Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Verlang je naar meer lichtheid?

januari 16, 2019 -Yvonne Jeucken

Denken dat iets anders zou moeten zijn dan het is, is een doodlopende straat

Gisteren was ik zat van die grauwe januaridagen, ik wil dat de zon schijnt. Dat helpt me niet want ik kan de zon niet laten schijnen. Ik baalde ook van mensen die even niet deden wat ik wilde dat ze deden. Dat helpt me ook niet want ik heb alleen regie over mijn eigen gedrag. Er is niets mis met verwachtingen en oordelen. Erin blijven hangen is blijven hangen in een doodlopende straat. Een uitweg ontstaat niet vanzelf.

Weg met de ruis

Vanochtend liet ik al mijn gedachten waaien en keek ik waar ik naar verlangde, los van al het verhaal. Lichtheid! Ik klaarde meteen op.  Lichtheid kan ik ook op een andere manier vinden, zonder januari-zon. De gedachten had ik al laten waaien. Gedrag van anderen maakt mij alleen ‘zwaarder’ als ik dat aanneem. Ik kan het ook op het tennisveld van de ander laten en de ander vervolgens bemoedigend toelachen. Als ik me toe-eigen wat van mij is en bij de ander kan laten wat van de ander is.

Je krijgt wat je geeft

Met een chagrijnig gezicht krijg ik meestal weinig positieve reacties. Met een opgeklaard gezicht wel. Ik vervul niet alleen mijn eigen behoefte aan lichtheid, kennelijk ook die van de ander. Logisch. Mensen zijn met elkaar verbonden, we leven dank zij het bestaan van andere mensen, we zijn elkaars spiegel. Dat kan ook vertrouwen geven. 

Wil je meer lichtheid?

Geweldloze communicatie haalt de ruis weg uit je gedachten. Alsof je twee propvolle boxen vol schroefjes, moertjes en andere kleine objecten op de grond gooit, en er dan precies die paar dingen uithaalt die je nodig hebt. Dat geeft duidelijkheid en voortgang. Dan kun je doen wat je wil en blijkt die straat helemaal niet doodlopend te zijn.

 

Interesse in een training of heb je vragen? Ik lees je mail  graag

Opleiding Geweldloze Communicatie? Een andere kijk op jezelf en de ander

  De spiegel komen we elke dag wel een keer tegen   Letterlijk. Of we echt kijken is een tweede. Kijk je met liefde...
Lees verder

Vlieg je leven vrij – voorbij de kooien in je hoofd

  Vlieg jij wel eens? Voorbij alle imprint?   Misschien dat de Dalai Lama niet snel uit balans is. Echter de meeste...
Lees verder

Kan iets mooier dan het mooi is

Mooi. Een liedje van Maarten van Roozendaal. “Ach zie de lammeren nou toch lurken Aan hun vers geschoren moeders E...
Lees verder

Oordelen maken je afhankelijk én hebben de potentie om je vrijheid te ontdekken

Is er een plek voorbij oordelen? Wiens ego is niet een kampioen in oordelen? In welke mate mijn brein oordelen produceer...
Lees verder