Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Hoe ga je om met angst?

februari 28, 2022 - Yvonne Jeucken

Ben je nog bereikbaar?

Die vraag stellen aan Poetin lijkt zinloos: hij lijkt fysiek, emotioneel en mentaal al zo lang onbereikbaar. Twee jaar alleen in een bunker wonen helpt niet om je hart te openen en het mooie in de wereld te willen bewaren. Afscheiding en ego-behoud: een eenzame vicieuze cirkel. Wie al heel lang geleden angst, woede en verdriet heeft afgesplitst, handelt onbewust vanuit die afgesplitste delen en leeft voor een groot deel in het verleden. Hoe blijf je dan staan? Met een fort van zelfbescherming om je heen. Over-leven in plaats van leven zorgt ervoor dat verbinding met de ander beperkt is: er zit een laag tussen. Laten we niet vergeten hoe menselijk dit is. Hoezeer dit bij iedereen in meer of mindere mate, minstens op sommige momenten, van toepassing is. Met reden.

Dit gaat niet om éen mens

Het gedrag van de mensen om Poetin heen zijn misschien wel meer bepalend voor de loop van de geschiedenis. Hoe zou ik ooit iemand kwalijk kunnen nemen dat hij of zij handelt uit angst? Meeloopt, ja knikt, geen weerwoord durft te geven uit angst voor consequenties? Ik heb het ook gedaan. Tijdens een training vertelde een medisch specialist over de mores tijdens de opleiding als er iets gebeurde wat weinig met respect te maken had. “BH BH. Bek houden, briefje halen”. Éen persoon kan een systeem niet veranderen. Om authentieke keuzes te durven maken, heb je moed nodig en loop je risico’s. Op afwijzing, op consequenties, op voelen hoe afhankelijk je je voelt van anderen.  Tegelijk is het effect van ja-knikken omdat je baas dat zegt, of om consequenties te voorkomen, in de notendop gevaarlijk. Kijk naar WOII. 

Angst blokkeert verbinding 

Met jezelf, met de ander en met al het mooie in de wereld. Gisteren voelde ik de angst in mijn hart zo sterk dat ik er misselijk van werd. Even kwam de gedachte voorbij: zou het helpen als iemand Poetin onmachtig maakte? Ook mijn brein vindt het makkelijker om de schuld bij éen persoon te leggen. De wereld is niet zo simpel. Nuances zien betekent de dader en slachtoffer in jezelf zien en dat is pijnlijk. Zeker als je niet geleerd hebt om liefdevol met jezelf om te gaan en mild te zijn met je imperfecties. Projecteren op de ander is een keuze die beschermt tegen pijn, echter met consequenties. Zo neem je geen verantwoordelijkheid en heb je altijd een excuus voor je gedrag. Tegelijk laat je een groot deel in je onbewuste sudderen. Net als Poetin misschien jaren deed. Hij is een mens, zijn meelopers zijn mensen, ik ben een mens. Angst aankijken is een onmisbare schakel in de weg naar vrijheid, liefde en vrede.

Als je aanwezig kunt zijn bij alle emoties en kanten van jezelf, creëer je een onderdak voor jezelf

Op mijn website staan foto’s die me ontspanning geven: ook ik heb voorkeur voor het mooie. Door deze oorlog maak ik een bewuste uitzondering en zet ik deze grimmige politieke foto op de website van Hartige Taal. Trouw zijn aan jezelf is aanwezig zijn bij jezelf: ook bij de kanten in zelf die je liever niet ziet of voelt. Alle kanten accepteren geeft heelheid en heelheid geeft stevigheid. Ieder ziet liever het mooie, echter een mens is meer dan dat. No mud, no lotus.  Wat ik met dit blog wil zeggen is: kijk naar die foto van Poetin en voel wat je voelt. Dat maakt de kans op verandering groter dan afleiding en vluchten naar je hoofd- die bekende plek die zo graag patronen herhaalt. En waar gaat je angst dan naartoe?

Liefde staat tegenover angst

Twee schijnbare polen die ieder mens in zich heeft. Als ik mezelf mijn angst erken en er bij kan blijven, kan ik me richten op liefde. Wetenschappelijk  bewezen effectief: liefde voelen doet je oxytocine stijgen en oxytocine remt angst. Geef een rat een spuit oxytocine en de rat likt de poten van een kat (oké, overdoseren is nooit verstandig). Liefde is het beste tegengif  voor angst en afscheiding en liefde is er altijd. In het zingen van vogels, een lach op iemands gezicht en met het richten op dat wat mooi is om je heen, alles waar je zoveel van houdt. Liefde voor het leven, liefde voor mensen en voor jezelf. Geen mooier en belangrijker boek hierover schreef Erich Fromm. “Zelfzucht en zelfliefde zijn in het geheel niet identiek, maar zijn tegengesteld aan elkaar. Als een mens slechts één ander mens liefheeft en onverschillig is tegenover de rest van zijn medemensen, dan is zijn liefde geen liefde maar een symbiotische binding of een vernieuwd egoïsme. “

Vijandbeelden

Als de hele wereld fel tegen Poetin is en sympathiseert met Oekraïne, waar is dan de nuance en menselijkheid? Wat maakt de kans op vrede en broederschap groter: een ongenuanceerd vijandbeeld of empathie?  Vijandbeelden leiden eerder tot escalatie: iedereen wil gezien worden in wat voor hem of haar belangrijk is. Opeens zag ik het effect van al die empathie gericht op mensen uit Oekraïne. Is die empathie niet juist gevaarlijk? Is dat niet brandstof voor Poetin’s neiging om met vuur te spelen omdat hij zich nu nog minder gezien voelt in zijn antipathie voor het westen? Zuivere empathie is niet persoonlijk; het is empathie voor elk mens. Zo komen ook de Russen aan bod en ook Poetin. Stel dat we empathie zouden hebben voor Poetin en zijn menselijkheid zouden zien. 

Empathie

Mijn angst verdween toen ik me de metta meditatie uit het boeddhisme herinnerde. Onvoorwaardelijke liefde is niet afhankelijk van de ander en niet alleen gericht op bepaalde personen.  De metta meditatie begint bij jezelf: may i be happy, may I be healthy, may  I be safe. Stap 2 is hetzelfde voor een neutraal persoon, stap 3 voor een dierbaar iemand, stap 4 voor iemand waar je grote moeite mee hebt en stap 5 voor iedereen. Mijn autonome zenuwstelsel kalmeerde, ik kon weer in het hier en nu zijn, bij de zon en lente. Omdat ik weer mensen zag in plaats van monsters. Marshall Rosenberg heeft een punt: “The more we empathize with the other party, the safer we feel.” In mijn eigen kleine wereld waarin ik machteloos toekijk hoe wereldleiders dreigen met vernietiging, is dat al heel wat. 

Geweldloze Communicatie helpt om de mens te zien in jezelf en in de ander. Niet alleen om je meer verbonden te voelen, ook om je veiliger te voelen.

May you be happy, may you be healthy, may you be safe

Vragen? Leuk als je mailt

Moed wordt wakker als iets echt belangrijk is

  Waar sta jij voor, als het er op aan komt?   Hoe is het met jouw moed?   In de haast van deze wereld is het makke...
Lees verder

De essentie van Geweldloze Communicatie, een benadering van het leven

Dit is mijn eerbetoon aan Robert Kržišnik. Wie is dat? Een vrije geest, een man met veel humor en moed. Een man die mij ...
Lees verder

Hoeveel lichter kan ik leven als ik anders naar mezelf leer kijken

  Ken je dat, dat continue achtergrondgeluid van gedachten in je hoofd?   Soms zitten die gedachten vol aannames, i...
Lees verder

De wantrouwen cirkel of de vertrouwen cirkel- welke wil jij?

Wat wil je liever, wantrouwen of vertrouwen? Zonder de angst te ontkennen die er onder ligt wil ik de wereld wakker schr...
Lees verder