Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Empathie en eerlijk uiten zijn een krachtig duo

mei 27, 2021 - Yvonne Jeucken

Zeg jij wat je wilt en niet wilt?

Wéet je wat je wilt en niet wilt? Eerlijk uiten is de belangrijke wederhelft van het duo. Als ik niet empathisch naar mezelf luister en wel naar jou, waar is dan de balans en de gelijkwaardigheid? Sta ik dan nog op mijn eigen cirkel? Contact op anderhalve meter begint ook met contact met jezelf. Gebrek aan eerlijkheid stagneert in de onderstroom.

Zie je voorbij het gedrag het verlangen van de ander?

Wat je de ander ook zegt of doet, er zit altijd een universele behoefte achter. Als je trouw kunt blijven aan je eigen verlangen kun je makkelijker nieuwsgierig zijn naar het verlangen van de ander. Als je de opmerking niet persoonlijk neemt, kun je naast de ander gaan staan, aanwezig blijven in het contact en kiezen hoe je reageert. Als me dat lukt ben ik geen doelwit meer: ik voel me veiliger en de ander voelt zich gezien. Met een empathische open blik kun je verbinding voelen vanuit vrijheid, op momenten van verwijt en verwijdering.

Gewoontes zijn keuzes uit het verleden op repeat

De comfort-zone is niet meer dan een overlevingsstrategie die in je jeugd het meest handig was. Misschien heb je vroeg geleerd dat eerlijk uiten onveiligheid gaf en ‘pleasen’ om de ander tevreden te houden je waardering of respect gaf. Jezelf afwijzen (in plaats van de ander) gaf veiligheid, rust of harmonie. Misschien leerde je juist te overleven vanuit het principe eten of gegeten worden en gaf juist schelden je een soort respect of veiligheid. Herkenbaar? De tekst “ik red me wel” geeft (schijn-)veiligheid en betekent vaak: ik heb niks nodig, mijn behoeften zijn niet zo belangrijk. Zo bouw je onvrede op, en gooi je dat er af en toe als een duivel uit. Dan kun je terug naar de eerste alinea en hopen dat de ander je verlangen achter je gedrag ziet.

Hoe makkelijk zou het zijn als de ander ruikt wat ik wil

Dat iemand doorheeft wat je wilt, liefst nog voordat je zelf weet wat je wilt. Pas wanneer de ander zich anders gedraagt dan gehoopt, hebben we door dat we een verwachting hadden. Soms zelfs dan nog niet: de ander gedraagt zich gewoon stom. Met die conclusie hoef je geen kwetsbaarheid te voelen. Een hamster loopt veilig rondjes in de kooi.

Als je steeds hetzelfde doet, krijg je wat je al kreeg

Er bestaan vele onbewuste overtuigingen rondom geven en zeggen wat je wilt. Overtuigingen creëren een ‘zie je wel’ reflex: het wordt een self-fulfilling prophecy. Zo blijft de luisteren-pleasen-repeat bestaan, of de inhouden-wrok-uitvallen-repeat. In aikido wordt dit de gewoonte van zwakte genoemd. Omdat sterk zijn beangstigend voelt. Dan liever de ‘comfort’-zone. 

Hoe zou het zijn met een meer comfortabel, waardig en liefdevol gereedschap?

Gereedschap waarmee je de ander kunt horen zonder verwijten of plicht te horen, en tegelijk jezelf kunt horen in wat belangrijk voor jou is? Gereedschap waarmee je, zonder eisen of verwijten, je eerlijk kunt uiten waar je naar verlangt? 

Touwtjes in handen zonder controle over de ander

Vrije ruimte en zelfempathie vergroten de kans dat je de ander vanuit respect kunt horen en jezelf vanuit zelfrespect kunt uiten. Dat is wat Geweldloze Communicatie je kan geven. Je klacht herkennen als een signaal van een verlangen en dan kiezen voor dat verlangen. Wil je meer respect, verbinding of plezier in samenwerking? Hoe zou het zijn om manieren te leren om die behoeften te erkennen aan jezelf of zelf te vervullen? Als je empathisch kunt luisteren naar elk verlangen vanuit waardigheid en vrijheid? Als je kunt vragen zonder eisen en zonder afhankelijkheid, vanuit kracht en vrije ruimte? 

 

Wil je leren hoe je je respect voor jezelf kunt vergroten, of hoe je je minder afhankelijk kunt voelen van de reactie van ander? De eerstvolgende Introductie training Geweldloze Communicatie is op  25 en 26 juni. Vragen? Leuk als je me mailt.

Moed wordt wakker als iets echt belangrijk is

  Waar sta jij voor, als het er op aan komt?   Hoe is het met jouw moed?   In de haast van deze wereld is het makke...
Lees verder

De essentie van Geweldloze Communicatie, een benadering van het leven

Dit is mijn eerbetoon aan Robert Kržišnik. Wie is dat? Een vrije geest, een man met veel humor en moed. Een man die mij ...
Lees verder

Hoeveel lichter kan ik leven als ik anders naar mezelf leer kijken

  Ken je dat, dat continue achtergrondgeluid van gedachten in je hoofd?   Soms zitten die gedachten vol aannames, i...
Lees verder

De wantrouwen cirkel of de vertrouwen cirkel- welke wil jij?

Wat wil je liever, wantrouwen of vertrouwen? Zonder de angst te ontkennen die er onder ligt wil ik de wereld wakker schr...
Lees verder