Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Gezien worden

april 12, 2018 - Yvonne Jeucken

Wat is contact?

Gesprekken zijn vaak niet wat ze lijken. Er wordt van alles gedeeld, het lijkt heel open, en toch lijkt het alsof je langs elkaar heen praat. Je vertelt veel maar je voelt je niet gehoord. En terwijl je luistert naar de ander houdt deze subtiele frustratie je aandacht weg van zijn verhaal. De fysieke afstand is klein, but you need an airplane.

Soms heb je geen woorden nodig

Soms is een blik is voldoende om diep contact te voelen, elkaar echt te zien. Je deelt dezelfde pijn, of dezelfde passie, en wanneer je elkaar aankijkt is daar die automatische verbinding. Heerlijk. 

Die verbinding kan evengoed ontstaan als de verschillen groot zijn: 

Wanneer je desondanks jezelf erkent wat echt belangrijk voor je is en dat bij jezelf houdt. Oftewel: wanneer je nee kunt horen van de ander. Het creëert die vrije ruimte tussen mensen waarbij ieder dat deel van zichzelf kan laten zien waar de ander minder blij van wordt. Omdat dat deel er ook is en ook gezien wil worden. Vanuit dit basale respect voor elkaar kun je elkaar horen. Dat vergroot de kans op contact en op samenwerking.

Gehoord worden

Een universele basisbehoefte die in het gedrang is. Met het tempo en de verwachtingen van 2018. Het aantal woorden per minuut, het aantal dingen die ‘moeten’: een illusie waar we in zijn gaan geloven. Kunnen we nog wel de tijd nemen om echt te luisteren? Het is lastig luisteren naar de ander wanneer je niet echt luistert naar jezelf. Je behoefte aan gehoord worden kun je makkelijk versterken door jezelf niet te horen. Voordat je het weet zoek je het dan bij de ander. ‘Je luistert niet echt!’

Verdrongen verlangens vinden een weg

Iemand die een diep verborgen onvervulde behoefte heeft naar gezien worden, zal onbewust gedrag kiezen waarmee hij hoopt gezien te worden. Zie mij! Vaak komt dit er uit op een manier die de ander niet zo aangenaam vindt. Soms heel sterk, soms heel subtiel. De ander ziet vooral je gedrag en de kans is groot dat hij daar wat van vindt. Wordt je dan echt gezien? Zoals je van binnen bent?

Ben je zelf thuis in het contact met de ander?

Weet je wat je voelt, waar je werkelijk naar verlangt? Neem je je eigen verlangens serieus? Of is harmonie belangrijker voor je en zet je dat wat je zelf wilt op de achtergrond? Ach, dat is niet zo belangrijk, ik voel me er prima bij. Mensen zijn meesters in het vermijden van cognitieve dissonantie: we zien wat we willen zien. Alles onder controle. Onbewust blijven we zo juist afhankelijk van elkaar. Wanneer je gaat staan voor een onvervulde behoefte in jezelf, ga je staan op je eigen voeten, dat staat een stuk steviger.

Ik wil me vrij en ontspannen voelen in het contact met de ander

Wanneer je allebei verantwoordelijkheid neemt voor wat je voelt en wilt, kun je elkaar opeens zien. Vanuit vertrouwen in vrije ruimte, grenzen en respect. Dan ziet de ander er opeens menselijker uit. Ook die irritante collega of die vriendin waardoor je je laatst gekwetst voelde. Door te zien welke behoefte je irritatie of gekwetstheid veroorzaakte en die te erkennen aan jezelf. Own it. Vrijheid bestaat niet zonder verantwoordelijkheid. En deze vrijheid voelt zacht, omdat je sowieso gezien wordt en gehoord wordt: door jezelf. Je ziet de ander pas wanneer je ook jezelf kunt zien.

 

Geweldloze communicatie geeft inzicht in de oorzaken van frustraties en conflicten. En gereedschap om regie terug te nemen over je emoties en verlangens. In een tweedaagse training leer je de basisprincipes.

Moed wordt wakker als iets echt belangrijk is

  Waar sta jij voor, als het er op aan komt?   Hoe is het met jouw moed?   In de haast van deze wereld is het makke...
Lees verder

De essentie van Geweldloze Communicatie, een benadering van het leven

Dit is mijn eerbetoon aan Robert Kržišnik. Wie is dat? Een vrije geest, een man met veel humor en moed. Een man die mij ...
Lees verder

Hoeveel lichter kan ik leven als ik anders naar mezelf leer kijken

  Ken je dat, dat continue achtergrondgeluid van gedachten in je hoofd?   Soms zitten die gedachten vol aannames, i...
Lees verder

De wantrouwen cirkel of de vertrouwen cirkel- welke wil jij?

Wat wil je liever, wantrouwen of vertrouwen? Zonder de angst te ontkennen die er onder ligt wil ik de wereld wakker schr...
Lees verder