Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Hoe zou het zijn met iets meer liefde voor jezelf? Geweldloze Communicatie heeft impact op je gezondheid en de relatie met jezelf

november 14, 2024 -Yvonne Jeucken

 

 

Een spiegel komen we elke dag wel een keer tegen

 

Letterlijk. In de autospiegel. Of in de badkamer. Elke dag. Of we echt kijken is een tweede. Kijk je met liefde of schuift er een oordeel voor je ogen? Of is het een van die vele momenten van kijken zonder zien, op de automatische piloot? Zo hebben we leren fietsen, zo vinden we automatisch de weg, heel praktisch. Er zit wel een addertje onder het gras. De automatische piloot neemt nooit een  nieuwe route.  Iets veranderen in je patronen vergt bewustzijn. Kijken, met een nieuwe blik. 

 

 

Het verhaal dat je jezelf vertelt heeft macht

 

Al je ervaringen in je leven vermengd met al je gedachten over die ervaringen vormen een onbewust verhaal. Meestal is dat verhaal – dat als achtergrondmuziek onbewust altijd aanwezig is- niet heel gezond voor jezelf. Merk je dat nog? Hoe vaak ben je je bewust van die ‘conclusies’ die je ooit hebt getrokken, die je onbewust zo vaak hebt herhaald? Welke impact heeft dat – onbewust- op jouw gevoel, in dit moment? De overtuigingen hebben je ooit vakkundig beschermd en zijn nu een juk op je schouders. Een juk van oordelen, conclusies en verwachtingen over jezelf. Herken je dat? Hoe vaak ben je je daar van bewust, in contact met jezelf en de ander?

 

 

Jij bent de enige die altijd bij je is

 

Wat een gemiste kans is het dan, dat we onszelf zo kritisch bekijken. Door een bril die meestal van iemand anders is, iemand uit je jeugd. Toen je nog zo jong en afhankelijk was dat je de woorden en reacties van de ander als waarheid aannam. Wat toen zo logisch en een erg slimme zelfbescherming was, is nu de grootste hindernis om vrij en gelukkig te zijn. Je eigen route kiezen is lastig als iets in jou zich onbewust veiliger voelt in het hamster-wiel. En dan loop je dezelfde oude paadjes, jaar in jaar uit, zonder dat echt te zien.

 

 

 

Een dappere relatie met je onbewuste geeft helderheid en regie

 

De huidige wetenschap schat dat 95 procent van onze hersenactiviteit onbewust plaatsvindt. Je meeste emoties en  reacties komen voort uit je onbewuste.  Zeker als je tijdsdruk ervaart want het onbewuste is 200.000 keer sneller. Ook een verklaring voor onze primaire reacties. 

 

Het onbewuste geeft een gevoel van zekerheid en kan een comfortabele escape zijn: ik kan er niets aan doen. Ik moet wel, ik heb geen keus. Wat niet ziet, wat niet deert: illusies heersen in de comfort-zone van ons onbewuste.  Zo blijf je ‘onschuldig’.  Liever robot dan zelf op de bok.

 

Sure about that?

 

 

Je kunt ook bewust naar je onbewuste kijken, wat daar allemaal gebeurt. Dat vergt dapperheid omdat je dan ziet hoe vaak jij – en ieder mens- niet op de bok zit. Dat je meestal onbewust in de de sluimerstand of repeteerstand staat. In het hamsterwiel, oude ondermijnende overtuigingen herhalend, zonder regie. 

 

Alle verandering begint bij erkenning van de realiteit. Liefdevol en meedogenloos. Pas als je ziet wat je doet, kun je doen wat je wilt. 

 

 

Verbinding begint bij verbinding met jezelf

 

Als je niet bewust bent van jezelf, wat je voelt, wat je wilt, hoe is het dan met jou? Met wie heeft de ander dan contact?  Kun je zonder projecties naar een ander kijken als je onbewuste gewoonte zelfoordeel is? Die automatische piloot is miljoenen keren ingesleten, in al die keren dat je je oude overtuigingen en patronen herhaalde. Patronen die je ouders misschien ook al generaties herhaalden. Loyaliteit, overtuigingen en gewoontes die ooit slim waren om te overleven staan je in het nu meestal in de weg. Tussen jou en voluit leven. Een hoofdstuk dat je niet kunt overslaan. Zonder liefde voor dat hoofdstuk blijven die overtuigingen je ondermijnen. Omdat dit hoofdstuk dan onbewust op repeat staat,

 

 

Een reis van 1000 mijl begint met een enkele stap

 

 Dopamine  helpt om je gewoontes te veranderen. Elke bewuste keuze en elk moment van waardering van jezelf verhoogt je dopamine. Elke stijging van dopamine geeft je energie, moed en plezier. Zelfs je amygdala wordt ‘rustiger’ als je bewuste keuzes maakt. Gevoelens van angst en somberheid worden minder. Neurofysiologisch gezien kun je dus zeggen dat geweldloze communicatie, als dagelijks ritueel,  een direct positief effect heeft op je autonomie. Een kwestie van vaak doen, nieuwe gewoontes maken door bewuste keuzes te maken en te waarderen wat er is. Nieuwe paden maken wordt steeds leuker als je merkt dat je neurotransmitters en consorten je helpen. Er ontstaat iets van ruimte en voordat je het weet voel je iets van contact. Echt contact.

 

 

 

Wat als je elke dag in de spiegel kijkt en jezelf echt ziet, met liefde?

 

Voel je het verschil? Oxytocine is ook zo’n stofje met enorme impact: het verzacht, iets opent,  je voelt iets van liefde, het geeft vertrouwen in verbinding,  Als je het in hoge dosis inspuit bij muizen, dan likken de muizen zelfs de poten van de kat. Zonder spuit kunnen we dat zelf, in gezonde mate, met nieuwe gewoontes. Met meer liefdevolle gedachten, met het herinneren van liefde, met hulp vragen of geven, met iemand een hand geven, zelfs met een kop warme thee. Geweldloze communicatie vergroot je autonomie en ontspant je amygdala omdat je je bewust wordt van je verlangen en trouw leert zijn aan jezelf.

 

Meestal kun je dan veel meer hebben van een ander. Omdat je meer kunt hebben van jezelf. 

 

Op 13 maart 2025 start de volgende editie van opleiding geweldloze communicatie

.

As we are liberated from our own fear

  “Our deepest fear is not that we are inadequate. Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. I...
Lees verder

Vlieg je leven vrij – voorbij de kooien in je hoofd

  Vlieg jij wel eens? Voorbij alle imprint?   Misschien dat de Dalai Lama niet snel uit balans is. Echter de meeste...
Lees verder

Kan iets mooier dan het mooi is

Mooi. Een liedje van Maarten van Roozendaal. “Ach zie de lammeren nou toch lurken Aan hun vers geschoren moeders E...
Lees verder

Oordelen maken je afhankelijk én hebben de potentie om je vrijheid te ontdekken

Is er een plek voorbij oordelen? Wiens ego is niet een kampioen in oordelen? In welke mate mijn brein oordelen produceer...
Lees verder