Hartige taal

Eerlijk in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

De magie van empathie in helderheid

mei 6, 2019 - Yvonne Jeucken

Empathie, en ik dan?

Waarom zou ik empathisch reageren op iemand die mij in een hoek drukt? Dat soort gedachten had ik regelmatig toen ik net begon met geweldloze communicatie. Empathisch kijken naar de behoefte van de ander achter de woorden, is dat niet hetzelfde als de ander ermee weg laten komen en mezelf weggeven? Voor mij voelde dat zo destijds en nu weet ik waarom. Ik miste grenzen en helderheid in mezelf. Dat hebben sommige mensen. Zonder grenzen is er veiligheid noch autonomie.

Waar houdt jij op en begint de ander?

Weet jij hoe jouw grens voelt, sta jij midden op je eigen cirkel als je contact zoekt? Zonder die helderheid kan empathie eng voelen. Het begrip empathie in geweldloze communicatie gaat uit van eigenaarschap en helderheid over grenzen. Jouw behoefte zien betekent niet dat ik er verantwoordelijk voor ben. Je kunt alleen verantwoordelijk zijn voor je eigen gevoelens, behoeften en gedrag richting de ander. Meer dan genoeg lijkt me, we zijn niet geboren om Atlas te zijn. De paradox is dat ik veel meer kan geven met deze grenzen: geven uit het hart is krachtig, veilig en vrij. 

Zelf-empathie is de basis

Als ik weet wat ik nu voel en welke behoefte ik nu heb,  heb ik keuze:  zelf-verbinding voelt als wortels onder mijn voeten. Ik sta dan midden op mijn eigen cirkel en ervaar mijn ruimte. Vanuit die plek kan ik veilig nieuwsgierig zijn naar de gevoelens en behoeften van de ander. De bonus is vaak wederzijds begrip en verbinding. En dat niet alleen. Ik voel me meer ontspannen als ik, in plaats van aanval of eis, hoor welke behoeften iemand probeert te vervullen op zijn eigen cirkel. Elk gedrag is een poging om een behoefte te vervullen. Aan mij de keuze of ik een eis hoor of een behoefte. Aan mij de keus hoe ik reageer.

Een manta ray in diepe wateren

Niets zo mooi als die schildpad die ik achterna zwom in Mozambique, met een duikfles op mijn rug, 40 meter onder de zeespiegel. Ik droomde van een manta ray: hoe gracieus en schijnbaar sloom ze door het water ‘vliegen’ met een spanwijdte van 7 meter. In Australië kreeg ik de kans. In mijn enthousiasme besteedde ik geen aandacht aan de zeer lage ‘visibility’ die dag: de hele zee leek troebel. Ik schrok me het apezuur toen plots bleek dat de manta zich naar me om had gedraaid. Oog in oog met zo’n bek geloofde mijn reptielen-brein niet meer dat ze ongevaarlijk zijn. Ik had wel interesse maar geen zelfbewustzijn en helderheid. Verbinding met de ander begint bij verbinding met jezelf. 

Wil je graag leren hoe bewust worden van je behoeften je keuzevrijheid vergroot? Op 28 en 29 juni is de eerstvolgende intensieve basistraining. Voor aanmelden of vragen: info@hartigetaal.nl

Start met stilte

Hollen of stilstaan? In een paar weken staat de wereld op zijn kop. Opeens blijkt de werkelijkheid elk moment te kunnen ...
Lees verder

Authenticity – a daily poem

Monday morning, slowly waking up without truly awakening. I do remember what’s true to me, in my mind – yet it’s n...
Lees verder

Goed gebekt, geniaal gevonden woorden; geen contact

Soms is geweldloze communicatie totaal overbodig Stel je voor, je ligt in een hangmat onder de palmen, je lief naast je,...
Lees verder

Eerlijkheid is een eenzaam woord

Verlang je naar eerlijkheid of juist niet? Het woord eerlijkheid wordt in onze cultuur vaak gebruikt voor kritiek: je do...
Lees verder