Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Overtuigingen, patronen en de macht van herhaling

mei 11, 2022 - Yvonne Jeucken

Ken jij je overtuigingen en patronen rondom verbinding, veiligheid en autonomie?

Overtuigingen zijn overtuigingen op elk moment dat je, ergens nog in je hoofd of lichaam, gelooft dat ze echt waar zijn. “Als ik boos wordt ben ik onveilig”. “Als ik de waarheid zeg, word ik verlaten” “Als ik nee zeg..” : etcetera. Welke diep verstopte overtuigingen bepalen jouw reacties op de wereld om je heen?

Overtuigingen en patronen vormen zich in de eerste 5 levensjaren 

Een kind is afhankelijk en kan nog niet onderscheiden. Oorzaak en gevolg wordt een niet alleen een overtuiging (‘als ik nee zeg wordt mama boos’), er ontstaat ook een patroon. De emotie boosheid wordt diep weggestopt en keert zich naar binnen. Een jong kind kan nog niet onderscheiden: het voelt niet alleen schaamte, het wordt de schaamte. ‘Ik ben niet goed/ lief/ sterk genoeg.’ Identificatie zit in al je cellen, dat krijg je er niet zomaar uit. Misschien is dat ook niet de beste oplossing.

Wil je het niet weten van jezelf, dat je die oude patronen herhaalt?

Als volwassene zijn we onbewust ‘in regressie’ als we vanuit die oude overtuigingen naar de realiteit nu kijken. De kans dat dit gebeurt is groter als je ze bagatelliseert of wegdenkt. Dat je ze al kent en je niet meer bepalen. Is dat zo? Waarom reageerde je dan zo bovenmatig fel op een situatie waarin eigenlijk niet zo heel veel gebeurde? Een frons, een stemverheffing, net dat ene woord?

Zelfbescherming: toen en nu

Op momenten dat toen en nu door elkaar heen lopen, schiet je brein in de oude reflex en je lichaam in een soort kramp. Aangespannen spieren die je op dat moment niet nodig hebt om rustig te blijven staan. Een geactiveerd sympathisch zenuwstelsel gelooft en reageert op ‘onveiligheid’ zonder dat je daar keus in hebt. Elke keer dat dit gebeurt is een soort herbevestiging voor die overtuiging. Zie je wel, het geeft gedoe als ik mijn mening geef, om maar een voorbeeld te noemen. Een ingenieus meervoudig systeem van controle en zelfbescherming. Hoe slim is dat!

Wat je afwijst, komt terug

Als je die reflexen in jezelf zat bent, weg wilt hebben, komen ze juist terug. Tot je ziet, begrijpt, erkent en waardeert in elke mate die zelfbescherming vroeger nodig was. En nu niet meer. Tenminste, als je in het nu, precies op dat moment dat je patroon geactiveerd wordt, het kunt herkennen en ernaar kunt kijken. Zodat je onderscheid kunt maken tussen jezelf toen en jezelf nu. Vanuit dat handige deel in ons menselijke brein die kan uitzoomen en waarmee je jezelf zonder oordeel – én zonder agenda – kunt observeren. Accepteren wat je toch al doet, wat er toch al gebeurt. Waar-nemen is de waarheid nemen, zegt Els van Steijn treffend. In het loslaten van de controle, kun je beter waarnemen wat er speelt. 

Zelfverbinding is de basis van verbinding

In hoeverre verbind je je met jezelf? Welke delen blijven in de schaduw? Die delen neem je mee in het contact met de ander. De hele wereld is je projectiescherm. Veerkracht, vrijheid en balans ontstaan in het bevriend raken met (oude) angst en je slimme bijbehorende overlevingsstijl en zien hoe universeel het is. Je innerlijke beveiligingssysteem verandert niet meer en dat hoeft ook niet. Het is genoeg als het transparant wordt zodat je het makkelijker als signaal ziet. Elk moment van ruimte tussen reactiviteit en je echte zelf is een stap vooruit in verbinding met jezelf – en dus met de ander.

Geweldloze Communicatie is een model waardoor het makkelijker en minder spannend wordt om naar je contraproductieve overtuigingen en patronen te kijken. Nieuwsgierig? Welkom op de tweedaagse introductietraining. Wil je verdieping? Welkom op de jaaropleiding of het zelfcompassie retreat in september in samenwerking met Dionne verbeet. Vragen? Leuk als je mailt!

Ego? Het donkere maakt soms het licht zichtbaar. Als alles er mag zijn

Herken je dat, die neiging om het stomme niet te willen? En dat ego ook niet? Die collega waarvan je hoopt dat ie naar e...
Lees verder

Voor echt contact is stilte onmisbaar. Heb jij die moed?

Hoeveel stilte laat je toe? Zolang de dag zich volpropt en in gesprekken geen stiltes vallen hoef je niet te voelen. Wel...
Lees verder

Hoe ga je om met angst?

Ben je nog bereikbaar? Die vraag stellen aan Poetin lijkt zinloos: hij lijkt fysiek, emotioneel en mentaal al zo lang on...
Lees verder

Verbinding of binding, wat zie je op LinkedIn?

Binding of verbinding? Als huisarts bleef ik ver weg van alle social media. Zelfs lang van de smartphone: ik wilde mezel...
Lees verder