Hartige taal

Eerlijk in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Pas als je ziet wat je doet, kun je doen wat je wilt

augustus 15, 2020 - Yvonne Jeucken

Hoe zou het zijn als je alles eerlijk kon zeggen zonder gedoe?

Als je kon zeggen wat er in je omgaat?  In de praktijk van alledag echter, passen de meesten van ons zich onbewust, gewoonte-getrouw aan. Aan de sfeer. Aan de stemming van de ander. Aan het ‘karakter’ van de ander, je eerdere ervaringen met deze persoon. Aan de tijd, de setting, de verwachtingen van anderen. Aan je eigen gewoontes, die voorspelbaar zijn en dus veilig voelen. Aan de verwachtingen van jezelf. Zoveel ruis.

Een jong kind léeft, spontaan, nieuwsgierig, verwonderd

Ken je zo’n kind, dat zo onbekommerd zichzelf is dat het iets in je raakt? Zo vol levensenergie en vertrouwen? Het is een kind zonder gewoontes, zonder verwachtingen, hier en nu aanwezig. In de uitstraling zie je het plezier van onbevangen onschuld. De zon bekommert zich er ook niet om, of de mensen op het strand vinden dat ze vandaag  wel mooi genoeg zakt. Het zijn de mensen die gewoontes hebben ontwikkeld ter overleving, die zich laten bepalen door wat anderen van hen vinden. Omdat dat als kind hard nodig was en iets in ons niet zomaar gelooft dat het nu niet meer nodig is. Gewoontes zijn subtiel, onbewust, het valt je zelf niet meer op. Behalve dan dat je misschien wat levendigheid mist.

Ik had vroeger een hekel aan conflictmijders

Slap vond ik dat. Tot ik ontdekte hoe chronisch ik zelf conflicten had gemeden, hoe onbewust bang ik was voor afwijzing, en hoe slap ik mezelf vond. Negatieve kernovertuigingen over jezelf, die zo helpend waren als kind, zijn nu een blok aan ons been. En zoals dat gaat met wat onbewust is, dat projecteer je op de ander. Ik had oordelen over anderen om mijn zelfoordelen niet te hoeven voelen. Ik ergerde me aan ‘slap gedrag’ omdat ik zelf niet voor mezelf op durfde komen. Ik verdedigde me om de haverklap omdat ik me diep van binnen onwaardig voelde. Ik ergerde me aan braafheid omdat ik zelf dwang ervoer en keuzevrijheid en moed miste.  Carl Jung: “Projectie verandert de omgeving in het eigen onbekende gezicht.”

Conflictmijden is best slim. Toch? Niemand heeft toch zin in gedoe?

Klopt. Ik ook niet, nog steeds niet, wie wel. Nu weet ik echter hoe belangrijk het is om te durven schuren, om jezelf te durven laten zien, met alles wat je voelt en verlangt. Hoe kun je samenwerken met synergie als je je elkaar niet hoort? Hoe kan er verbinding ontstaan met een ander als je jezelf niet laat zien? Borrelpraat, discussies, of afwisselende monologen zonder naar elkaar te luisteren, dat kan wel. Maar verbinding? Echt contact? Als ik mezelf niet laat zien, met wie heb jij dan contact?

Eerlijk uiten op een manier dat de ander niet beledigd reageert, kan dat?

Op de manier waarop ik het geleerd heb: nee. Met Geweldloze Communicatie heb ik echter een andere manier geleerd. Onverdeelde eerlijkheid, over wat iets met me doet, wat ik wil en niet wil, zonder de ander iets te verwijten of iets van de ander te eisen. Vanuit empathie voor mezelf én de ander. Soms valt er dan een stilte. Soms ontstaat er opeens de meest prachtige verbinding. Maar gedoe? Nee. De zon straalt en daalt en komt weer op. Leven.

 

Wil je leren hoe je je eerlijk kunt uiten zonder dat de ander zich aangevallen voelt? Hoe je kunt laten zien wat belangrijk voor je is op een manier dat de ander je echt kan horen? Welkom op een introductietraining Geweldloze Communicatie, zie agenda. Vragen? Leuk als je mailt. 

Gewoontepatronen zijn te doorbreken

Hoe doorbreek je gewoontepatronen en krijg je grip op je frustraties? Jarenlang vroeg ik me dat af en draaide ik in cirk...
Lees verder

Empathie en eerlijk uiten zijn een krachtig duo

Zeg jij wat je wilt en niet wilt? Wéet je wat je wilt en niet wilt? Eerlijk uiten is de belangrijke wederhelft van het d...
Lees verder

De ruimte achter de nee

Wat is jouw reflex als je je bang voelt? Misschien is je eerste reflex om het niet te willen, ervan weg te bewegen. Miss...
Lees verder

De moed om niet mee te doen aan verwijdertaal

Helpt het om tegenover elkaar te gaan staan? Vanochtend las ik even snel iets over de verkiezingen op nu.nl en las een w...
Lees verder