7 maart-21 september 2024 OPLEIDING Geweldloze Communicatie in de rust van Friesland

Wil je leren hoe je in een (werk) relatie of samenwerking open kunt staan voor de ander en tegelijk bij jezelf kunt blijven?

Wil je onderzoeken wat je tegenhoudt om bewuste keuzes te maken?

Is er iets dat je blokkeert om vanuit openheid en gelijkwaardigheid te reageren?

Deze ‘jaar’opleiding is gericht op het integreren en verankeren van Geweldloze Communicatie in je (professionele) leven. Vertragen, inzoomen én uitzoomen. Om je verlangen te voelen en te ontdekken hoe je met dat verlangen omgaat.

Doel: de momenten van onbewuste aanpassing, verwijdering of conflict in je leven herkennen en reageren zoals je wilt reageren, vanuit je eigen waarde. In 5 blokken van totaal 12 dagen ga je met een kleine vaste groep (maximaal 12) aan de slag met thema’s zoals zelfempathie, autonomie, overtuigingen, grenzen, schaamte, schuldgevoel, angst en woede. Hoe kun je Geweldloze Communicatie toepassen op momenten dat je ‘gekaapt’ wordt door gedachten, emoties of oude reflexen? Reactieve gedragspatronen blijf je herhalen tot je begrijpt waar je reactiviteit vandaan komt en wat je blokkeert om bewust te reageren op situaties.

Ben je in het dagelijks leven een pleaser? Kun je (met onderhuidse tegenzin) ‘goed’ luisteren naar de ander en houd je voor je wat je op je hart hebt? Of bijt je ‘goed’ van je af en heeft dat niet het effect dat je wilt? Alles wat we doen doen we om een behoefte te vervullen; behoeften zijn onze drijfveren. Als die drijfveren onbewust zijn, zijn oordelen, overtuigingen of weggedrukte emoties vaak aan het stuur. Hoe kun je beweging krijgen in die patronen? Marshall Rosenberg noemt de jakhals als metafoor: de stemmen in je hoofd die oordelen, klagen en eisen. Tijdens deze jaartraining kun je deze gedachten er eens echt uitgooien in bijvoorbeeld een ‘jakhalscafé’, oefeningen met empathisch luisteren of een oefening met ‘dansvloeren’ (van Gina Lawrie en Bridget Belgrave): effectieve routes naar je ondergrondse drijfveren. Zelf-empathie en zelfverbinding maken verbinding met de ander mogelijk. Empathisch luisteren heeft een ander effect wanneer je zelf in staat bent om te voelen,  je behoeften te vinden en je grenzen te kiezen.

Bij alle oefeningen en interacties ligt de nadruk op bewustwording van het effect van gedachten en gedrag en het toepassen van geweldloze communicatie in je persoonlijke en professionele leven. We zullen afwisselend werken met de gehele groep, in kleine groepjes, tweetallen en individueel. Er zullen intervisie groepen worden gevormd waarmee ook tussen de blokken wordt gewerkt aan de thema’s die op dat moment aan de orde zijn.

Data 2023

Module 1: donderdag-zaterdag 7-9 maart 2024

Module 2:vrijdag-zaterdag 19 en 20 april 2024

Module 3: vrijdag-zaterdag  31 mei en 1 juni 2024

Module 4: vrijdag-zaterdag 12 en 13 juli 2024

Module 5: donderdag-zaterdag 19-21 september 2024

Overnachting: voor het eerste en laatste blok is overnachting en diner geregeld. Indien je ook tijdens de tussenliggende blokken in de buurt wilt slapen,  zijn er verschillende mogelijkheden om in de buurt te overnachten.

Lokatie: Nieuw Allardsoog, Jarig van der Wielenwei 6, Bakkeveen

Reistijd Nieuw Allardsoog in Bakkeveen: vanaf Groningen/ Leeuwarden/ Assen plm half uur, vanaf Amsterdam 1,5 uur.

Nieuw Allardsoog heeft ruime zalen en ligt aan nog ruimere natuur. Neem wandelschoenen en een warme jas mee: meestal doen we enkele oefeningen buiten op de hei. Er is een uitgebreid lunchbuffet in het restaurant.

 

 

Doel

De duur en de opzet van deze training bieden ruimte voor verdieping en automatisering van een taal die je:

 • laat ervaren hoe verantwoordelijkheid nemen voor je gevoel en behoefte vrijheid creëert en een grotere kans op verbinding geeft
 • de mogelijkheid geeft om je eerlijk te uiten op een manier die aanval of verdediging kleiner maakt: zonder kritiek te geven of eisen te stellen
 • de innerlijke veiligheid en ruimte creëert om open empathisch te luisteren zonder kritiek te horen of je verantwoordelijk te maken voor de behoeften van de ander
 • kan bevrijden van vijandbeelden over elkaar die je in een doodlopende straat houden
 • gereedschap geeft om je blokkades, overtuigingen, frustraties, schuld- of schaamtegevoelens om te buigen naar kracht en vertrouwen

Met het integreren van Geweldloze Communicatie in je leven, kun je een bron vinden in jezelf en deuren openen in jezelf waardoor je

 • je minder afhankelijk voelt van de reacties van ander
 • jezelf laat zien en de ander kunt zien, in samenwerking en relaties
 • verlangen kunt voelen zonder uitreiken of inhouden
 • zonder angst durft aan te geven waar je naar verlangt 
 • meer levenslust en energie voelt
 • je talenten voluit kunt benutten

Tussen de blokken

De groep heeft tussentijdse oefendagen in subgroepen en wekelijks telefonisch contact met een deelnemer in de rol van ‘empathie-buddy’. De trainer is bereikbaar tussen de blokken.

Studiebelasting: Contacturen: 85, voorbereidingsuren: ± 25.

Internationale certificering

Na afloop ontvang je een certificaat van deelname. De jaartraining telt tevens mee als deeltraject van het proces van internationale certificatie door de CNVC

Voorwaarde voor inschrijving is dat je 2 -4 dagen training Geweldloze Communicatie bij een gecertificeerde trainer hebt gevolgd. 

Kleine groep

In deze jaartraining wordt bewust gewerkt met een maximum aantal deelnemers van 12 zodat er voldoende aandacht is voor iedere deelnemer. Minimum aantal deelnemers is 8.

KOSTEN JAAROPLEIDING

Training: 2075 € voor particulieren (zonder nota), 2750€ voor ZZP’ers,  3950€ voor bedrijven (en voor deelnemers bij wie de werkgever betaalt en anderen met ruim budget; voor informatie over tarieven klik hier). Kosten zijn vrijgesteld van BTW en inclusief uitgebreide lunch, koffie, thee, lekkers en trainingsmaterialen. Gespreide betaling is mogelijk. Mocht het bedrag vragen opleveren, neem dan even contact op. 

NB prijzen 2024 onder voorbehoud, check website svp eind 2023

Bijkomende kosten overnachting/diner:  490€ (vier overnachtingen en diner tijdens het eerste en laatste blok, op een éénpersoonskamer inclusief alle maaltijden).

Zijn de kosten een probleem voor je? Laat het weten en we kijken naar de mogelijkheden.

Inschrijving en annulering

Voor inschrijving stuur je je verzoek tot aanmelding  naar info@hartigetaal.nl.  Bij inschrijving ga je akkoord met de algemene voorwaarden.