Hartige taal

Eerlijk in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Live life to the max

december 20, 2017 - Yvonne Jeucken

Dat is heldere taal. Of niet?
Makkelijker gezegd dan gedaan. Het gaat om verantwoordelijkheid nemen voor de keuzes die je maakt. Om dromen verwezenlijken en trouw zijn aan je waarden. Is dat alleen weggelegd voor mensen bij wie alle meezit, of gaat het om moed? Vaak vinden we ook iets van mensen die maximaal willen leven. Voor haar is het nooit genoeg. Hij zorgt wel heel goed voor zichzelf. Is dit jaloezie, projectie of angst, of dat superego in ons hoofd?

Overtuigingen houden ons op onze plek
Ze zorgen voor zekerheid en voorkomen blauwe plekken. Een soort gewatteerde jas- en soms een harnas. Houd je maar liever gedeisd. Veiligheid is belangrijk. Je betaalt een hoge prijs als je daarvoor je andere behoeften negeert, zoals moed, vrijheid en waarheid. Omdat andere mensen misschien afkeurend reageren. Overdreven. Kapsones. Egoïstisch. Reacties voortkomend uit angst bij de ander te laten is een uitdaging. Tenslotte heb je ook nog die behoefte aan verbinding en zekerheid. Angst is besmettelijk.

Angst is de tegenstander van liefde, en van het leven
Met een kanttekening. Angst is een onvermijdbare en zinvolle emotie. Angst voor de angst: dat is wat een mens saboteert. Doemdenken geeft stress, het beperkt je blik tot een koker, en het verwijdert mensen van mensen. Het paradoxale is dat piekeren pas ontstaat wanneer je de angst niet wilt of durft te voelen. En dat dit juist de angst versterkt tot een monster die je tegenhoudt om te leven zoals je zou willen. Het zijn de gedachten waar je in bent gaan geloven. 

Wat wil je echt?
Dat te weten komen, begint bij durven voelen hoe het nu met je is. Je leven maximaal leven begint bij het belangrijk vinden wat jij nodig hebt en hoe het met jou gaat. De stewardess weet dat. Eerst je eigen zuurstofkapje op, er is geen andere weg. En toch proberen mensen dat. Om zich vervolgens leeg, geïrriteerd of rancuneus te voelen. Stress went. Ik zorg voor jou en niet voor mij, dus jij moet ook voor mij zorgen. Ik geef tenminste, logisch dat ik iets terugverwacht. Is dat zo? Geven vanuit een vrij hart is leven zonder bankrekening.

Voorbij de emotionele slavernij
Maken behoeften je kwetsbaar? Niet wanneer je beseft dat ze op zichzelf staan, universeel en tijdloos zijn, en dat ieder mens alleen zelf verantwoordelijk kan zijn voor zijn behoeften. Er is nooit iets fout, zwak, afhankelijk, claimend, dwingend of egoïstisch aan een behoefte zelf. Deze oordelen ontstaan wanneer we onszelf ertussen zetten. Wanneer we denken dat wij de behoefte van de ander moeten vervullen. Of dat we de ander nodig hebben om onze behoeften te vervullen.

Vrijheid begint bij je toe-eigenen waar je naar verlangt
Verlang je naar erkenning, vertrouwen of eerlijkheid? Wil je ruimte om te leven zoals je echt wilt, te zijn zoals je echt bent? Verlang je naar spontaniteit, echtheid of autonomie? Autonomie: je eigen dromen, doelen en waarden kiezen. Je eigen manier kiezen om die te vervullen. Weten wat je wilt en het vertrouwen voelen om je mogelijkheden te gaan onderzoeken. Leef je maximaal wanneer je je verlangens weg relativeert? Behoeften zijn als het leven in jezelf wat geleefd wil worden. Zolang je niet luistert naar die fluisterende stem in je buik, leef je je leven aan draadjes waar een ander aan kan trekken. Je hebt meer keuze dan je denkt.

 

Wil je meer regie over je leven? Je inschrijven voor een training? Mail naar info@hartigetaal.nl

Gewoontepatronen zijn te doorbreken

Hoe doorbreek je gewoontepatronen en krijg je grip op je frustraties? Jarenlang vroeg ik me dat af en draaide ik in cirk...
Lees verder

Empathie en eerlijk uiten zijn een krachtig duo

Zeg jij wat je wilt en niet wilt? Wéet je wat je wilt en niet wilt? Eerlijk uiten is de belangrijke wederhelft van het d...
Lees verder

De ruimte achter de nee

Wat is jouw reflex als je je bang voelt? Misschien is je eerste reflex om het niet te willen, ervan weg te bewegen. Miss...
Lees verder

De moed om niet mee te doen aan verwijdertaal

Helpt het om tegenover elkaar te gaan staan? Vanochtend las ik even snel iets over de verkiezingen op nu.nl en las een w...
Lees verder