Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Stel dat iedereen zonder verwijten eerlijk tegen elkaar kon zijn?

december 8, 2021 - Yvonne Jeucken

Stel je voor, dat anderen eerlijk tegen je zijn, zonder verwijten te maken en zonder (verborgen) eisen te stellen?

Eerlijk zijn is een basisbehoefte. Soms overdekt met aardigheden, soms onder de stoel geschoven om gedoe te vermijden, en soms verward met schuld dumpen. Hoewel schuld dumpen bij een ander ook (op een niet zo waardevolle manier) waardevolle behoeften vervult in jezelf. Als ik de ander de schuld geef heb ik zelf ‘de schuld’ niet meer en dat ontspant, geeft rust en ruimte. Tijdelijk en deels maar toch.

Deels?

Denken dat ik boos ben omdat jij niet echt naar me luistert, is een teken dat er belangrijke verlangens in de onderstroom meespelen. Zoals gezien worden, vertrouwen, respect, gelijkwaardigheid. Essentieel voor een prettig leven. Belangrijke drijfveren. Voor ieder mens.

Denken dat ik boos ben omdat ‘de overheid’ domme besluiten neemt, betekent in de praktijk dat ik dingen zie in plaats van mensen. Als ik over mensen denk als dingen, is de kans kleiner dat ik ze als mens zie en is de kans kleiner dat ik nuances zie. Het versmalt mijn blik. Als ik dat doe voel ik me meestal minder veilig en minder verbonden. Terwijl ik juist meer veiligheid en verbinding wil.

Zolang ik ‘omdat jij’ of ‘omdat zij’ denk, houd ik mezelf afhankelijk van het gedrag van de ander en houd ik mijn frustratie in stand.

Geweld begint bij geweld in taal. Geweld in taal begint bij geweld in gedachten. Jouw schuld of mijn schuld. Dit verdien ik niet. Hij onderbreekt me altijd. Ik kan er niets aan doen. Woorden hebben impact. Marshall Rosenberg had een reden om Geweldloze Communicatie te bedenken.

Schuld?

Is het niet een aangeleerde gewoonte om te denken dat bij frustratie iemand de schuld moet hebben? Jij of ik? Die gewoonte verwijdert mensen razendsnel van elkaar. Is een eiland verwoest door een tsunami, dan werken alle mensen supersnel samen voor de wederopbouw. Als het eiland verwoest is door een menselijke aanval of ‘fout’ dan gaan mensen met elkaar in discussie en verdwijnt de verwoesting die om aandacht vraagt op de achtergrond.

Naïef?

Ik verlang naar een wereld zonder schuld-denken. Noem het naïef. Mij gaat het om welk focus ik kies. Want dat is een keuze, van mezelf. Kies ik voor het zien van fouten, slecht gedrag en schuld, dan voel ik me meer gefrustreerd en heb ik minder regie. Focus ik op mijn verlangen, dan ontspant er iets in mij en heb ik letterlijk meer ruimte om voorbij goed en fout te zien wat ik wil doen. En wat niet.

Is dit roodborstje naïef?

Dit roodborstje leeft niet in een wereld van goed of fout. Dingen gebeuren. Daar dealt een roodborstje mee in het moment, zonder oordeel. Als het roodborstje iets wil zeggen trekt het zijn snavel open en zingt zijn eigen lied. Super eerlijk. Zonder verwijten. Daar luister ik zo graag naar. Jij ook?

Hoe kan een mens nog zo onbevangen zijn?

Dat is waarom mensen minder vrij zijn dan vogels. Opgegroeid in een wereld van goed en fout, nooit geleerd hoe je eerlijk te uiten zonder dat dat gedoe geeft, heb ik heel wat eerlijkheid onder de stoel geschoven en dat is vermoed ik vrij universeel. Mensen kunnen zich aangevallen voelen door een simpel woord omdat dat woord ons autonome zenuwstelsel activeert alsof er een leeuw aan komt. Een verouderd systeem van zelfbescherming. Mensen hebben eerst wat te doen om open en onbevangen in contact te kunnen staan en zonder verwijten te kunnen communiceren. Niet makkelijk, wel mogelijk. Let’s do it. 

 

Nieuwsgierig naar een Training Geweldloze Communicatie? Welkom! Alle trainingen zijn live. Heb je nog een vraag, leuk als je mailt.

Moed wordt wakker als iets echt belangrijk is

  Waar sta jij voor, als het er op aan komt?   Hoe is het met jouw moed?   In de haast van deze wereld is het makke...
Lees verder

De essentie van Geweldloze Communicatie, een benadering van het leven

Dit is mijn eerbetoon aan Robert Kržišnik. Wie is dat? Een vrije geest, een man met veel humor en moed. Een man die mij ...
Lees verder

Hoeveel lichter kan ik leven als ik anders naar mezelf leer kijken

  Ken je dat, dat continue achtergrondgeluid van gedachten in je hoofd?   Soms zitten die gedachten vol aannames, i...
Lees verder

De wantrouwen cirkel of de vertrouwen cirkel- welke wil jij?

Wat wil je liever, wantrouwen of vertrouwen? Zonder de angst te ontkennen die er onder ligt wil ik de wereld wakker schr...
Lees verder