid kan controleren. Het is verzet tegen het nu voor je neus.

 

De signalen van verzet en waarom ze niet opvallen

Verzet is een signaal dat je niet aanwezig bent. In het hamsterwiel is weinig bewustzijn. De robots zorgen ervoor dat je niet doorhebt dat je in een hamsterwiel zit. Het is een kwestie van oefenen om de symptomen te gaan herkenen bij jezelf.  Spanning, ongeduld, verontwaardiging, oordelen, zelfoordelen, irritatie, frustratie, woede, wrok of een mat, machteloos, bang, onzeker gevoel.  Zie het als een auto alarm dat je niet uit kunt zetten. Kijk eens of je het dwars door je heen kan laten gaan en aanwezig kunt blijven. Dan heb je keus hoe je je verhoudt tot de realiteit.

 

Overgave verandert niet wat is maar verandert jou 

De enige weg van onvrede naar vrede is onvrede in jezelf accepteren. Dwars tegen je neiging van verzet in, je focus 180º draaien. Hoe is het nu in mij, wat voel ik nu in mijn lichaam? Accepteren wat je voelt omdat dat er meer toe doet dan de situatie. Als je zonder oordeel al je aandacht richt op wat je ervaart, ontstaat er ruimte omheen. Vaak lost het verzet vanzelf op. Ontspannen met aandacht voor wat je nu voelt geeft (met wat oefening) kracht en balans. 

 

Het verleden zet zichzelf voort door een gebrek aan aanwezigheid

De robots beschermen tegen pijn door te ‘beschermen’ tegen aanwezigheid. In gesprek met die robots dus, als je vrijer wilt leven. Welke overtuigingen bepalen je handelen? Zijn ze goed voor je? Wil je ze doorgeven aan je kinderen? Waar verlang je het meest naar?

 

 “People think that by not permitting the feeling of their negative ways they make themselves good. On the contrary, that keeps these negatives static, the same from year to year. A few moments of feeling it in your body allows it to change. If there is in you something bad or sick or unsound, let it inwardly be and breathe. That’s the only way it can evolve and change into the form it needs”

- Eugene Gendlin

As we are liberated from our own fear

  “Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. I...
Lees verder

Opleiding Geweldloze Communicatie? Een andere kijk op jezelf en de ander

  De spiegel komen we elke dag wel een keer tegen   Letterlijk. Of we echt kijken is een tweede. Kijk je met liefde...
Lees verder

Vlieg je leven vrij – voorbij de kooien in je hoofd

  Vlieg jij wel eens? Voorbij alle imprint?   Misschien dat de Dalai Lama niet snel uit balans is. Echter de meeste...
Lees verder

Kan iets mooier dan het mooi is

Mooi. Een liedje van Maarten van Roozendaal. “Ach zie de lammeren nou toch lurken Aan hun vers geschoren moeders E...
Lees verder