Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Gewoontepatronen zijn te doorbreken

augustus 9, 2021 - Yvonne Jeucken

Hoe doorbreek je gewoontepatronen en krijg je grip op je frustraties?

Jarenlang vroeg ik me dat af en draaide ik in cirkels. Tot ik het boek van Marshall Rosenberg las en dacht: waarom heb ik dit boek niet eerder ontdekt? Waarom is het geen basis-kost op scholen? Voor mij was het de missing link. Een onverwachte uitgang uit cirkel-draaiende gedachten en gesprekken.

In september komt een deelnemer op mijn training die zei: dit is de missing link!

Hij vertelde over zijn frustraties als bewaker. Sinds hij het boek van Rosenberg (twee keer) las, gebeurt er iets anders. Hij herkent zijn frustratie en probeert te bedenken welke ondergrondse drijfveer de ander heeft voor zijn gedrag. Gezien worden? Autonomie? Het gedrag begrijpt hij niet, die drijfveren begrijpt hij wel. Als hij ook zijn eigen drijfveren voelt, zoals veiligheid of respect, ontspant er iets in hem en is het alsof de frustratie wegsmelt. ‘Magisch’, zei hij, ‘dit is de missing link!’ Ik hoorde hem praten en herinnerde me dat ik exact hetzelfde voelde en dacht 9 jaar geleden. 

Jaren later zijn er nieuwe gewoonten in mijn gedachten

De gewoonte om mijn meest subtiele frustraties te herkennen en bekennen aan mezelf. De gewoonte om Marshall Rosenberg’s inzichten automatisch te gebruiken als ik me geïrriteerd voel. Zodat ik mijn grommende oordelen kan vertalen in een taal die me niét blokkeert. Ik voel de pijn en luister naar mijn onderliggende verlangen. Hoe ik met dat verlangen om ga, ligt op mijn speelveld. Over de ander heb ik geen enkele controle.

Schuld of onschuld

Zolang we mensen verdelen in schuldigen en onschuldigen, mensen die OK zijn of niet OK zijn, dan is de uitkomst zeer beperkt. Ieder mens wil dan onschuldig en OK zijn. Liever winnaar dan verliezer. Hoe ga je dan om met verschillende meningen? Piet staat tegenover Jan omdat naast Jan staan afvalt: Jan is immers degene die het verkeerd ziet. Zolang in de politieke een debat ‘gewonnen’ wordt, hoe vindt je dan gemeenschappelijke grond waarmee je tot actie kunt komen? Hoe zou het zijn als je voorbij schuld of gelijk naar elk mens kon kijken? Wat voor gedrag iemand ook vertoont, hoe weinig je het ook begrijpt- het werkt. Voor MIJ, in eerste instantie, omdat ik me veiliger voel als ik de mens kan zien voorbij het gedrag. Voor de ander, want die ziet dan ook een meer menselijk mens, in mij. Voor de uitkomst, want je kunt een klein beetje ontspannen. Voor je gezondheid, want een stukje chronische stress smelt weg. 

Ieder mens verlangt naar acceptatie, autonomie, gezien worden, verbinding en plezier

Bewustzijn van je werkelijke behoefte of drijfveer geeft je keuzevrijheid, helderheid en rust. Dat is hoe ik het ervaar. Wat denk jij? Los van bezit, status en externe waardering- die dingen waar je geen controle over hebt- waar verlang jij naar? Wie weet vindt jij ook de missing link naar ontspanning, ruimte, echtheid in contact, keuzevrijheid of rust. 

Nieuwsgierig? Lees het boek van Marshall Rosenberg over Geweldloze Communicatie of schrijf je in voor een training zodat je het effect zelf kunt onderzoeken en ervaren. Vragen? Leuk als je mailt

 

Overtuigingen, patronen en de macht van herhaling

Ken jij je overtuigingen en patronen rondom verbinding, veiligheid en autonomie? Overtuigingen zijn overtuigingen op elk...
Lees verder

Ego? Het donkere maakt soms het licht zichtbaar. Als alles er mag zijn

Herken je dat, die neiging om het stomme niet te willen? En dat ego ook niet? Die collega waarvan je hoopt dat ie naar e...
Lees verder

Voor echt contact is stilte onmisbaar. Heb jij die moed?

Hoeveel stilte laat je toe? Zolang de dag zich volpropt en in gesprekken geen stiltes vallen hoef je niet te voelen. Wel...
Lees verder

Hoe ga je om met angst?

Ben je nog bereikbaar? Die vraag stellen aan Poetin lijkt zinloos: hij lijkt fysiek, emotioneel en mentaal al zo lang on...
Lees verder