5 en 6 september 2024 Geweldloze Communicatie voor zorgverleners- VOL

Geweldloze communicatie: glashelder, empathisch en effectief

 

Tweedaagse introductietraining voor verpleegkundigen, specialisten, huisartsen, paramedici en tandartsen. Organisator: Wenckebach Instituut UMCG

 

Hoe het weekend was, bepaalt hoe de maandagochtend voelt. Hoe we s’ochtends beginnen aan ons werk, bepaalt wat we uitstralen naar patiënten en collega’s. Hoe je met jezelf omgaat, bepaalt hoe je met de ander omgaat. Hoeveel moeite doen wij om voorbij het masker van de ander te kijken? En kunnen we dat wel, als we ons eigen masker liever niet zien?

 

Geweldloze communicatie helpt je om je eigen drijfveren te begrijpen, helder te zeggen wat je wilt èn de drijfveren van de ander beter te begrijpen.

 

  • Heb je wel eens zo’n dag dat een irritatie van een patiënt of collega de hele dag blijft hangen?

  • Durf je de onderstroom die je frustreert bespreekbaar te maken?

  • Voel je je moe na bepaalde gesprekken zonder dat je begrijpt waarom?

  • Heb je een collega bij wie je niet makkelijk op tafel legt wat voor jou belangrijk is?

 

Soepele samenwerking is de basis van goede zorg en plezier in je werk. En een uitdaging. Overtuigingen en onderhuidse emoties leiden vaak tot verwijdering of gedoe. Geweldloze communicatie geeft een heldere en krachtige verduidelijking van de psychologische dynamiek tussen mensen. Door het vergroten van inzicht in je eigen drijfveren kun je andere keuzes maken en anderen beter begrijpen. Door bewust te zijn van je eigen gedachten en lichamelijke ervaring en te kunnen waarnemen vrij van  oordeel, kun je nieuwsgierig aanwezig zijn bij wat de patiënt ervaart en vertelt. Dit verruimt je (diagnostische) blik, verlaagt je stressniveau en geeft ruimte voor empathie.

Deze intensieve tweedaagse training wordt gegeven door Yvonne Jeucken, huisarts en internationaal gecertificeerd trainer geweldloze communicatie.

 

In deze training leer je:

  • Subtiel geweld in taal en de effecten ervan herkennen

  • De impact van waarnemen zonder oordeel of agenda

  • Reactieve gedragspatronen doorbreken, keuzevrijheid creëren 

  • Onbewuste oordelen herkennen en vertalen in je onderliggende behoefte

  • Bewust reageren vanuit je eigen waarden

  • De behoeften achter het  gedrag van de ander herkennen

  • Kort en krachtig eerlijk uiten

  • Rustig en respectvol  grenzen aangeven

  • Empathisch luisteren zonder oordeel en zonder reddersreflex 

 

Doel: respect en ruimte in gesprekken, effectieve samenwerking en patiëntenzorg, meer plezier in je werk

 

Data: 5 en 6 september 2014, 9.30 – 16.30 uur

 

Lokatie: Nieuw Allardsoog  ligt aan de rand van de hei van Bakkeveen en is een half uur rijden van zowel Groningen als Assen, en 40 minuten vanaf Leeuwarden. De zalen in Nieuw Allardsoog zijn ruim en de omgeving is prachtig

 

Tip, gezien de mooie omgeving: voor zover mogelijk doen we een paar oefeningen buiten, ook in wintertijd, warme jas en wandelschoenen welkom. Mijn ervaring is dat afwisseling tussen zitten en bewegen tijdens de training zorgt voor ontspanning en efficiëntie. Bij Nieuw Allardsoog kun je overnachten als je wilt. 

 

Inschrijving via het Wenckebach Instituut van het UMCG 

Ik werk met kleine groepen van maximaal 12 deelnemers. De inschrijving is nog niet geopend, volgt binnenkort via deze link

 

Overige data:

24 en 25 oktober: wachtlijst

5 en 6 december: wachtlijst

Nieuwe data 2025 staan inmiddels op de site van het WIOO.