Hartige taal

Eerlijkheid in contact, vanuit je hart

Agenda Trainingen

Dozen, boxen en hokjes: passen mensen met verlangen daar in?

januari 24, 2022 - Yvonne Jeucken

Beweging in de natuur is er altijd. Of niet?

Nog even en alles in de natuur begint weer te groeien. Nu lijkt er geen beweging te zijn echter dat is schijn. In de natuur beweegt en ontwikkelt alles continu. Wat we over de natuur weten, vergeten we bij mensen. Met alle gewoontes waarmee we mensen of onszelf labelen, blokkeren we beweging, verlangen en ontwikkeling. Hoe dan?

Oordelen is een gewoonte 

Hoe zetten we mensen vast? Met oordelen, labels, vergelijken. Ongemerkt, onbewust, onbedoeld. Om een potje te lachen, om een ander. Of uit frustratie, onmacht of onzekerheid. Omdat we zoeken naar bijvoorbeeld (zelf-)vertrouwen, waardering of rust. Ondertussen zetten we mensen in een doos als een vogel in een kooi: zie eens, die is mooi, die is dom, die zingt vals. Die praat te veel, die zegt nooit wat. Labels geven rust en overzicht. Gecategoriseerd staat netjes. Het probleem bij de ánder leggen geeft ook rust: dan hoef je zelf niet in beweging te komen.

Vergelijken is een gewoonte

Subtiele gedachten, versluierd, onopvallend, op de achtergond als achtergrondmuziek. Zij is toch slimmer dan ik, mooier dan ik, ze ziet er liever uit, lacht mooier. Hij blijft altijd zo rustig en stabiel, daarmee vergeleken ben ik maar een chaoot. Vreemd genoeg zijn al die gedachten een poging om je veiliger te voelen. Het is maar wat je veilig noemt. Je zet jezelf in de doos.

De impact van de doos

Oordelen en vergelijken is toch niet zo erg? Of misschien juist? Omdat het een gewoonte is, amper zichtbaar, is het effect ook gewoon geworden. Het effect op menselijk welzijn valt niet meer op. Je voelt je opeens onzeker, of juist zelfverzekerd, zonder dat je het mechanisme ziet. Onzeker als ik jou slimmer of mooier vind. Zelfverzekerd als ik mezelf slimmer of leuker vind. Alsof, onbewust, het leven continu een wedstrijd is. Het resultaat is vaak twijfel, ontmoediging en verwijdering, van de ander en jezelf.

Veel gedachten zijn gebaseerd op oude angsten

Systemisch, niet persoonlijk. Die gedachten zelf denken daar anders over. Die vinden het zeer persoonlijk. Het ego houdt zichzelf met verve in stand omdat het tegen iets beschermt: voelen. Pijn, angst, woede, etcetera. Categoriseren en vergelijken beschermt tegen voelen en tegen beweging. E-moties zijn er om je in beweging te zetten, dus niks voelen heeft een prijs.

Geweldloze Communicatie ziet elk oordeel als een signaal van een verlangen

Gedachten en oordelen zijn maar gedachten en oordelen. Ze zijn niet waar. Wie mij creatief of slim noemt in trainingen, verlangt op dat moment misschien naar vaardigheid of creativiteit. Wie me een chaoot noemt, naar rust. Wie zegt dat ik zo authentiek ben, verlangt er vermoedelijk naar om zelf meer authentiek te leven. Als ik denk dat iemand stabieler is dan ik dan verlang ik op dat moment naar balans. Meer niet. Hoezo zou ik wijzer of leuker zijn dan jij? Of andersom? Verlangen voelen is het tegenovergestelde van een doos of een box. Er is ruimte, mogelijkheid, beweging. Meer leven. Als je ziet wat je echt wilt, kun je in beweging komen.

Wil je gereedschap om uit gewoontes en gedachten te komen die je niet helpen? Verlang je naar meer leven en meer verbinding? Je bent welkom op een Introductietraining en op de volgende Jaaropleiding Geweldloze Communicatie

Moed wordt wakker als iets echt belangrijk is

  Waar sta jij voor, als het er op aan komt?   Hoe is het met jouw moed?   In de haast van deze wereld is het makke...
Lees verder

De essentie van Geweldloze Communicatie, een benadering van het leven

Dit is mijn eerbetoon aan Robert Kržišnik. Wie is dat? Een vrije geest, een man met veel humor en moed. Een man die mij ...
Lees verder

Hoeveel lichter kan ik leven als ik anders naar mezelf leer kijken

  Ken je dat, dat continue achtergrondgeluid van gedachten in je hoofd?   Soms zitten die gedachten vol aannames, i...
Lees verder

De wantrouwen cirkel of de vertrouwen cirkel- welke wil jij?

Wat wil je liever, wantrouwen of vertrouwen? Zonder de angst te ontkennen die er onder ligt wil ik de wereld wakker schr...
Lees verder