Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

De ruimte achter de nee

mei 8, 2021 - Yvonne Jeucken

Wat is jouw reflex als je je bang voelt?

Misschien is je eerste reflex om het niet te willen, ervan weg te bewegen. Misschien herken je dat ingenieuze systeem van automatische zelfbescherming, dat laagje dat direct voor de angst schuift. Dat wat we verzet of weerstand noemen, is niet meer dan een nee tegen de ervaring. In het geval van angst, is het echter juist de angst voor de angst die de angst versterkt. Omdat wegbewegen van de angst de overtuiging van machteloosheid versterkt. It takes one to know one. 

Niet willen voelen heeft voor en nadelen.

Elk verzet is een nee en elke nee heeft betekenis. Er zijn een paar emoties die je wellicht liever niet voelt. Pijn, rouw, woede, onmacht, angst. Niet-voelen voelt dan comfortabeler. Het geeft misschien rust om die gevoelens onder de tafel (of in een glas wijn) te leggen. De automatische piloot weet zijn weg wel. Zelfbescherming is vaak een oude bekende comfort-zone. Die ‘ja’ voor bijvoorbeeld rust of ‘controle’, is een ‘nee’ tegen aanwezig zijn bij wat is. Alsof je een stuk van jezelf weg legt: je verlangens, je heelheid,  je kracht en je keuzevrijheid. Je gevoel van verbonden zijn, je creativiteit, je openheid. En zo komen er vaak andere onprettige emoties bovendrijven, als je je hart lang genoeg afsluit. Zoals onrust, verveeldheid, machteloosheid, irritatie, of depressie.

Een  ja voor je nee 

Wat je ook voelt of niet wilt voelen, de eerste en belangrijkste stap naar respect voor jezelf en verbinding met jezelf, is je nee herkennen en toelaten. Er ja tegen zeggen is je nee erkennen. Dat is wat er is. Als je dat accepteert is er misschien wat ruimte, om naar de angst te kijken. Waar verlang je naar? Vertrouwen op verbinding? Veiligheid, vertrouwen of moed om vrij te leven? Als je weet naar welke kostbare behoefte de angst verwijst, voel je vaak iets anders, misschien verdriet of teleurstelling. Emoties die verhelderen waar het verlangen zit, waar je méer van wilt in je leven. Focus op je verlangen geeft een drijfveer en schudt je levenskracht wakker. Er is met meer verbinding met  jezelf, je bent meer trouw aan jezelf, en dat geeft moed en vertrouwen. Een nee kán een nee tegen jezelf worden. Als je de nee (h)erkent, kan de ja voor de nee een krachtig ja voor jezelf worden.

Focus op het verlangen geeft keuzevrijheid en kracht

Weten wat je wilt en wat je niet wilt, weten waar je meer van wilt en waar je minder van wilt. Dat is de basis van Geweldloze Communicatie. Vanuit contact met je behoeften zie je eerder de ruimte die er al is, de ruimte die je al hebt. Vanuit verbinding met jezelf zie je eerder dat je al onderdeel bent, al vrij bent, en heb je meer capaciteit om te verbinden met de wereld om je heen.

Eindelijk weer live trainingen! Ik zie ernaar uit!

De eerstvolgende  Introductie training Geweldloze Communicatie is op 25 en 26 juni. Vragen? Leuk als je mailt. 

Moed wordt wakker als iets echt belangrijk is

  Waar sta jij voor, als het er op aan komt?   Hoe is het met jouw moed?   In de haast van deze wereld is het makke...
Lees verder

De essentie van Geweldloze Communicatie, een benadering van het leven

Dit is mijn eerbetoon aan Robert Kržišnik. Wie is dat? Een vrije geest, een man met veel humor en moed. Een man die mij ...
Lees verder

Hoeveel lichter kan ik leven als ik anders naar mezelf leer kijken

  Ken je dat, dat continue achtergrondgeluid van gedachten in je hoofd?   Soms zitten die gedachten vol aannames, i...
Lees verder

De wantrouwen cirkel of de vertrouwen cirkel- welke wil jij?

Wat wil je liever, wantrouwen of vertrouwen? Zonder de angst te ontkennen die er onder ligt wil ik de wereld wakker schr...
Lees verder