Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Leef je leven

juli 4, 2020 - Yvonne Jeucken

Hoe vaak heb jij je aangepast het afgelopen half jaar?

Hoeveel momenten heb je bewust gekozen om je aan te passen? Of deed je gewoon wat men je vroeg en voelde je je s’avonds moe? Misschien doe je veel en werk je hard zonder dat iemand het je vraagt, omdat je denkt dat het van je verwacht wordt. Geen probleem als je het uit plezier doet: als je er zelf voor kiest. Al die kleine momenten dat je iets doet puur omdat de ander het wil, omdat je geen nee durft te zeggen of om de harmonie te bewaren, geeft dat niet een emotionele bankrekening? Iets in jou wil nu wel eens wat terug. De eerstvolgende die ‘nee’ zegt tegen jou krijgt een snauw of frons. Geen nee kunnen zeggen draagt niet bij aan de kwaliteit van verbinding.

Onbewuste gewoontes hebben een prijs

Energie, bijvoorbeeld: rust, ontspanning. Maar ook: vrijheid, autonomie. In welke mate leef je je eigen leven? Hoe vaak zeg je ja terwijl je van binnen een nee voelt? Stel dat je alleen nog maar ‘ja’ zou zeggen als dat een oprechte ‘ja’ was, uit je hart, hoe zou je je dan voelen?

Iets om over na te denken in de vakantie misschien

“Houd een hart vol van warmte en liefde in je borst, maar wees op je vierkant meter een vorst” zong Ramses Shaffy. Ik geloof dat dat pas lukt als je de moed hebt om bij jezelf te blij ven in het contact met de ander. Als je de tijd neemt om bewuste keuzes te maken als iemand je iets vraagt. Wat wil de ander? Wat wil ik? Kun je dat even belangrijk laten zijn, en in verbinding nee zeggen? Omdat het een ja is voor jezelf, voor een belangrijk verlangen in jezelf? Hoe makkelijker je je kunt verbinden met jezelf, hoe makkelijker je je kunt verbinden met de ander. Als je zelf niet thuis bent, met wie heeft de ander dan contact? Als je wel thuis bent, als je erop kunt vertrouwen dat je jezelf niet in de steek laat, dan sta je niet alleen steviger. Je staat ook makkelijker open voor de ander. Wat je geeft, is uit je hart. De ander voelt het verschil.

Eerlijk uiten in weinig woorden

Dat is wat je kunt leren van Geweldloze Communicatie. Vanuit verbinding en oog voor de ander, cristal clear eerlijk uiten wat voor jou belangrijk is. Als je leert om empathisch te luisteren naar jezelf, en de moed vindt om jezelf te tonen aan de ander, dan is empathisch luisteren opeens niet meer zo moeilijk. Echtheid, eerlijkheid en empathie in verbinding is soms een kunst. Tegelijk is het juist die kwaliteit van verbinding  een belangrijk ingrediënt voor geluk en efficiënte samenwerking. 

 

 

Nieuwsgierig? Leuk als je mailt. Tot 26 juli ben ik op vakantie. De agenda voor trainingen in het najaar is aangevuld

Moed wordt wakker als iets echt belangrijk is

  Waar sta jij voor, als het er op aan komt?   Hoe is het met jouw moed?   In de haast van deze wereld is het makke...
Lees verder

De essentie van Geweldloze Communicatie, een benadering van het leven

Dit is mijn eerbetoon aan Robert Kržišnik. Wie is dat? Een vrije geest, een man met veel humor en moed. Een man die mij ...
Lees verder

Hoeveel lichter kan ik leven als ik anders naar mezelf leer kijken

  Ken je dat, dat continue achtergrondgeluid van gedachten in je hoofd?   Soms zitten die gedachten vol aannames, i...
Lees verder

De wantrouwen cirkel of de vertrouwen cirkel- welke wil jij?

Wat wil je liever, wantrouwen of vertrouwen? Zonder de angst te ontkennen die er onder ligt wil ik de wereld wakker schr...
Lees verder