Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Oost west thuis best?

april 13, 2020 -Yvonne Jeucken

Oost west thuis best?

En wat als thuis niet best is?

De pandemie confronteert ons met sterfelijkheid, economische zekerheid, en meer. Met hoe we leven. Met onze zelfbescherming: patronen waar we zo aan gehecht zijn dat we ze niet meer zien. Met de keuzes die we gemaakt hebben, met de kwaliteit van onze relaties en met de mate waarin we daar eerlijk over durven zijn. Met ons vecht- of vluchtgedrag. Extra hard werken, een nieuwe competitie lonkt overal. Of vluchten in je iPhone, eten, alcohol, of … reizen. Oost west was lang mijn favoriete vluchtstrategie. Fernweh. 

Je weet pas wat je mist als je het niet meer hebt

Nu het stof een beetje daalt, merk ik waar ik me aan had gehecht, zonder me dat zo bewust te zijn. Treinreizen bijvoorbeeld. Trainingen, vrienden bezoeken, liefst spontaan. Met een boek in de coupé verdwalen in het verhaal van de auteur. Naar het landschap staren en me overgeven aan de NS. Staan we een uur in een weiland? Het is zoals het is. Het feit dat ik geniet van “geen keuze hebben” zegt genoeg over mijn verlangen naar overgave. Het leven nemen zoals het is. Nu ik thuis blijf zie ik dat er ook een fernweh in treinreizen zit: hoezo wil ik steeds weg als ik het leven wil nemen zoals het is? We vertonen allemaal wel eens paradoxaal gedrag: juist die paradoxen zijn de spiegels. 

In het omgaan met weerstand ontwikkelen we onze kracht

Voor groei is optimale frustratie nodig. Confrontatie doet pijn echter zonder confrontatie blijven we wellicht dingen doen die decennia geleden effectief waren, en nu niet meer. Wat heb jij geleerd als kind, om veiligheid voor jezelf te creëren? Kinderen zijn zo creatief en wijs. Ze weten intuïtief welke strategie de beste zelfbescherming geeft. Laat je je teveel bepalen door de mening van de ander of juist bijna niet? Verwacht je veel van je relaties of verwacht je het liefst niks en durf je niks te vragen? Wil je steeds mensen om je heen of vlucht je de natuur in om jezelf te voelen?

Als je wilt heeft het ook een functie: gesloten vluchtroutes, afstand, leegte

Zonder al die afleiding kun je beter waarnemen wat je doet. Hoe je reageert op de ander. Wie je de schuld geeft van je frustratie en waarom je vast houdt aan gelijk willen hebben. Hoe je je daarmee afhankelijk maakt van de ander. Of je in staat bent zonder oordeel naar jezelf te luisteren, vanuit oprechte nieuwsgierigheid en empathie. Of je naast jezelf kunt gaan staan als je het moeilijk hebt en een hand op je eigen schouder kunt leggen. Echt contact kan alleen ontstaan vanuit verbinding met jezelf. Op je eigen cirkel staan, zelf thuis zijn. Wie dacht dat ik dit ooit zou zeggen. Thuis best. Thuis in mezelf, vertrouwend op mezelf, kan ik verbinden met de ander, vanuit kwetsbaarheid, eerlijkheid en echtheid. 

Vechten en vluchten helpt om niet te voelen maar houdt je ook vast in veranderangst

De meest confronterende zin die ik ooit in een boek las, was een zin van Marshall Rosenberg, in ‘Geweldloze communicatie’. Hij schreef: “Rebellion is just another way of submission.” Au. Soms zet pijn aan tot echte verandering. In een milliseconde werd ik ontmaskerd. Een dolk in mijn vacuüm schild: sinds er lucht kwam tussen mij en dit schild kon en wilde ik niet meer terug. Echt vrij zijn betekent je eigen waarden en idealen durven zoeken, en je eigen manieren zoeken om die waarden en idealen te vervullen. Durf jij? Zie je een lockdown of een kans?

 

Geweldloze communicatie gaat over de moed om regie te nemen over je eigen leven, de moed om zonder oordeel naar je destructieve patronen te kijken en de moed om het contact aan te gaan. Echt contact. Meer weten? Leuk als je mailt, ik heb de tijd ;-)

De confronterende spiegel van bewustzijn in het nu

Schrik je van de spiegel?  Zien hoe het met je gaat kan confronterend zijn. Zo zijn we als we eerlijk zijn op de meeste ...
Lees verder

Waar is de vogel in jou? Over mensen, verbinding en vrijheid

Wat is dat toch, met mensen? Vanochtend observeerde ik ontspannen, met een heerlijke koffie tussen mijn handen, merels, ...
Lees verder

Moed wordt wakker als iets echt belangrijk is

  Waar sta jij voor, als het er op aan komt?   Hoe is het met jouw moed?   In de haast van deze wereld is het makke...
Lees verder

Leven: de essentie van Geweldloze Communicatie

Dit is mijn eerbetoon aan Robert Kržišnik.  Wie is dat? Een collega trainer Geweldloze Communicatie met heel veel leven ...
Lees verder