Empathie en zelf-empathie verdieping, data 2023 volgen

Voel je je gefrustreerd op momenten dat je je niet gehoord voelt en geen ruimte hebt om de ander te horen?

Zou je meer empathie, ontspanning en ruimte willen ervaren in gesprekken?

Wil je de vaardigheid ontwikkelen om op een heldere én compassievolle manier de onderstroom op tafel te krijgen?

Empathie heeft een bewezen impact op de kwaliteit van relaties en efficiëntie op het werk. In deze training zoomen we in op de valkuilen van empathie, de overtuigingen rond empathie en de inzichten die het verschil kunnen maken.

Empathisch luisteren betekent luisteren zonder oordeel en zonder agenda: aanwezig zijn zonder iets te doen. Kortdurend meezeilen met de ander zonder je te bemoeien met de koers van de zeiler. Dat betekent in de praktijk: accepteren wat de ander ervaart zonder het ongevraagd te gaan ‘oplossen’. Als je op deze manier kunt luisteren naar elkaar, voelt de ander zich echt gehoord en ontstaan er vaak nieuwe gezichtspunten. In de praktijk is het echter niet zo eenvoudig.

Luisteren zonder oordeel en agenda is moeilijk, omdat we getraind zijn om te oordelen, kaderen, diagnostiseren, onderzoeken en oplossen. Tijdens het werk zijn we ingesteld op helpen en oplossen en dat wordt op den duur een gewoonte die lastig te doorbreken is. Oordelen en agenda’s in je gedachten zijn non-verbaal goed zichtbaar, en beïnvloeden de kwaliteit van het gesprek sterk. Niks doen – alleen maar luisteren- blijkt dan opeens moeilijk. Daarbij is er soms een toon of woordkeuze die je irriteert, en zijn er momenten dat je empathie-moe bent. Hoe kun je dan empathisch luisteren naar de ander?

In deze training leer je wat je nodig hebt om empathisch te kunnen luisteren naar de ander op een manier die eerlijk en echt is. Empathie kunnen geven aan jezelf is essentieel om je bewust te worden van je eigen behoeften en intentie. Ben je eerlijk naar jezelf? Luister je vanuit oprechte nieuwsgierigheid of om de ander tevreden te stellen?

Empathie geeft ruimte, vertrouwen en efficiëntie in samenwerking. Een belangrijk ingrediënt voor dit effect is helderheid in jezelf: weten waar je staat, wat je wilt en niet wilt, op je eigen plek blijven staan. Geweldloze communicatie heeft 3 pijlers die van gelijkwaardig belang zijn: zelfempathie, eerlijk uiten en empathisch luisteren. Zelfempathie is de basis. Vanuit verbinding met jezelf kun je bij de ander aanwezig zijn, zonder oordelen en zonder agenda.

Tijdens deze training wordt gewerkt met verschillende verbale en fysieke oefeningen rondom grenzen, zelfempathie en empathisch luisteren.

INSCHRIJVING EN INFORMATIE

Datum en tijd: volgt

Ik werk met kleine groepen. Aantal deelnemers is minimaal 5 en maximaal 12. 

Voorwaarde voor inschrijving is dat je tenminste 2 dagen introductietraining (basis 1) gevolgd hebt

Kosten: particulieren 275€ (zonder nota),  ZZP’ers 375 €, en als  590€ een organisatie of bedrijf betaalt (bijvoorbeeld via een PB). Prijzen zijn vrijgesteld van BTW en inclusief trainingsmaterialen, uitgebreide lunch op beide dagen, koffie, thee. (voor informatie over tarieven klik hier). 

Nieuw Allardsoog ligt aan de rand van de hei van Bakkeveen en is een half uur rijden van zowel Groningen als Assen, en 40 minuten vanaf Leeeuwarden. De zalen in Nieuw Allardsoog zijn voldoende ruim om 1,5 meter afstand tot elkaar te waarborgen. Het restaurant van Nieuw Allardsoog scant je corona-vaccinatie (of negatieve test) bewijs om toegang te hebben tot het restaurant.

Tip: neem wandelschoenen mee en een warme jas, zo mogelijk doen we oefeningen buiten.

Blijf je liever overnachten? Nieuw Allardsoog heeft kamers met ontbijt beschikbaar die telefonisch te boeken zijn indien beschikbaar. 

Voor meer informatie en inschrijving mail naar info@hartigetaal.nl

LOKATIE:

Nieuw Allardsoog, Bakkeveen, Jarig van der Wielenwei 6.

Nieuw Allardsoog ligt aan de rand van de hei van Bakkeveen en is een half uur rijden van zowel Groningen als Assen, en 40 minuten vanaf Leeeuwarden. De zalen in Nieuw Allardsoog zijn voldoende ruim om 1,5 meter afstand tot elkaar te waarborgen. Het restaurant van Nieuw Allardsoog scant je corona-vaccinatie (of negatieve test) bewijs om toegang te hebben tot het restaurant.

Tip: neem wandelschoenen mee en een warme jas, zo mogelijk doen we oefeningen buiten.

Blijf je liever overnachten? Nieuw Allardsoog heeft kamers met ontbijt beschikbaar die telefonisch te boeken zijn indien beschikbaar. 

Recensies

Nieuwsgierig naar de ervaring van andere deelnemers? Zie feedback deelnemers onderaan de agenda