Systemisch werk en familie opstellingen

 

Blijven oude patronen zich herhalen in je leven zonder dat je er grip op krijgt?

 

Mogelijk is het niet bij jou begonnen.

 

Familie systemen zijn ingenieus in het behouden van orde en samenhang. En complex. Ongeschreven regels en verborgen dynamieken trekken je op onverwachte momenten weg bij jezelf en weg bij het hier en nu. Alsof je in een grijze wolk terecht komt en je zicht niet meer helder is. Alsof iets of iemand anders het roer overneemt zonder dat je het doorhebt. Misschien voel je een vlaag van twijfel, onzekerheid, verwarring, zwaarte, onrust, schuldgevoel of schaamte zonder dat je begrijpt waarom.

 

Zou het zo kunnen zijn dat je overtuigingen hebt aangenomen die niet van nu en niet van jou zijn? Mogelijk hoort het bij een ouder of voorouder, waar het ontstond met een destijds belangrijke reden. Een systeem overleeft en doet, met verschillende verborgen dynamieken, wat maar nodig is om in evenwicht te blijven.

 

 

Dynamieken in het systeem worden vaak van generatie op generatie doorgegeven.

 

Een verborgen dynamiek is dat  wat je voelt gebeuren maar niet ziet. In een familie opstelling kun je ervaren welke dynamieken spelen in het onzichtbare. Als het onzichtbare zichtbaar wordt is het mogelijk om alsnog op je eigen plek te gaan staan. Een plek waar je naast alles wat je voelt ook je stevigheid en verbondenheid kunt voelen. Een plek die klopt, een plek waar keuze ontstaat en kwaliteiten zichtbaar worden.  

De patronen blijven. De onmacht kan verdunnen als dat wat gezien wil worden gezien wordt.  Soms is uitademen genoeg om het verleden iets losser te laten. Bewust-zijn, nu, geeft keuze.

 

Sinds 2017  integreer ik systemisch kijken in mijn manier van werken. Na het afronden van de opleiding Systeemdynamieken bij het Bert Hellinger Instituut in 2023, bied ik ook systemische coaching en familie opstellingen op aanvraag, privé en in groepen. Tijdens de vervolgmodules voor gevorderden worden ook  opstellingen gedaan, als het moment dat vraagt. 

 

Ik combineer geweldloze communicatie met systemisch werk en ik combineer systemisch werk met geweldloze communicatie. Omdat ik mensen graag laat ervaren wat het verschil is tussen binding en verbinding en hoe je het jezelf beter kan laten gaan. 

Losse dagen familie opstellingen met open inschrijving komen t.z.t. op de agenda te staan.

 

Wil je op korte termijn systemisch gespiegeld worden? Dat kan in overleg op 3 manieren:

  1. systemische wandel coaching
  2. tafel of vloer opstellingen met kaarten, vilt of voorwerpen
  3. met representanten indien je een aantal representanten mee neemt

 

Interesse? Mail naar info@hartigetaal.nl