16 en 17 maart 2023: Empathie en zelfempathie

Zelfempathie als basis voor empathie en eerlijk uiten

In je eentje in de natuur is het makkelijk om ontspannen en helder te zijn. Maar bij gedoe in contact? Op momenten dat er verbinding is heb je geen Geweldloze Communicatie nodig. Als er gedoe is, neemt adrenaline snel je denken over. Hoe herpak je jezelf in intense situaties? Geweldloze Communicatie heeft 3 pijlers: zelfempathie, eerlijk uiten en empathisch luisteren. Zelfempathie is de basis. Vanuit verbinding met jezelf kun je aanwezig blijven in het contact met de ander. 

Tijdens deze vervolgtraining wordt gewerkt met de NVC dancefloors van Gina Lawrie en verschillende verbale en fysieke oefeningen rondom grenzen, zelfregulatie, zelfempathie, empathisch luisteren en eerlijk uiten.

 

Voel je je gefrustreerd op momenten dat je je niet gehoord voelt en je ergert aan de ander?

Zou je meer empathie, ontspanning en ruimte willen ervaren in gesprekken?

Wil je de vaardigheid ontwikkelen om op een heldere manier de onderstroom op tafel te krijgen?

 

Empathie?

Empathisch luisteren betekent luisteren zonder oordeel en zonder agenda. Dat betekent aanwezig zijn zonder iets te doen. Alsof je kortdurend meezeilt met de stuurman zonder je te bemoeien met de koers. Maar hoe doe je dat? In de praktijk komt het neer op accepteren wat de ander ervaart zonder het ongevraagd te gaan ‘oplossen’ of verbeteren. Als je op deze manier kunt luisteren naar elkaar, voelt de ander zich echt gehoord en ontstaan er vaak nieuwe gezichtspunten. In de praktijk is het echter niet zo eenvoudig.

Luisteren zonder oordeel en agenda is moeilijk, omdat we getraind zijn om te oordelen, kaderen, diagnostiseren, onderzoeken en oplossen. Als je hoofd op een doel gericht is, is luisteren zonder iets te doen vaak niet makkelijk. Daarbij is er soms een toon of woordkeuze die je irriteert. Of het verhaal van de ander raakt je en die pijn wil je onbewust misschien niet voelen. Hoe kun je dan empathisch luisteren naar de ander?

 

Zelfempathie?

In deze vervolgtraining leer je wat je zelf nodig hebt om empathisch te kunnen luisteren naar de ander. Empathie kunnen geven aan jezelf is essentieel om je bewust te worden van je eigen behoeften en intentie. Ben je eerlijk naar jezelf? Luister je vanuit oprechte nieuwsgierigheid of om de ander (ongevraagd) te helpen of corrigeren? Ben je je bewust van je eigen behoeften en neem je die serieus?Empathie geeft ruimte, vertrouwen en efficiëntie in samenwerking. Een belangrijk ingrediënt voor dit effect is helderheid in jezelf: weten waar je staat, wat je wilt en niet wilt, op je eigen plek blijven staan. 

 

Eerlijk uiten?

Oordelen en agenda’s in je gedachten zijn non-verbaal goed zichtbaar en beïnvloeden de kwaliteit van het gesprek. Soms wil je gelijk hebben of denk je laat maar. Wil je wel echt verbinding? Verbinding betekent de mens in jezelf laten zien en bereid zijn de mens in de ander te zien. Jezelf laten zien in waar je naar verlangt voelt kwetsbaar en wordt vaak vermeden. Hoe kan een ander ruiken wat belangrijk voor jou is als je het niet laat zien? Hoe kun je glashelder zeggen waar je naar verlangt op een manier dat de ander nieuwsgierig naar je wordt?

 

INSCHRIJVING EN INFORMATIE

 

Datum en tijd: 16-17 maart 2023 10.00-16.30u

Voorwaarde voor inschrijving is dat je de  introductietraining (basis 1) gevokgd hebt

Ik werk met kleine groepen. Aantal deelnemers is minimaal 4 en maximaal 12. 

Ben je nieuwsgierig naar Geweldloze Communicatie echter je hebt nog niet de introductietraining gevolgd? Dan ben je welkom op 8 en 9 mei (open inschrijving). Zorgverleners welkom op 3 en 4 april of 8 en 9 juni. In november wordt deze training herhaald.

Kosten: 790€ als een organisatie of bedrijf betaalt (bijvoorbeeld via een PB), particulieren 325€ (zonder nota),  ZZP’ers 425 €. Prijzen zijn vrijgesteld van BTW en inclusief trainingsmaterialen, uitgebreide lunch op beide dagen, koffie, thee. (om de training voor ieder toegankelijk te maken hanteer ik verschillende tarieven, voor meer informatie klik hier). 

Inschrijving: stuur een mail  met je aanmelding naar info@hartigetaal.nl en je ontvangt een informatiebrief en ebook

Vragen? Leuk als je mailt

LOKATIE:

De trainingsruimte ligt aan de rand van de hei van Bakkeveen en is een half uur rijden van zowel Groningen als Assen en 40 minuten vanaf Leeuwarden. De zalen in Nieuw Allardsoog zijn ruim en licht. Na aanmelding ontvang je een routebeschrijving.

Nieuw Allardsoog, Bakkeveen, Jarig van der Wielenwei 6.

Tip: neem wandelschoenen mee en een warme jas, een aantal oefeningen zijn buiten.

Blijf je liever overnachten? Nieuw Allardsoog heeft kamers met ontbijt beschikbaar die telefonisch te boeken zijn indien beschikbaar. 

 

Recensies

Ben je nieuwsgierig naar de ervaring van andere deelnemers? Zie feedback deelnemers onderaan de agenda