Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Seeing our seeing

december 7, 2020 - Yvonne Jeucken

Wat een grijze dag! Is dat waar?

Op een maandag als deze kijk ik naar buiten en denk ik: wat een grijze dag. Normaalgesproken is de gedachte vliegensvlug weer weg. Maar als ik oplet voel ik dat mijn schouders onwillekeurig een heel klein beetje zijn gaan hangen. Een gedachte is maar een gedachte, het probleem is of we onze gedachten geloven. Kun je absoluut zeker weten dat deze dag grijs is? Nee natuurlijk, dagen zijn niet grijs. De lucht is grijs op dit moment, dat is de feitelijke waarneming. Ik haal zelf alle kleur uit de dag door het een grijze dag te noemen. Een natte, grijze, donkere dag. Een ‘korte’ decemberdag. Aannames heeft je brein zo versterkt. 

Niet-herkende aannames geven een cascade van gedachten en effecten

Opeens is december een nare sombere maand in mijn hoofd en wil ik in Namibië zijn. Hier sluipt al het verzet tegen de situatie: ik wil dat het anders is, dat ik ergens anders ben. Nu noem ik een decemberdag als voorbeeld, maar hetzelfde geldt voor elke situatie. Een verziekte sfeer in je team. Een collega die dagelijks iemand een sneer geeft. Een chagrijnig humeur in jezelf.  Zoals Edith Eger zei in haar interview: of je nu verdrietig bent om een verkeerde kleur Cadillac of een ziekte met een infauste prognose, van verzet tegen de situatie wordt het niet beter. Toch is dat wat we doen. Er zit zelfbescherming in ons cognitieve brein, en tegelijk geeft het een zinloos aanspannen of verslappen van spieren. Het is een chemische cocktail van neurotransmitters die in een paar minuten een negatieve spiraal geeft. Waar komt die somberheid toch opeens vandaan? Er is een koker-denken ontstaan die een koker wil blijven. Ik voel me gespannen, dus is er een probleem, dat probleem is extern, en dat moet opgelost. 

Verzet tegen verzet helpt ook niet

Wat helpt dan wel? Toelaten wat er gebeurt, het eerst gewoon even laten zijn zoals het nu is en voelt. Toelaten wat je denkt en hoe je lichaam aanspant.  Je hebt maar een heel klein bewustzijn nodig om je koker te herkennen en je focus te draaien. Wil ik in verzet blijven hangen, wil ik deze dag over-leven vanuit zelfbescherming? Of wil ik leven met een nieuwsgierige open blik, vanuit mijn authentieke hart? Where’s the fun? Where’s the longing?

Soms is er maar iets kleins nodig

Als ik mijn verzet herken en ontspan, dan zie ik dat de lucht grijs is en dat dat nu eenmaal zo is op dit moment. Dat de dag niet grijs is. Ik besluit te gaan wandelen door de miezer-regen en iets te doen dat helpt, om mijn focus te draaien. Ik zet het 5e pianoconcert van Beethoven op mijn iPhone oortjes en besluit om aandachtig te gaan kijken naar de natuur. Waar is de kleur, waar is het leven? Luisterend naar deze muziek, zie ik sneller hoe prachtig oranje de snavel van de merel oplicht, wat een symfonie van kleuren een nat herfstblad is, hoe een regendruppel aan een tak glanst en schittert. Die magie werkt niet alleen bij een ‘grijze dag’, het werkt ook bij ‘irritante’ mensen.

Moeilijke momenten zijn als een T-spitsing

Uitdagingen blijven altijd, klein en groot, en op kleine uitdagingen kan ik beter oefenen. Elke keer dat mijn lichaam ergens blokkeert of in verzet gaat, kan ik een T-splitsing herkennen. Een heel klein moment, een doorkijkje naar een ander perspectief. Kijk ik niet, dan zit ik zo op een gebaand pad van gewoontes,  aannames en ‘oplossingen’. Kijk ik wel, dan sla ik rechtsaf.

Dan besluit ik om aanwezig te blijven bij wat voor mij belangrijk is.

Dan wil ik deze dag leven, vanuit respect voor- en vertrouwen in- het leven, in alles en iedereen.

Dan wil ik leven vanuit heelheid, waardigheid, en met stromende levensenergie. 

Ik voel me krachteloos als ik verkramp en verzet. Ik voel me krachtig als ik kijk en ontspan. 

Dankzij Marshall Rosenberg's model van Geweldloze Communicatie sla ik makkelijker 'rechtsaf', als ik dat wil. Wil je dat ook leren? Kijk bij agenda voor een training.

Op wiens tennisveld-helft sta je als er gedoe is in contact?

Schiet ik nou wéer in dat oude patroon? We belandden in een discussie zonder dat ik snap waarom. Argumenten in de bovens...
Lees verder

Is er verder nog iets?

Is er verder nog iets? Soms heeft iemand een kleine aanmoediging nodig om te vertellen wat er in hem of haar omgaat. Zon...
Lees verder

Stel dat iedereen zonder verwijten eerlijk tegen elkaar kon zijn?

Stel je voor, dat anderen eerlijk tegen je zijn, zonder verwijten te maken en zonder (verborgen) eisen te stellen? Eerli...
Lees verder

Hoe onvrij ben je en hoe vrij wil je zijn?

Zie je ooit een pimpelmees stil zitten? Ze komen vaak in onze tuin en ik houd ervan om ze te observeren. Elke keer voel ...
Lees verder