Hartige taal

Eerlijk in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

De magie van empathie in helderheid

mei 6, 2019 - Yvonne Jeucken

Empathie, en ik dan?

Waarom zou ik empathisch reageren op iemand die mij in een hoek drukt? Dat soort gedachten had ik regelmatig toen ik net begon met geweldloze communicatie. Empathisch kijken naar de behoefte van de ander achter de woorden, is dat niet hetzelfde als de ander ermee weg laten komen en mezelf weggeven? Voor mij voelde dat zo destijds en nu weet ik waarom. Ik miste grenzen en helderheid in mezelf. Dat hebben sommige mensen. Zonder grenzen is er veiligheid noch autonomie.

Waar houdt jij op en begint de ander?

Weet jij hoe jouw grens voelt, sta jij midden op je eigen cirkel als je contact zoekt? Zonder die helderheid kan empathie eng voelen. Het begrip empathie in geweldloze communicatie gaat uit van respect voor eigenaarschap van de ander en helderheid waar je zelf staat. Jouw behoefte zien betekent niet dat ik er verantwoordelijk voor ben. Je kunt alleen verantwoordelijk zijn voor je eigen gevoelens, behoeften en gedrag richting de ander. Meer dan genoeg lijkt me, we zijn niet geboren om Atlas te zijn. De paradox is dat ik veel meer kan geven met deze grenzen: geven uit het hart is krachtig, veilig en vrij. 

Zelf-empathie is de basis

Als ik weet wat ik voel en welke behoefte ik heb,  heb ik keuze. Zelf-verbinding voelt als wortels onder mijn voeten. Ik sta dan midden op mijn eigen cirkel en ervaar mijn ruimte. Vanuit die plek kan ik veilig nieuwsgierig zijn naar de gevoelens en behoeften van de ander. De bonus is vaak wederzijds begrip en verbinding. En dat niet alleen. Ik voel me meer ontspannen als ik, in plaats van aanval of eis, hoor welke behoeften iemand probeert te vervullen op zijn eigen cirkel. Elk gedrag is een poging om een behoefte te vervullen. Aan mij de keuze of ik een eis hoor of een behoefte. Aan mij de keus hoe ik reageer.

Een ontmoeting 

Jaren geleden zag ik Mozambique, met een duikfles op mijn rug, hoe een schildpad kan vliegen in diepere wateren. Ik volgde zijn trage bewegingen alsof ik ook een schildpad was en voelde me eindeloos verbonden met alles om me heen. Mijn droom was een ontmoeting met een manta ray: hoe gracieus en schijnbaar sloom ze door het water ‘vliegen’ met een spanwijdte van 7 meter. In Australië kreeg ik plotseling die kans. In mijn onnadenkende enthousiasme besteedde ik geen aandacht aan de zeer lage ‘visibility’ die dag: de hele zee leek troebel. Ik zwom razendsnel in zijn richting toen ik de manta ray uit het oog verloor en schrok me het apezuur toen plots bleek dat de manta zich naar me om had gedraaid. Oog in oog met zo’n bek , op minder dan 2 meter afstand, geloofde mijn amygdala niet meer dat ze prachtig en ongevaarlijk zijn. Een mooie ontmoeting werd het niet. Ik was nieuwsgierig maar miste mijn voeten op de grond. Verbinding met de ander begint bij verbinding met jezelf. 

Wil je graag leren hoe bewust worden van je behoeften je keuzevrijheid vergroot? Kijk bij  de agenda voor informatie over de introductietraining en de verdiepingstraining empathie en innerlijke helderheid.  Voor aanmelden of vragen mail naar info@hartigetaal.nl

Gewoontepatronen zijn te doorbreken

Hoe doorbreek je gewoontepatronen en krijg je grip op je frustraties? Jarenlang vroeg ik me dat af en draaide ik in cirk...
Lees verder

Empathie en eerlijk uiten zijn een krachtig duo

Zeg jij wat je wilt en niet wilt? Wéet je wat je wilt en niet wilt? Eerlijk uiten is de belangrijke wederhelft van het d...
Lees verder

De ruimte achter de nee

Wat is jouw reflex als je je bang voelt? Misschien is je eerste reflex om het niet te willen, ervan weg te bewegen. Miss...
Lees verder

De moed om niet mee te doen aan verwijdertaal

Helpt het om tegenover elkaar te gaan staan? Vanochtend las ik even snel iets over de verkiezingen op nu.nl en las een w...
Lees verder