Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Perfect of echt?

januari 10, 2018 - Yvonne Jeucken

Zijn perfectionisten perfect?
Het beste uit jezelf en uit je leven halen is iets heel anders dan perfectionisme. Betrouwbaar en consciëntieus willen zijn in je werk is ook iets heel anders dan perfectionisme. Perfectionisme is keihard werken met een rusteloos blok aan je been: het is nooit goed genoeg.

Een spiraal heeft twee richtingen
Vraag éen in de spiegel; hoe perfectionistisch ben je? Perfectionisme is zelfoordeel bij alles wat je doet waarvan je vindt dat je het beter had moeten doen. Zelfoordeel richt je aandacht op jezelf op een negatieve manier en verleidt meestal niet tot creativiteit of leren. Het beste uit jezelf halen doe je wanneer je een opmerking waar je spijt van hebt als een interessante noviteit kunt zien. Nieuwsgierigheid kan de blik verruimen. Wat maakt dat ik die opmerking maakte? Elk gedrag is een poging om een behoefte te vervullen. Misschien zei ik ‘dram niet zo’ omdat ik behoefte had aan rust en autonomie. Ik heb echter ook behoefte aan verbinding, vertrouwen, luchtigheid. Dus ik wil de volgende keer anders reageren. Zelfvertrouwen begint bij bewustzijn van waarden die belangrijk voor je zijn. Voor mij zijn dat onder andere verantwoordelijkheid nemen, integriteit en verbinding op basis van vrijheid en vertrouwen. Wat zijn je kernwaarden? Trouw zijn aan jezelf geeft zelfvertrouwen.

Ik en de ander
Hard zijn voor jezelf en het stellen van hoge eisen aan jezelf maakt je meestal ook niet milder tegenover de ander. Wat is je eerste gedachte wanneer iemand een ‘fout’ maakt? Een reflexmatige ondoordachte gedachte die soms als eerste in mij opkomt is: hoe kan hij dat nou doen! Vooral wanneer ik iemand hoogacht. Wow, dát is pas een goeie arts! Beng, hij zegt iets wat me teleurstelt en ik heb dit soort gedachten al in mijn hoofd, omdat ik wil kunnen vertrouwen. Positieve verwachtingen van een ander zijn ook oordelen, die voorbijgaan aan de mens voor je neus. Een ‘fantastische’ arts, oei. Blijf op je voetstuk. Elk focus op goed-fout denken snijdt aan contact, leren en innovatie.

Niet zeuren maar doen
Regelmatig hoor ik collega’s met enige trots zeggen dat ze calvinistisch zijn. Calvijn vond menselijke trots verwerpelijk en bepleitte zelfverloochening. Je bewust zijn van je eigen ellendigheid en wantrouwen hebben in jezelf gaf volgens Calvijn de meeste zekerheid om door de Heer geliefd te worden. Alsof liefde iets is wat je moet verdienen. Dat noem ik geweld in taal. Liefde is juist vrij van voorwaarden, schuld, plicht en angst.

Niet doen maar kijken
Zonder oordeel kijken naar wat je toch al doet, en accepteren wat je toch al doet, maakt juist dat je kunt verbeteren en leren. Niet door te forceren, niet omdat je dat zou moeten. Het ontstaat vanzelf wanneer je de oorzaak van je eigen gedrag begrijpt: de behoefte die je probeert te vervullen. Het gaat over toe-eigenen wat je doet, voelt en nodig hebt, zonder oordeel. Ergens voorbij alle oordelen ontstaat vertrouwen, verbinding en creativiteit. Nieuwe ideeën en nieuwe mogelijkheden. Dan kun je het beste uit jezelf gaan halen: vanuit een vertrouwen wat de ander stimuleert om hetzelfde te doen.

 

Geweldloze communicatie maakt ons bewust van onze oordelen en geeft alternatieven. Interesse? Mail me gerust op info@hartigetaal.nl

Moed wordt wakker als iets echt belangrijk is

  Waar sta jij voor, als het er op aan komt?   Hoe is het met jouw moed?   In de haast van deze wereld is het makke...
Lees verder

De essentie van Geweldloze Communicatie, een benadering van het leven

Dit is mijn eerbetoon aan Robert Kržišnik. Wie is dat? Een vrije geest, een man met veel humor en moed. Een man die mij ...
Lees verder

Hoeveel lichter kan ik leven als ik anders naar mezelf leer kijken

  Ken je dat, dat continue achtergrondgeluid van gedachten in je hoofd?   Soms zitten die gedachten vol aannames, i...
Lees verder

De wantrouwen cirkel of de vertrouwen cirkel- welke wil jij?

Wat wil je liever, wantrouwen of vertrouwen? Zonder de angst te ontkennen die er onder ligt wil ik de wereld wakker schr...
Lees verder